problem z mocą po modach CA18DET

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jeżeli mają normalną ciepłotę to mogą się przegrzewać przy pełnym ogniu (jak i reszta głowicy/cylindra) - świeca w sporym stopniu odpowiada za odprowadzanie ciepła..

na jakim ciśnieniu hulałeś/hulasz?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

seryjne 0.6
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

No to świece nie są tu problemem...

a bez obciążenia jak się silnik zachowuje? też się ciężko wkręca i opadają mu obroty przy odcince?

być może problem nie leży w silniku tylko np. w skrzyni albo dyfrze..
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

sprawdze jutro jak dokładnie zachowuje sie na biegu jałowym... do tej pory nie przytrzymywałem go na postoju na odcince , ale na obroty wkreca sie równie słabo jak podczas jazdy...

a ew. jak sprawdzic czy to skrzynia badz dyfer stanowi tu problem ???
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

na luzie powinno go być ciężko przepchać... ale to trochę jak brzytwa dla tonącego...

Jeśli na luzie wkręca się równie, słabo to znaczy że problem jednak leży w silniku - praktycznie masz dwie opcje:
1. zalewa się
2. wypadają zapłony

add 2.
gdyby zapłony wypadały na jednym cylindrze to silnik by przerywał, więc przyczyna musi być dalej - sprawdź cewki (też mała szansa że wszystkie niedomagają), wiązkę do PT, sam PT (wiem że wymieniałeś), sprawdź CAS albo najlepiej podmień..

add.1
upewnij się na 100% że dolot jest szczelny, sprawdź ciśnienie paliwa, sprawdź czy PR jest połączony bezpośrednio z kolektorem (jeśli nie jest to połącz), sprawdź zaworek zwrotny od odmy czy się nie zawiesił
Awatar użytkownika
MKx
Stały gość
Stały gość

seryjne doładowanie 0,6 bar? seryjne to jest bardziej w okolicach 0,8 bar -a to spora różnica. Może auto muli bo po prostu za mało mu dmuchasz? Poza tym, że w/g mnie na95% go zalewa. Bo jak masz chip'a stage 2 to pewnie mapy są do 1,0- 1,2 bar i znając życie bardzo go zalewa przy małych doładowaniach (0,6). Ja miałem chipa stage 1 oraz 2 i w obu mi go zalewało przy małych ciśnieniach.
bogato+małe doładowanie = mała moc
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

seryjne dla t28.

przypomnę , że nie było różnicy przy seryjnym kompie i po włożeniu chipa. także to odpada...

chwila przerwy w sprawdzaniu , bo padła uszczelka przy kolektorze wydechowym. czekam na nowe...
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jak padla uszczelka to masz juz odpowiedz ... sprawdz AFR a jeszcze lepiej jak sprawdzisz cisnienie paliwa (to nic ze nowa pompa .. sa jeszcze przewody, regulatory ... filtr) a jeszcze lepiej jak bys przy okazji sprawdzil temp spalin
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nie tylko mi padła uszczelka wydechowa z zakupu grupowego "ODINNowego" ... powinienem od razu założyc seryjne , badz dorobic... każde byłyby lepsze od tamtych , nawet chyba ODINN wspominał...

także nie koniecznie to jest odpowiedz na problem , ale sprawdzac bedziemy... :) tylko najpierw uszczelki...
Awatar użytkownika
Pacek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

f_zukowski pisze:seryjne dla t28.

przypomnę , że nie było różnicy przy seryjnym kompie i po włożeniu chipa. także to odpada...

chwila przerwy w sprawdzaniu , bo padła uszczelka przy kolektorze wydechowym. czekam na nowe...
Przylacze sie do wypowiedzi kolegi, moim zdaniem tutaj wlasnie lezy problem. Przeciez H-DEV pisze ten chip pod T28 z cisnieniem 15psi, czyli 1bar.
Ustaw boost na 1 bar i wtedy sie przejedz.

Edit, doczytalem wszystko. Skoro takie same objawy sa bez chipa to juz zglupialem...
self-destruction might be the answer
Awatar użytkownika
mako
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

a moze ta walbro to bubel i nie pompuje?
byle jak byle bokiem xD
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Wypadaloby zmierzyc AFR.
Awatar użytkownika
Rembrant-s13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Moja pierwsza sugestia to taka ze wydaje mi sie za bogata mieszanka sprawdz afr i wydaje mi sie ze jesli wymieniles regulator cisnienia paliwa na nowy lecz seryjny a nie sportowy tak? to ten regulator nie jest w stanie uporac sie z cisnieniem jakie daje walbro i wtryski pracua na wyzszym cisnieniu roboczym przez co leje znacznie wiecej paliwa i robi sie bogato albo druga sprawa to to ze masz jakas dziure w dolocie bo mowisz ze cisnienie pojawia sie widac to na zegarach ale jakos tego nie czuc moze gdzies sobie spieprza i przez to równiez sie robi za bogato ,jak by na to nie patrzyc to wkoncu to powietrze uciekajace jest juz zmierzone przez przeplywke a ecu o tym nie wie
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

podobna sytuacje w zeszlym tygodniu mial kumpel ze fura po wlozeniu t28 przelotu kolektora itd samochod w ogole nie jechal sam tez mowil ze gorzej niz seria podjechal pozyczylem mu pompe paliwa i problem zniknal. moja pompa to walbro ale u mnie smigala i nie mialem z nia problemow. problem wydaje mi si identyczny bo jemu tez sie wolniej wkrecal i wogole nie jechal a na skazniku doladowanie pokazywalo mu normalnie. popros jakiegos znajomka ktory w s13 ma walbro postawisz mu piwo i sprawdzisz chwilka roboty kilka srub odkrecic a bedziesz mial pwnosc. pozdro
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

w kwestii małego wyjaśnienia, auto już lata o niebo lepiej - problemem była T28, która mimo, że była "w porządku" zapychała się olejem. Po zmianie na inne T28 problem z muleniem zniknął. Jest jeszcze kilka problemów, ale to Filip już sam powie jak będzie chciał ;)

Pozdro;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”