Panele z drzwi - zdjąc (i założyć)

Sprawy techniczne dotyczące nadwozia [blacharka itp]

Moderator: Moderator

laser
Stały gość
Stały gość

Witam,

Chcę się dobrać do zamków i potrzebuję zdjąc panele z drzwi. Z wypowiedz na forum wynikało, że to takie proste, że szkoda opisywać. A ja wykręciłem srubkę z modułu sterowania szybami obok kierowcy, cały moduł już mi lata, ale dalej nie mogę go wyciąganąć i boję się zeby czegoś nie urwać.

Czy ktoś mógłby napisac jak się te panele zdejmuje? Gdzie śruby, a gdzie zatrzeski i jak ciągnąć żeby nie pourywać?

Pzodrawiam,
Marcin
240sx s13
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Chyba sobie jaja robisz, niedługo będzie zapytanie jak się światła włącza. :shock:
Trzeba trochę pomyśleć i zerknąć do service manual na nawet rysunki nasz gdzie są zatrzaski i w jaki sposób się rozbiera całą furę.
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

zeby nie bylo... palce beda mnie bolec ale sie poświece

1.zdejmujesz obwódke wokoł klamki
2.odkrecasz srubke taką w kapie od strony kokpitu
3.w chytaku co przyciagasz drzwi jest osłonka na dole podważasz ją i tam jest druga śruba
4.tylko drzwi pasażera - w rączce jest śruba
5. zostało tylko podważyć kołki zaczynasz od dołu bo od góry tapicerka wcisnieta jest miedzy szybe a blache
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Domino, nie motywujesz ziomka do rozwoju bo ma wszystko na tacy podane.

Trochę pedagogicznego podejścia.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

sory ale to nie forum "opla corsy"...
trzeba sie choc troche wysilic!!
Awatar użytkownika
MEFisto087
-#Moderator
-#Moderator

laser, zmień nick na leser :lol: :lol: :lol: a tak na poważnie pytaj o cokolwiek zawsze ktoś ci pomoże (nawet w tak błahej sprawie jak ta (sic)i poszukaj link do serwisówki jest na 100% na forum i sporo można samemu doczytać )
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda
Obrazek
"If it isn’t broken, don’t fix it"
laser
Stały gość
Stały gość

Dziękuje bardzo za opis.
240sx s13
laser
Stały gość
Stały gość

Nie leserstwo tylko jakieś cuda z moimi drzwiami: za "PIP" nie da się wyciągnbąć obwódki wokół klamki i panelu z guzikami od szyb kierowcy. Wg. waszych opisów - trzeba po prostu wyciągnągnąć. U mnie plastik trzeszczy niebezpiecznie i nie chce się ruszyć. To samo z panelem guzików od szyb. Srubka wewnątrz odkręcona, lewa strona odchodzi, ale po prawej, tam gdzie guziki - trzyma mocno. Na super glue ktoś to mocował czy jednak, jak w Star Wars, use t he power? Może trzeba gdzieś wcisnąć jakiś srubokręt w zatrzaski, albo co?
240sx s13
Awatar użytkownika
komargc
Stały gość
Stały gość

bo to chyba jest tak ze z jednej strony sa zatrzaski a potem pociagasz w bok bo sa takie wsuwane blaszki u mnie w ktoryms gruzie tak bylo
czesci do s13 tanio
Awatar użytkownika
BloodS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

http://www.club240.com/forums/showthread.php?t=38899

Trzeba to zrobić zdecydowanie i delikatnie zarazem. Wyciąganie ramki wokół klamki jest łatwiejsze niż obudowy z przyciskami do szyb. Otwierasz zamek i trzymasz za klamkę... od prawej strony ramki ciągniesz ją, palcami pod tą ramką, najpierw wychodzi prawa, a potem lewa strona i delikatnie manewrując ściągasz z klamki.

A panel z przyciskami od szyb to już większa manualna rzeźba, ale niczym nie podważając powinno wyjść samym manewrowaniem po odkręceniu śrubki oczywiście.
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

tez z tym mialem problem na poczatku teraz zajmuje mi to 12 sekund z odkreceniem srubki :P musisz w ta kieszonke wsadzic palce i ciagnac jakby do siebie i w gore, ciezko to jest tak wytlumaczyc hehehe
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
laser
Stały gość
Stały gość

Osłonka wokół klamki zdjęta!! Co za **** ją zakładał: dolny prawy zatrzask był uszkodozny i jeden kawałek wygięty do góry przez co nie chciał puścić.

Panel z przyciskami: lata sobie ale nie chce wyjść zupełnie. Czy da się go w ogóle wyjąć bez zdejmowania boczka? W podanym linku każą zdjąć osłonkę klamki, potem śrubka z przodu, potem zdejęcie boczka i dopiero wtedy rozpięcie kabelków od panela.
240sx s13
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

nie zdejmiesz boczka poki nie wysynisz tego panelu, po zdjeciu boczka zobacyzsz czemu :) siedzi on za taka blaszka ktora to uniemozliwia
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
laser
Stały gość
Stały gość

Uffff.. panel, poszło. Tym razem trzymały kabelki od wtyczki - zaczepiły się (same?!) o metalową poprzeczkę obok panela. Czy tylko ja mam takie problemy? :-)

Już nawet panel drzwiowy się rusza - puściły wszystkie zatrzaski od dołu (bez strat), sruba z przodu oczywiście już odkręcona. Panel trzyma się jeszcze gdzieś w środku na prawo od klamki i nie chce się w ogóle ruszyć do góry żeby wywyjąć ze szczeliny na szybe. Delikatnie podważam - nie puszcza. Boje się ciągnąć żeby nie urwać. Czy tam w środku też jest zatrzask?

PAtrzyłem w serwisówce i niie znalazłem rysunku z rozkłądem klipsów w drzwiach. Może źle patrzyłem?
240sx s13
Awatar użytkownika
brales
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

no właśnie chciałem Ci dopisać że to te kabelki są największym problemem, grunt że się udało bez zniszczeń, a z boczkiem to nie pamiętam już
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie”