Wskaźniki

Wszystko co dotyczy dodatkowych zegarów,problemy z działaniem,podłączenie,problemy z montażem.Boost,EGT,AFR,Temp.Wody,Temp.Oleju,Ciśnienie Oleju itp....

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

fila kt<font class="red">u</font>ry numer gniazda od komputera to kabel od sondy lambdy ???
tel 511094691
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzienkie wielkie mniami pozdrawiam
tel 511094691
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

mam pytanie (nie jestem elektronikiem) czy nie dałoby się zrobić sterownika z wyświetlaczem LCD/VFD podobnym do takiego (to akurat do kompa jest ;) )

Obrazek

niekoniecznie graficzny wystarczy 4x20 zgodny z HD44780 który wyświetlałby na bierząco np. temp oleju, cisnienie oleju, AFR (z lambdy) i np. ciśnienie paliwa albo temp pow na dolocie. Dodatkowo np. w przypadku przekroczenia zadanej wartosci podawany byłby sygnał na jedno z 4 wyjść (np. brzęczyk bądż włączenie poprzez przekaźnik natrysku na IC, włączenie pompy oleju). Montujemy taki LCD/VFD dyskretnie pod radiem i dopóki nie brzęczy nie zwracamy uwagi na niego + do tego montujemy Boost i ew. EGT i mamy komplet wskazan.

Teraz pytanie do elektroników ile zrobiene czegoś takiego może kosztować ? wiadomo że czujniki trzeba kupić ale chodzi o cała resztę czy w ogóle warto w coś takiego się bawić ?

p.s. tutaj link do tego "komputerowego kontolera" ;)
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2005 08:02 przez Raptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Dodatkowa elektronika w autku.

A wystarczyło spojrzeć na przyklejone tematy ;)
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

czytałem ten topic ale na razie cisza w sprawie realizacji (i przybliżonych kosztów układu + czujników) :|
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

czytałem ten topic ale na razie cisza w sprawie realizacji (i przybliżonych kosztów układu + czujników)
Cos powinno sie ruszyc w tej sprawie po nowym roku. Ale bedzie to w formie dodatku do ECU s13 (opisane w innym watku). Calosc skladam w wolnych chwilach (a tych ostatnio praktycznie nie mam). Tak samo koszty budowy prototypow sa zazwyczaj spore i narazie zluzowalem bo wpakowalem w to juz ladna kwote...
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ToM pisze:Cos powinno sie ruszyc w tej sprawie po nowym roku. Ale bedzie to w formie dodatku do ECU s13 (opisane w innym watku). Calosc skladam w wolnych chwilach (a tych ostatnio praktycznie nie mam). Tak samo koszty budowy prototypow sa zazwyczaj spore i narazie zluzowalem bo wpakowalem w to juz ladna kwote...
to chyba lepiej że dodatek do ECU - z tego co czytałem (chyba tez twój temat) ECU też ma kilka fajnych funkcji :D

życze jak najlepiej i oby coś z tego wyszło bo szkoda tej wsadzonej w to kasy ;)

poza tym nie za bardzo uśmiecha mi sie wydawanie 1200$ za komplet 6 wskaźników Greddy :|
Awatar użytkownika
ZyZZyX
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Panowie powiedzcie gdzie najlepiej, najlatwiej i w jaki sposob podlączyc cisnienie i temp oleju? Temp oleju to wyczytalem ze w miske olejową (trzeba pewnie wiercic i spawac) ale co z cisnieniem oleju?
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Broń boże w miskę!
Najlepiej podobno pod filtr oleju. Jak poczekasz chwilę, to ja na dniach będę kupował specjalny adapter do siebie i montował. Pod ten sam podłączę (jeśli się zmieści) cisn. oleju. Jak się nie zmieści, to pod orginalny czujnik ciśnienia.
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

swietnie ze sie temat odswierzyl, dr Mike, dogadales sie z kolesiem od adaptera ? sprawa jest dograna ?
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
ZyZZyX
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dr Mike to jak juz bedziesz mial wszystko pomontowane to wrzuc tu swoje spostrzezenia i uwagi co i jak kupowac/montowac.
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

blurek pisze:swietnie ze sie temat odswierzyl, dr Mike, dogadales sie z kolesiem od adaptera ? sprawa jest dograna ?
dograna dograna... kolo wreszcie załatwił adapter z właściwym gwintem, a mi się w końcu sesja skończyła, także już niebawem.
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

do s14 tez bedzie pasowac ?
bo jestem mocno zainteresowany
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

w poniedziałek podjadę kupić filtr oleju, to spytam od razu czy w s14 jest taki sam gwint.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dodatkowe zegary”