Wskaźniki
Moderator: Moderator
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
fila kt<font class="red">u</font>ry numer gniazda od komputera to kabel od sondy lambdy ???
tel 511094691
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
dzienkie wielkie mniami pozdrawiam
tel 511094691
mam pytanie (nie jestem elektronikiem) czy nie dałoby się zrobić sterownika z wyświetlaczem LCD/VFD podobnym do takiego (to akurat do kompa jest
)

niekoniecznie graficzny wystarczy 4x20 zgodny z HD44780 który wyświetlałby na bierząco np. temp oleju, cisnienie oleju, AFR (z lambdy) i np. ciśnienie paliwa albo temp pow na dolocie. Dodatkowo np. w przypadku przekroczenia zadanej wartosci podawany byłby sygnał na jedno z 4 wyjść (np. brzęczyk bądż włączenie poprzez przekaźnik natrysku na IC, włączenie pompy oleju). Montujemy taki LCD/VFD dyskretnie pod radiem i dopóki nie brzęczy nie zwracamy uwagi na niego + do tego montujemy Boost i ew. EGT i mamy komplet wskazan.
Teraz pytanie do elektroników ile zrobiene czegoś takiego może kosztować ? wiadomo że czujniki trzeba kupić ale chodzi o cała resztę czy w ogóle warto w coś takiego się bawić ?
p.s. tutaj link do tego "komputerowego kontolera"

niekoniecznie graficzny wystarczy 4x20 zgodny z HD44780 który wyświetlałby na bierząco np. temp oleju, cisnienie oleju, AFR (z lambdy) i np. ciśnienie paliwa albo temp pow na dolocie. Dodatkowo np. w przypadku przekroczenia zadanej wartosci podawany byłby sygnał na jedno z 4 wyjść (np. brzęczyk bądż włączenie poprzez przekaźnik natrysku na IC, włączenie pompy oleju). Montujemy taki LCD/VFD dyskretnie pod radiem i dopóki nie brzęczy nie zwracamy uwagi na niego + do tego montujemy Boost i ew. EGT i mamy komplet wskazan.
Teraz pytanie do elektroników ile zrobiene czegoś takiego może kosztować ? wiadomo że czujniki trzeba kupić ale chodzi o cała resztę czy w ogóle warto w coś takiego się bawić ?
p.s. tutaj link do tego "komputerowego kontolera"
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2005 08:02 przez Raptor, łącznie zmieniany 1 raz.
EMWU is dead
czytałem ten topic ale na razie cisza w sprawie realizacji (i przybliżonych kosztów układu + czujników) 
Cos powinno sie ruszyc w tej sprawie po nowym roku. Ale bedzie to w formie dodatku do ECU s13 (opisane w innym watku). Calosc skladam w wolnych chwilach (a tych ostatnio praktycznie nie mam). Tak samo koszty budowy prototypow sa zazwyczaj spore i narazie zluzowalem bo wpakowalem w to juz ladna kwote...czytałem ten topic ale na razie cisza w sprawie realizacji (i przybliżonych kosztów układu + czujników)
to chyba lepiej że dodatek do ECU - z tego co czytałem (chyba tez twój temat) ECU też ma kilka fajnych funkcjiToM pisze:Cos powinno sie ruszyc w tej sprawie po nowym roku. Ale bedzie to w formie dodatku do ECU s13 (opisane w innym watku). Calosc skladam w wolnych chwilach (a tych ostatnio praktycznie nie mam). Tak samo koszty budowy prototypow sa zazwyczaj spore i narazie zluzowalem bo wpakowalem w to juz ladna kwote...
życze jak najlepiej i oby coś z tego wyszło bo szkoda tej wsadzonej w to kasy
poza tym nie za bardzo uśmiecha mi sie wydawanie 1200$ za komplet 6 wskaźników Greddy
Panowie powiedzcie gdzie najlepiej, najlatwiej i w jaki sposob podlączyc cisnienie i temp oleju? Temp oleju to wyczytalem ze w miske olejową (trzeba pewnie wiercic i spawac) ale co z cisnieniem oleju?
Broń boże w miskę!
Najlepiej podobno pod filtr oleju. Jak poczekasz chwilę, to ja na dniach będę kupował specjalny adapter do siebie i montował. Pod ten sam podłączę (jeśli się zmieści) cisn. oleju. Jak się nie zmieści, to pod orginalny czujnik ciśnienia.
Najlepiej podobno pod filtr oleju. Jak poczekasz chwilę, to ja na dniach będę kupował specjalny adapter do siebie i montował. Pod ten sam podłączę (jeśli się zmieści) cisn. oleju. Jak się nie zmieści, to pod orginalny czujnik ciśnienia.
swietnie ze sie temat odswierzyl, dr Mike, dogadales sie z kolesiem od adaptera ? sprawa jest dograna ?
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
dr Mike to jak juz bedziesz mial wszystko pomontowane to wrzuc tu swoje spostrzezenia i uwagi co i jak kupowac/montowac.
dograna dograna... kolo wreszcie załatwił adapter z właściwym gwintem, a mi się w końcu sesja skończyła, także już niebawem.blurek pisze:swietnie ze sie temat odswierzyl, dr Mike, dogadales sie z kolesiem od adaptera ? sprawa jest dograna ?
w poniedziałek podjadę kupić filtr oleju, to spytam od razu czy w s14 jest taki sam gwint.