Optymalny rozmiar tarcz do S13

Wszystko od klocków hamulcowych, tarcz poprzez zaciski i pompy na płynach i przewodach skończywszy

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
jano86
Stały gość
Stały gość

Kompletuję sobie powoli hamulce do Nissana.
Zestaw będzie taki:
- zaciski przód Z32, tył R33 GTST
- przewody w oplocie
- pompa BM57
- klocki zwykłe z IC

Teraz pytanie jaką tarczę zainstalować. Chcę żeby weszła poliftowa felga. Mogę w USA kupić 280mm gotowe nawiercane i nacinane z otworami 4x114.3 albo kombinować z przewiercaniem 296mm ze Sky. Warto o te 16mm walczyć? Auto na ulicę.
Stand Alone Haltech, Sprzęgła XTD, kute korby tłoki, HKS SSQV, Reg. ciśn. paliwa Sard, Apexi AVC-R ----> PW
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jano86 pisze:Kompletuję sobie powoli hamulce do Nissana.
Zestaw będzie taki:
- zaciski przód Z32, tył R33 GTST
- przewody w oplocie
- pompa BM57
- klocki zwykłe z IC

Teraz pytanie jaką tarczę zainstalować. Chcę żeby weszła poliftowa felga. Mogę w USA kupić 280mm gotowe nawiercane i nacinane z otworami 4x114.3 albo kombinować z przewiercaniem 296mm ze Sky. Warto o te 16mm walczyć? Auto na ulicę.
Ja tak mam, trza na przód dystans 5 ja mam 6 mm, z żeliwnym zaciskiem deko mniej bo trochę bardziej płaski,
Tracza 280 wchodzi pod 15" tylko o wewnętrznych ciężarkach do wyważenia możesz zapomnieć a do 296 minimum 16" i o ciężarkach też nie ma mowy :P a na tyle zacisk jest mniej mięsisty i ciężarki powinny pasić

Z przewiercaniem problem żaden, wiercisz 3 dzióry bo 4ta się pokryje,
warto trochę to sobie pierw rozmieścić która się pokryje,
bo może być że wjedziesz np na tyle do tego otwora z zatyczką do regulacj ręcznego,
ale z tym rozmieszczeniem to chwile popatrzysz ołówek i tyle.
Co do samego wiertania to załatw sobie najlepiej jakieś łożysko co ma średnicę otwora centrującego tarczy,
bo z s13 z32 r33 i pewnie w reszczie nissanów są te same. Przykładasz,
wbij łożysko,(mabyć dość ciasno) dzióra co się ma pokrywać skręcisz śrubą( dosyć mocno)
i wiercisz , tylko kup sobie wiertło na wymiar starego otwora ja płaciłem 12 zł :P
zrobił mi to sąsiad bo ma dość dobrą wiertarę stołową.
Bicia nie stwierdziłem żadnego ale możesz dać wyważyć.

Co do felg poliftowych są dwa typy:

"Wzmocniona"
Obrazek

Obrazek

"Zwykła"

Obrazek

Obrazek

Niewzmocnione na przód i trza dystans te 5~6 mm
ale na tych niewzmocnionych co najmniej 15 mm ( nie mierzyłem ale około tyle)

wzmocnione jak masz parami możesz/ musisz dać na tył, gdzieś mi się fota zaniewieruszyła
ale wzmocnione wchodzą na tył, a niewzmocnione tym bardziej ;)

Maciek obiecał mi rozejrzeć czy nie ma gdzieś jednej niewzmocnionej, na zamianę
ale chyba o mnie zapomniał :P

płyn może być bez bajerów na pierwsze, bo i tak po roku go wylejesz :D
ja zalałem tanim dot 5.1, ale ważne żeby był nowy płyn.

Pompa bm-57 zagościła u mnie
Obrazek

teoretycznie nie trzeba się gimnastykować z rurkami ale u mnie trza było bo patent
z przełożeniem zatyczki by nie banglał:
Obrazek

może masz inaczej pod zatyczką, ale u mnie pod zatyczką nie było tej stożko-tuleji
i mogło by ciec a przełożyć jej się nie dało, odkręcić możesz ale,
Obrazek
pieciokąt i trza dorobić z jakiegoś imbusu metodą szlifu szlifu,
chyba że masz możliwość kupić.

Materiał cierny na pierwsze możesz dać tani, ale mało ci będzie po czasie
to dasz coś lepszego, ale na kiepskich tarczach i klockach to i tak IMHO będzie lepiej brało
niż jakieś mega wymyślne tarcze i klocki w serii ;)

Z przodu tarczy potraktować osłonę trochę młotkiem i "łomem"
wciśniesz blachę bardziej do środka, rancik odegniesz i trochę obetniesz przy zacisku,
i powinno pasować, na tyle jest więcej cięcia, bo ze starej blachy musisz zrobić przez cięcie "słonecznik" i
odginać, klepać itd itp. jak będe moje malował to zawita z z z32 komplet i koniec szurania
:)

Ja jak założyłem i jak tarcze i klocki się dotarły byłem w szoku,
w moim projekcie masz całą litanię, jestem mega zadowolony.

Co do przejścia na 5 lug to lepiej przejść jak się chce kupić dopiero felgi,
bo jednak większy wybór, no i w sporcie bo jednak co 5 to nie 4 i koło stabilniej jest przykręcone
ale Janka wóz raczej driftu nie zasmakuje :lol:
ja też zostałem przy 4lug ale dałem inne szpile(ford style) z myślą o dystansach
na przodzie bo na ori chwyta bardzo mało zwojów.
dystanse możesz zrobić ze starych tarcz Obrazek
ale trochę niezalecam to do ori fel bo tam jest w otworze centrującym mocny stożek i nie siądzie na otworze centrującymObrazek
ale na innych kołach siądzie i można śmigać.
Ja jeszcze kiedyś nowe śruby kupię do mocowań zacisków dla świętego spokoju,
bo te ori trochę krótsze są i nie są na równo z gniazdem na przodzie na tyle jest ok,
ale ja zmienię dla pewności

Tu jeszcze parę fot jak to na 15" się przezentuje:ObrazekObrazek
no i na ładniejszym kole:
Obrazek

Myślę że rozwiałem wszystkie wątpliwości.
Nie pękać, dłubać zakładać i cieszyć się z przyzwoitego hebla.
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

ponoc do zacisku z S14 tarcza 280mmm jest optymalna
Podobnie do Z32 , aczkolwiek ktos kiedys pisal i to nie jedna osoba iz wkladali tarcze z M3 e36 315mm na przod ??

Doczepiajac sie do tematu , z jakim zaciskiem to chodzilo ?
Oraz czy do zaciskoa z GTST warto szukac takiej tarczy 315mm m3 czy pozostac przy serii ze sky 296mm ?
Jak sprawa z wielkoscia felgi przy tej tarczy 315 ?

I dzieki dla Tomka za opis , napewno sie przyda nie jednej osobie :alien:
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ostatnio się zrobiło sporo szumu koło hamulców..
Ludzie wymieniają heble na zasadzie - im większe, tym lepsze.. a jest to tylko część prawdy..

Najważniejszym elementem hamulców są... przednie opony, każdy mod który powoduje że opona traci przyczepność przy hamowaniu jest wyrzucaniem kasy w błoto (marnuje się potencjał takich hamulców)

Wymiana tarcz na rowkowane + wysokowrzący płyn hamulcowy + klocki FDS600 (wsp. tarcia 0.46) robią ze zwykłych poliftowych hebli s13 kotwice które zatrzymują auto w miejscu, na zaciskach z s14 ciężko będzie znaleźć felgę pod oponę która da odpowiednią przyczepność żeby wykorzystać taki potencjał ..

Cała tajemnica tkwi w klocku i w skutecznym odprowadzaniu gazów które tworzą poduszkę pomiędzy tarczą a klockiem. Jeżeli klocek ma 2x większy wsp. tarcia, to przy tej samej sile zacisku osiąga się 2x większą siłę hamowania - o ile opony nie stracą przyczepności.

Wyjątkiem od takiego podejścia są zastosowania w których hamowanie jest częste i bardzo intensywne (rajdy, wyścigi torowe, sportowa jazda po górach, pojebana jazda po mieście :D) - do takich zastosowań trzeba brać jak największe tarcze ze względu na ich dużo większą zdolność pochłaniania ciepła i jego oddawania do atmosfery (przy zbyt małych tarczach zagotuje się nawet najlepszy płyn hamulcowy).
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Binio_ pisze:ponoc do zacisku z S14 tarcza 280mmm jest optymalna
Podobnie do Z32 , aczkolwiek ktos kiedys pisal i to nie jedna osoba iz wkladali tarcze z M3 e36 315mm na przod ??

Doczepiajac sie do tematu , z jakim zaciskiem to chodzilo ?
Oraz czy do zaciskoa z GTST warto szukac takiej tarczy 315mm m3 czy pozostac przy serii ze sky 296mm ?
Jak sprawa z wielkoscia felgi przy tej tarczy 315 ?

I dzieki dla Tomka za opis , napewno sie przyda nie jednej osobie :alien:
315 działa z zaciskiem od s14/z32 - trzeba go zamontowac na uchwycie - na nissantechu ktoś je sprzedaje, felga pod tarcze 315 to minimum 360mm wewnętrzej średnicy - podobno niektóre 16" pasują ale jest blisko - najlepiej 17"
roball pisze:Najważniejszym elementem hamulców są... przednie opony, każdy mod który powoduje że opona traci przyczepność przy hamowaniu jest wyrzucaniem kasy w błoto (marnuje się potencjał takich hamulców)
każdy układ jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo ;)

dobre opony to podstawa
Awatar użytkownika
Litwinow
Stały gość
Stały gość

Tomek89 ładnie opisał sprawę z felgami poliftowymi z S13, a ja mam pytanie jaki dystans muszę wsadzić, aby zacisk z S14 nie zaczepiał o wnętrze felgi przedliftowej z S13?
Dodatkowo, czy po wsadzeniu proponowanych dystansów starczy szpilek, aby dokręcić koło?
Ostatnio zmieniony sob 10 kwie, 2010 20:45 przez Litwinow, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

przedliftowe to z 15~20 mm, czyli szpilek nie starczy :)
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Przy seryjnych szpilkach 5mm dystansu i juz sie robi "ciasno" a co dopiero 10mm i wiecej.
Albo zmiana szpilek ( z przodu bardzo łatwo , z tyłu troche roboty jest ) albo przykręcane dystanse
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ hamulcowy”