Czipowanie
Moderator: Moderator
-
Anonymous
mój tez jest 92r. ale niem sondy lambdy. Z tego co przeczytałem wyzej domyslam sie , że Jarek teraz zostanie "turbokilersowym tuningowcem elektoniki w Nissanach" oczywiscie w naszych!!
Rozumiem ,że za pokombinowanie w Nissanku życzysz sobie 400 zł.
-
Kruchy
( do Jarkowy) ja chcialem tylko napisac, ze naprawde gratuluje zaciecia i wiadomosci. JA niewiele zrozumialem z opisu ale jestem pelen podziwu. WOW!
a jak w koncu dotre do Jacka i zrobie rozrzad i turbine, to moze tez sie pokusze o taki czip. Wiec masz juz kolejnego Klienta:)
a jak w koncu dotre do Jacka i zrobie rozrzad i turbine, to moze tez sie pokusze o taki czip. Wiec masz juz kolejnego Klienta:)
-
Goranowa
Ja mysle, Jarkowy, ze tym co tak bez szacunku potraktowali Twoja karte powininienes wyslac meilem instalke dajmy na to Linux-a.Beda ja sobie sciagac przez tydzien... 
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
daj mi ja na 4 dni to ją zrobie. Edytowac moge wszystkie nissany z systemem ECCS. 300ZX też brt.
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
A jak cos padnie to znow bede jezdzil po polsce w blogiej radosci i szukal nowego ecu do nissana. Gdyby to bylo takie hop to bym sie skusil ale do mojego nissana w moim roczniku wystepowaly 3 rozne kompy....jarkowy pisze:daj mi ja na 4 dni to ją zrobie. Edytowac moge wszystkie nissany z systemem ECCS. 300ZX też brt.
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
-
Goran220V
A jakies fajne gry mozesz wgracjarkowy pisze:daj mi ja na 4 dni to ją zrobie. Edytowac moge wszystkie nissany z systemem ECCS. 300ZX też brt.
-
domin
Dopra,tylko bede musial wracac pociagiem
,mam do ciebie tylko jakies 670km.Ale powaznie jesli da sie dolozyc kilka kucy do mojego to ja sie na to pisze.
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
brt. To nie tak że nażywioł wezme i wsadze Ci nowego chipa.
Do mojej wersji ca18det występuja 2 i już maiłem władować mape tego japończyka ale w pore sie zreflektowałem....w końcu skopiowałem tylko mapy wtrysku i zaplonu ręcznie adres w adres (jak ktoś się zna na hex-szesnastkowym systemie to wie o co chodzi
)
I jeśli komu kolwiek będe robił chipa to najpierw wyjme jego i go skopiuje i na jego programie bede przerabial tylko to co potrzeba.
Jeśli wie się czego szukac to można to dość łatwo znaleźć (plik ma tylko 16kb w CA a 32kb w SR tak samo jak w VG)
Więc jeśli adresy się nie pokrywają z danymi to nie ma mowy żebym tam na siłe wpisywał to co uważam za stoswne. W Twoim przypadku może sie zdażyć tak że się nie pokryją i ich nie znajde więc nic nie zrobie - nie mam kasy żeby komukolwiek popsuć ECU.
Także kady jeżdzi na swoim oprogramowaniu a ja zmieniam tylko około 0,5kb w jego oprogramowaniu.
Czy adresy i wartości się zgadzaja można łatwo zauważyć na 3D graphie - odrazu wyskakuja "szpilki" które nie pasują do całości.
Domin
W SR łatwo da sie dożucić koniki. (Tam ciśnienie doładowania reguluje ECU i jest co dodwać -0,6bar) Także 20-30 spoko bez wielkiego trudu.
Później zaczynają się schody.
Ograniczenia w KM
wtryskiwacze 370 (w CA i SR) max 270KM (trzeba podnieść ciśnienie niektóre żródła twierdzą że 310KM)
Wtryskiwacze 444 max 370KM
wtryskiwacze 555 max 450KM (czyli booster nie może mieć więcej bo ma suche nitro)
wtryskiwacze 700 max 550KM
wtryskiwacze 850 max 650KM
oczywiście mowa o silnikach 4 cylindrowych.
przepływomież :
CA 190KM średnica 50mm (po zastosowaniu sztuczki podobno da sie 210 niektózy za granicą pisza że można 270 ale strasznie ciekawy jestem jak bo fizyka i elektronika temu przeczą (5V pojawia sie juz przy 6800 i doładowaniu 0,8bar a tego napięcia przekroczyć nie można!!)
SR 220KM średnica 55mm (po zastosowaniu ....)
RB 320KM średnica???
VG 450KM średnica??
O sprżęgłach i innych podzespołach napisze innym razem a jest o czym pisać.......
Do mojej wersji ca18det występuja 2 i już maiłem władować mape tego japończyka ale w pore sie zreflektowałem....w końcu skopiowałem tylko mapy wtrysku i zaplonu ręcznie adres w adres (jak ktoś się zna na hex-szesnastkowym systemie to wie o co chodzi
I jeśli komu kolwiek będe robił chipa to najpierw wyjme jego i go skopiuje i na jego programie bede przerabial tylko to co potrzeba.
Jeśli wie się czego szukac to można to dość łatwo znaleźć (plik ma tylko 16kb w CA a 32kb w SR tak samo jak w VG)
Więc jeśli adresy się nie pokrywają z danymi to nie ma mowy żebym tam na siłe wpisywał to co uważam za stoswne. W Twoim przypadku może sie zdażyć tak że się nie pokryją i ich nie znajde więc nic nie zrobie - nie mam kasy żeby komukolwiek popsuć ECU.
Także kady jeżdzi na swoim oprogramowaniu a ja zmieniam tylko około 0,5kb w jego oprogramowaniu.
Czy adresy i wartości się zgadzaja można łatwo zauważyć na 3D graphie - odrazu wyskakuja "szpilki" które nie pasują do całości.
Domin
W SR łatwo da sie dożucić koniki. (Tam ciśnienie doładowania reguluje ECU i jest co dodwać -0,6bar) Także 20-30 spoko bez wielkiego trudu.
Później zaczynają się schody.
Ograniczenia w KM
wtryskiwacze 370 (w CA i SR) max 270KM (trzeba podnieść ciśnienie niektóre żródła twierdzą że 310KM)
Wtryskiwacze 444 max 370KM
wtryskiwacze 555 max 450KM (czyli booster nie może mieć więcej bo ma suche nitro)
wtryskiwacze 700 max 550KM
wtryskiwacze 850 max 650KM
oczywiście mowa o silnikach 4 cylindrowych.
przepływomież :
CA 190KM średnica 50mm (po zastosowaniu sztuczki podobno da sie 210 niektózy za granicą pisza że można 270 ale strasznie ciekawy jestem jak bo fizyka i elektronika temu przeczą (5V pojawia sie juz przy 6800 i doładowaniu 0,8bar a tego napięcia przekroczyć nie można!!)
SR 220KM średnica 55mm (po zastosowaniu ....)
RB 320KM średnica???
VG 450KM średnica??
O sprżęgłach i innych podzespołach napisze innym razem a jest o czym pisać.......
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Litle help
Jeśli ktos myśli że chip jest szybki i łatwy to sie myli - cholernie żmudny.
Potrzebuje wiadomości do porównania.
Był bym rad gdybyście mi podali wasze czasy na 3 biegu między takimi obrotami:
1500-2000 (2.1s)
2000-3000 (3,27s)
3000-4000 (3,88s)
4000-5000 (2,81s)
5000-6000 (2,55s)
6000-6500 (1,39s)
(16s)
jeśli nie chce się wam robić tego tak dokładnie to w takich przedziałach:
1500-4000 (9,25s)
4000-6500 (6,75s)
(16s)
Pomiar polega na jaździe po prostej drodze bez wiatru ze stałymi obrotami 1500. Gaz do deski i uruchamiamy stoper. Pomiar co kolejny przedział obrotów.
(mam stoper który mieży czasy pomiędzy przyciskaniem co bardzo ułatwia sprawę bo za jednym przejazdem mieże wszystkie czasy a w dodatku mogę je zapisać - nokia 3510i ma taki stoper jestem pod wrażeniem)
Dodatkowo mam proźbę żeby podać rozmiar tylnych opon.
Pomiary podane powyżej dotyczą orginalnego chipa(ale z regulatorem mieszanki bez niego ogólny czas wynosi 19,57 więc i tak poprawa), zatkanego wydechu, i doładowania 0,6bar!!! Wasze będą napewno lepsze!!! Jeśli się zrównam z waszymi przy doładowaniu 0,6 będe bardzo zadowolony.
Co do czasów przy doładowaniu 1,2 bar to jeszcze na nie nie czas ale.....
Jeśli ktos myśli że chip jest szybki i łatwy to sie myli - cholernie żmudny.
Potrzebuje wiadomości do porównania.
Był bym rad gdybyście mi podali wasze czasy na 3 biegu między takimi obrotami:
1500-2000 (2.1s)
2000-3000 (3,27s)
3000-4000 (3,88s)
4000-5000 (2,81s)
5000-6000 (2,55s)
6000-6500 (1,39s)
(16s)
jeśli nie chce się wam robić tego tak dokładnie to w takich przedziałach:
1500-4000 (9,25s)
4000-6500 (6,75s)
(16s)
Pomiar polega na jaździe po prostej drodze bez wiatru ze stałymi obrotami 1500. Gaz do deski i uruchamiamy stoper. Pomiar co kolejny przedział obrotów.
(mam stoper który mieży czasy pomiędzy przyciskaniem co bardzo ułatwia sprawę bo za jednym przejazdem mieże wszystkie czasy a w dodatku mogę je zapisać - nokia 3510i ma taki stoper jestem pod wrażeniem)
Dodatkowo mam proźbę żeby podać rozmiar tylnych opon.
Pomiary podane powyżej dotyczą orginalnego chipa(ale z regulatorem mieszanki bez niego ogólny czas wynosi 19,57 więc i tak poprawa), zatkanego wydechu, i doładowania 0,6bar!!! Wasze będą napewno lepsze!!! Jeśli się zrównam z waszymi przy doładowaniu 0,6 będe bardzo zadowolony.
Co do czasów przy doładowaniu 1,2 bar to jeszcze na nie nie czas ale.....
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Przyślij mi symbol jaki masz napisany na ECU to zobacze czy mam nakladke softa na niego. (Ale co kombinowac? Tam wiele nie wydusze bo wolnossący jest "odpory na chipy" a tylko wiecej pali)
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Chipowanie powraca!!!!!!
Niech zyje manual bosst controler!!!!!
Teraz moje roboty ruszyły na nowo (dzisiaj w nacy pierwsze testy drogowe - zrobiłem juz 3 solidne programy i zobaczymy co z tego wyjdzie? ) Mam walniete srzegło więc sie nie spodziewajcie wyników do 100 i na 400m pomiary robie tylko na 3-rd i jak chcecie porównac ze swoimi to bedziecie usieli pomiezyć czasy jak to było opisne powyżej. (Sprzęgło zrobie jak zarobie)
Dodatkowy MYK!!!!!!!!!
Z braku odpowiednich pamięci w sklepach elektronicznych (nie produkują ich juz) musiałem wykombinowac cos zastępczego i......
Znalazłem takie same programowalne pamieci ale o 2 i 4 razy takiej wielkości. Co to znaczy? Że montuje dodatkowo przełącznik i mamy 2 lub 4 mapy a co sie z tym wiąże mozemy zrobić tak:
1.Ekonomika (nie liczcie na duże oszczędności 1-2l góra)
2.Orginał
3.power dla 0,8bar
4.power dla 0,8 bar i więcej
Każdy z programów może posiadac inne ograniczenia : obrotów, czasów max wtrysku, zapłonu, doładowania, rozpiętości obrotów itp.
Cudowny pstryczek przełączniczek i jeżdzimy po mieście ekonomicznie staje koło nas ktos na światłach pstryk i rura!!!!!!!!!!
Niech zyje manual bosst controler!!!!!
Teraz moje roboty ruszyły na nowo (dzisiaj w nacy pierwsze testy drogowe - zrobiłem juz 3 solidne programy i zobaczymy co z tego wyjdzie? ) Mam walniete srzegło więc sie nie spodziewajcie wyników do 100 i na 400m pomiary robie tylko na 3-rd i jak chcecie porównac ze swoimi to bedziecie usieli pomiezyć czasy jak to było opisne powyżej. (Sprzęgło zrobie jak zarobie)
Dodatkowy MYK!!!!!!!!!
Z braku odpowiednich pamięci w sklepach elektronicznych (nie produkują ich juz) musiałem wykombinowac cos zastępczego i......
Znalazłem takie same programowalne pamieci ale o 2 i 4 razy takiej wielkości. Co to znaczy? Że montuje dodatkowo przełącznik i mamy 2 lub 4 mapy a co sie z tym wiąże mozemy zrobić tak:
1.Ekonomika (nie liczcie na duże oszczędności 1-2l góra)
2.Orginał
3.power dla 0,8bar
4.power dla 0,8 bar i więcej
Każdy z programów może posiadac inne ograniczenia : obrotów, czasów max wtrysku, zapłonu, doładowania, rozpiętości obrotów itp.
Cudowny pstryczek przełączniczek i jeżdzimy po mieście ekonomicznie staje koło nas ktos na światłach pstryk i rura!!!!!!!!!!
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller