zaopatrzenie silnika w paliwo

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

Paweł B

Witam chciałem sie zorientować w jaki sposób silnik daje informacje komputerowi a komp wtryskom żę mieszanka paliwa co do powietrza jest uboga bądz bogata i wtedy np przy ubogiej silnik daje bardziej bogatą albo na odwrót jak silnik am za dużo powietrza to jak jest to regulowane poprzez przepływke?? słyszałem że sonda lambda daje informacje do kompa o składzie mieszanki ale do 3 tys o ile to prawda a niewiem jak jest po 3 o ile sonda działa do 3 bo np chip do s13 zaopatrza paliwem do 1.4 czy 1.2 bara powietrza a niewiem w jaki sposób silnik "mówi " komputerowi że ma mało paliwa co do powietrza i chciałbym wiedzieć jak to "dowodzenie" wygląda ??
a i jestem na kupnie s13 1990 przebieg 80 tys chciałbym wiedzieć ile silnik wytrzyma bez dokładania do niego?? ile będzie jeszcze mógł przejecha.ć zanim zacznie sie pokolei wszystko sypać??z tego co mówił właściciel to mało jezdził i silnik w obecnym stanie jest super . dużo czytałem postów na forum na temat silnika że zawsze jest coś do roboty ale niewiem jak będzie sie długo czymać jeśli am 80 tys
proszę o odp na moje pytania :wink:
Awatar użytkownika
driftking.pl
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Jeśli właściciel dbał o silnik, wymieniał regularnie i czesto olej, nie pałował na zimnym, powinien jeszcze długo cieszyć... w niemczech jeżdżą sx nawet 250k km bez remontu, głównym czynnikiem wpływającym na awaryjność CA18 są mechanicy i brak dbałości właścicieli.

Silnik w głównej mierze reguluje paliwo, za pomocą mapy wgranej w komputer, sonda to dodatek czytso ekonomiczny (działa do 3k rpm), jedynie jeszcze przepływomierz ma coś do powiedzenia (podaje sygnał z napięciem, w zależności ilości powitrza jakie przepłyneło przez niego).

Jeśli chcesz podkręcić doładowanie, właście dzięki przepływce i drobnej nadwyżce paliwa dodanej przez producentów dla bezpieczeństwa, moża je podrkęcić i jeździć w miare bezpiecznie maxymalnie do ~~0,2b. Jednak ja nie polecałbym tego, lepiej mieć kilka koni mniej a jeździć bezpieczniej, a jak już coś robić, to dobrze.

Wallbro + większe doładowanie + wyciecie kata + czips (np. Stage 1, ze sklepu TK) Wtedy dajesz w granicach 1000zł za całość i masz pewność, że skład mieszanki jest dobry i nie wypalisz tłoka przy butowaniu :)
:: 4skills.pl :: Profesjonalne szkolenia ::
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”