pomocy!!! z mieszanka!!!

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

sylwek12

wymienilem swiece na platynowe po 83zl za sztuke NGK i wysiadly po 3 dniach , po wykreceniu ich okazalo sie ze jest zbyt bogata mieszanka bo na wszystkich swiecach byla czarna sadza, teraz niewiem ja mam zmienic mieszanke, czy sa jakies domowe sposoby, czy musze jechac na jakis zaklad z komputerami i jak sie to robi i ile kosztuje, dalej jak mam ustawic czujnik polozenia przepustnicy bo jest zdrowo przestawiony, jak prawidlowo powinien byc ustawiony, i dalej jak prawidlowo ma byc ustawiony zaplon czyli crank angle sensor

prosze o pomoc z ta mieszanka :cry: i tym czujnikiem polozenia przepustnicy prosze o jakies dane jak to ustawic i czym bo samochud stoi i sie kurzy

jezdze '92 s13 1.8T

jeszcze jedno mam wywalony katalizator i zamiast niego dana strumienice to mam odlaczyc ten wezyk przy silniku ten gas sensor czy nic nie robic

i jakie swiece najlepiej dac ktore najlepiej daja powera

za informacje dzieki

musimy sobie pomagac no NIE!!!
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

http://www.ngk.com/sparkplug411.asp?kw=Fouling&mfid=1

Tutaj masz opis przyczyn wyglądu świec. Między innymi nadmiar paliwa, lub źle ustawiony zapłon - bo prawdopodobnie to są przyczyny u Ciebie.

Wykluczam uszkodzenie kompa, bo by pewnie wcale nie zapalał.

Miszanka sama się ustawia, a więc masz ajprawdopodobniej uszkodzoną sondę lambda. Spróbuj ją odłączyć i tak pojeździć. Z doświadczenia wiem że komputer sam się przestawia powoli, pewnie zajmie mu z 30 minut korekta programu.

Jak się silnik rozgrzeje powinienieś sprawdzić jakie napięcia daje sonda lambda na jałowym, powinno być około 0,5 V. Podłącz ją z powrotem przed samym pomiarem, będzie już nagrzana i powinna coś wskazać. Sonda pracuje mniej więcej od 400 stopni.
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

sylwek12 pisze:jak prawidlowo ma byc ustawiony zaplon czyli crank angle sensor
Podpinasz lampę stroboskopową pod 1. świecę i strzelasz na koło pasowe. Manipulując crank angle s. ustawiasz na drugą kreskę od prawej patrząc od przodu auta (to będzie 15 stopni czyli tyle, ile ma być).
Powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”