Ile koników są w stanie wykarmić seryjne przewody paliwowe ?

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ostatnio zmieniony pn 31 maja, 2010 23:13 przez Pajak2444, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

m0rr1s pisze:
Forest pisze: pompa musi cały ten "zbiornik" napełnić , przy małej wydajności pompy może to "napełnianie" trwać dłużej niż powinno.

:up: małe ale w związku z tym stwierdzeniem.
gdyby sytuacja występowała w przypadku napełniania ich powietrzem, różnica byłaby dość znaczna jednak przyrost ciśnienia cieczy jest bardzo gwałtowny. na tyle gwałtowny, że większe opóźnienie powoduje sterowanie pneumatyczne PR'a
bo - jaki by ten "zbiornik" nie był, po odpaleniu samochodu zostaje on zawsze pełny - zmienia się tylko ciśnienie w nim ;)

ale fakt, to nie powód, żeby od razu zakładać węże strażackie.
wiem że ciśnienie cieczy to nie dolot i tu laga niema, ale w skrajnej sytuacji jak ktoś wpadł by na pomysł założenia AN12 do seryjnej pompy z CA po przeczytaniu posta pająka że to odciąża pompę to mógłby sobie więcej zaszkodzić niż pomóc ...
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Za daleko zabrnąłem juz by sie wycofać z tego tak więć zobaczymy ile da sie wykrzesać z tego silnika.
Pompa boscha juz leży i czeka , walbro juz sprzedane można powiedzieć...
Chce by napewno pompa podołała , chociażby dlatego ze jest nowa.
Ciekawi mnie poprostu czy seryjne węzyki przekrojowo wystarczą, czy musze targać sie na szersze?

Mniej spamu , więcej konkretów bo zasade z wolnym przepływem i gardłem znam i wykluczam to ;)
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jaka masz tam srednice wylotu w tym boschu? bo sie chyba nie doczytalem w temacie ;)
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Forest pisze:brawo morris .

Według teorii pająka równie dobrze można dać kibel rurę o średnicy 120mm będzie jeszcze mniejszy opór .
Poza tym zwiększenie węży na kiepskiej pompie ma też sporo minusów i mniejszy opór tego nie rekompensuje. Jeden jest np taki że wszystko od pompy do regulatora ciśnienia paliwa to "zbiornik" który zmienia swoje ciśnienie na takie jakie ustala regulator ciśnienia paliwa . przy gwałtownych skokach ciśnienia doładowania (np kiedy na wysokich obrotach gwałtownie odpuszczamy i dodajemy gaz) pompa musi cały ten "zbiornik" napełnić , przy małej wydajności pompy może to "napełnianie" trwać dłużej niż powinno.

starałem się napisać najbardziej czytelnie jak się dało ...

także jak nie jesteście czegoś pewni to lepiej nic nie pisać panie pająk ..
To żeś się wykazał znajomością praw natury i fizyki.
Proszę cię zamilknij, jeśli coś wykracza poza twoje zdolności rozumowania.

Który miedziany przewód elektryczny stawia większy opór 1mm2 czy 20mm2.
Porównaj sobie teraz długość układu paliwowego i ilośc zakrętów do jego średnicy.
Sprawnośc nawet najgorszej pompy to przepompowywanie paliwa z powrotem do baku nawet pod pełnym obciążeniem i pełnym doładowaniu, inaczej spadłoby ciśn paliwa, a tym samym tłoki płyną- czy ty się w ogóle zastanowiłeś jaką nieznajomością( synonim - GŁUPOTA :) się wykazałeś przemawiając o "wydajności" pompy.
Każda ma tak duży zapas, aby do takich sytuacji nie dochodziło, a jeśli dochodzi to pompa jest dętka.

Gdybym porównał balonik do cysterny i stwierdził , że cysterna jest lepsza, to mógłbyś wyciągać chore wnioski o stosowaniu rewelacyjnej w rzekomo moim domniemaniu kibel rury na dopływ paliwa, ale to ty jedyny proponujesz takie ekstrema górnopółkowe części, a nie ja.

Ciśnienie paliwa jest na listwie, a zbiornik o większej pojemności przed nią jest jedynie w stanie zniwelować ewentualne gwałtowne spadki ilości paliwa przez max pół sekundy, ale to teoria, bo nasze auta nie zużywają aż takich ilości paliwa, żeby warto było wspominać o czasie potrzebnym do "napełnianiu" tego akwenu jakim jest seryjny lub powiększony układ paliwowy.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Pajak2444 pisze: To żeś się wykazał znajomością praw natury i fizyki.
Proszę cię zamilknij, jeśli coś wykracza poza twoje zdolności rozumowania.

Który miedziany przewód elektryczny stawia większy opór 1mm2 czy 20mm2.
Porównaj sobie teraz długość układu paliwowego i ilośc zakrętów do jego średnicy.
Sprawnośc nawet najgorszej pompy to przepompowywanie paliwa z powrotem do baku nawet pod pełnym obciążeniem i pełnym doładowaniu, inaczej spadłoby ciśn paliwa, a tym samym tłoki płyną- czy ty się w ogóle zastanowiłeś jaką nieznajomością( synonim - GŁUPOTA :) się wykazałeś przemawiając o "wydajności" pompy.
Każda ma tak duży zapas, aby do takich sytuacji nie dochodziło, a jeśli dochodzi to pompa jest dętka.
buahahahahhahaha , buhahahah bo się poryczę , przecież Ty nie wiesz o czym mówisz.
Najpierw odpowiedz mi na pytanie jak ma się prawo Ohma do oporu przepływu cieczy , buhahahahahha.

A teraz twoja teoria o przepompowywaniu do baku , buhahaha, o czy ty w ogóle piszesz ?
Wiesz jak działa układ paliwowy ? Wiesz po co jest regulator ciśnienia paliwa? Myślisz że pod pełnym obciążeniem do baku wraca tyle paliwa co na wolnych bo inaczej pompa to dętka ? buhahahhaa zasmucę Cię . Na listwie masz takie ustrojstwo co się nazywa regulator ciśnienia paliwa . Pompa musi mieć taką wydajność żeby utrzymać ciśnienie na listwie jakie jest ustawione na regulatorze . Jeśli jesteś bliski granicy wydajności pompy przy walbro ok 450hp to jeśli będziesz miał 430 hp , przy pełnym boost'cie powrotem do baku będzie nie wiele paliwa wracało i to jest normalne bo tak działa układ paliwowy.

pajak już kilka razy na tym forum napisałeś takie farmazony ze każdy co ma trochę pojęcia zabije Cie śmiechem . Po raz kolejny skompromitowałeś się swoją techniczną wiedzą , po co CI to ?
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

nie <font class="red">PIP</font> mi tutaj bo temat mi do kosza poleci za przeważającą ilość spamu :shock:
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Binio_ pisze:nie mi tutaj bo temat mi do kosza poleci za przeważającą ilość spamu :shock:
spoko cały czas jest o układzie paliwowym , tylko pająkowi się lekko pomyliło i zamiast o pompce dętce napisał o kablach , ale to się zdarza najstarszym turbokillersom :P

Binio skoro masz pompę boscha to wiadomo montuj, ale węże paliwowe spokojnie wyrobią seryjne , tylko zmień wszystkie gumowe na nowe w byle jakim oplocie plus porządne opaski żebyś nie miał kuku
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Łatwo możesz się upewnić czy cały układ da radę. Na wykarmienie 400 turbo KM przez godzinę potrzebujesz 90kg benzyny czyli 120L. Po zamontowaniu pompy odepnij wężyk z listwy paliwowej, włóż w jakiś pojemnik i włącz stacyjkę na 60s. Jeśli uzbiera się więcej niż 2L to paliwa ci nie braknie.

PS
Tylko użyj jakiegoś dużego baniaka - zwykła walbro pompuje ponad 4L w ciągu minuty :)
Ostatnio zmieniony wt 01 cze, 2010 10:14 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

roball a nie łatwiej wziąść manometr i sprawdzić czy nie spada Ciśnienie przy WOT ?

poza tym coś dziwne te twoje obliczenia skoro walbro ma 255l/h wydajności teoretycznie , więc przy 400hp chodziła by na pół gwizdka co w praktyce wiem że się nie odbywa ...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jak się ma rozgrzebane, niezestrojone auto to łatwiej zdjąć wężyk i zważyć ile pompa nasika ;)

Ale jak kto woli - sprawdzić ciśnienie jest równie dobrze (mimo że to różne parametry, przy takiej pompce jak ciśnienie jest ok - to przepływu na pewno nie braknie)

Pompki robią z bardzo dużym zapasem, zmierz jakie walbro daje ciśnienie bez regulatora ;)
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

wiem że pompki robią z zapasem i wiem że walbro kończą się w praktyce między 450-500hp w aucie doładowanym . Jeśli jest zrobiona z zapasem czyli ma ponad 255l/h to tym bardziej twoje obliczenia na 120l przy 400hp są jeszcze bardziej nie trafione.

wiesz że auta turbo mają dużo większe zapotrzebowanie na paliwo przy tej samej mocy niż auta N/A ?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Obliczenia są ok.

Spróbujmy z innej beczki.
Wtryski 550cc wystarczają na 400KM w R4 z zapasem - prawda?
4x550 daje 2.2L (@3bar) na minutę, czyli 132L/h.

Teraz kombinuj dlaczego walbro które teoretycznie może przepchnąć 255L/h zdycha przy około 170L/h.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

a temu
Załączniki
flowtests-walbro2.gif
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

To jest test na 6-cio cylindrówkę, w R4 *0.66 i będzie się zgadzać ;)
Ostatnio zmieniony wt 01 cze, 2010 16:38 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”