trace moc

Wtryski, regulatory ciśnienia, pompy paliwa, przewody, filtry

Moderator: Moderator

kudlaty
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

200 sx s13 niby jest ok ale tak przy 3000-4000 tys obr. zachowuje sie jak by mu paliwo odcieło przerywa i szarpie. Jak sie przeskoczy te obroty tak pod5000 zaczyna jechac. K.... co to moze byc, jak sobie z tym poradzic? :(
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Pompa paliwa...
albo ogólnie moze byc problem z układem paliwowym

sprawdz cisnienie paliwa
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Pompa paliwa.
Sprawdź ciśnienie i przeczytaj wątek Szarpanie - jest przyklejony.
EMWU is dead
Dewik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Heheh stały problem w s13 :) Napewno pompa :)
Awatar użytkownika
Dominik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Niekoniecznie pompa. U mnie to był AAC VALVE. Poczytaj dokładnie "SZARPANIE"
Oby asfalt zawsze był suchy, gładki i lśniący. Amen
Assassin
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jezeli jest to ten 200sx o ktorym mysle (taki srebrny, jezdzil nim chlopak gdzies miedzy Pabianicami a Lodzia) to jechalem tym autem i troche inaczej opisalbym objaw... auto normalnie przyspiesza do 3500 obr, nagle tak jakbys wcisnal hamulec... powyzej 4000 obr jedzie normalnie...

jezeli to nie ten sam to przepraszam za pomylke 8)
Awatar użytkownika
Muro
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

a dlaczego pompa akurat miała by dawac sie we znaki w tym zakresie obrotów 3000-4000 :?:
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

A wir w baku to kiedy ma się zrobić?? Turbo się wkreca, paliwo znika.
A tak serio to moje przypuszczenie :D

Ja tak miałem i to jest objaw pompy.

Ale przejdźcie do tematu szarpanie - tam jest już WSZYSTKO na ten temat.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

mówicie że pompa ... ,ale skoro pompa nie wyrabia już przy 3500-4000 rpm to powyzej też powinno szarpać, bo przecież jeszcze więcej paliwa potrzebuje a jedzie normalnie.
Wiec nie rozumiem dlaczego miała by to być pompa, skoro w momencie kiedy potrzeba najwiecej paliwa (powyzej 4000) działa dobrze ?
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Ludzie proszę was poczytajcie sobie SZARPANIE.

Ja miałem tak z pompą i wiele innych osób też miało tak z pompą więc kontynuujcie temat w odpowiednim poście.
A najlepiej przed wysunięciem hipotezy wziąść manometr i sprawdzić jakie jest ciśnienie paliwa na poszczególnych obrotach.

A Twoja teoria Iceman na chłopski rozum jest bez sensu ;) bo ciśnienie powinno spadać jak się turbo już rozkręci.

Manometr i w drogę.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

moja teoria jest jak najbardziej słuszna ;)
moc maxymalna bierze sie z duzej ilosci paliwa i duzej ilosci powietrza, prawda ?
wiec skoro pompa jest w stanie dostarczyc wystarczającą ilośc paliwa zeby wytworzyc pełną moc to tym bardziej powinna dać radę dostarczyć MNIEJSZĄ ilość paliwa do wytworzenia MNIEJSZEJ mocy przy MNIEJSZYCH obrotach.

jak się mylę to bardzo proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć dlaczego pompa mialaby nie dawac rady przy malym obciazeniu a przy max dzialac
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Przeczytaj post ciśnienie paliwa. Pomiary Fili z manometrem:
2,5 3,2 3,5 3,2 więc ;) ja się nie znam więc może niech się wypowie ktoś kto wie.
EMWU is dead
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

tak ale ja mam za duze cisnienie wlasnie dzisiaj dorobiono mi specjalna koncówke do regulatora paliwa zebym mogl podlaczyc ten regulowany zamiast seryjnego... Z tego co wiem to cisnienie paliwa powinno byc w granicach 3 barów a nie 3,6 .

U mnie sprawa z cisnieniem paliwa wyglada tak:
Jak wciskam gaz cisnienie rosnie jak ssanie jest wylaczone mam 45 psi czyli kolo 3,2 bara
Jak mam ssanie wlaczone i przekraczam 2500 rpm mam 51 psi czyli 3,52 bara.

ale ogólnie wyglada to tak ze za kazdym razem jak wciskam pedał gazu to cisnienie mi rosnie a jak za bardzo urosnie to zaczyna szarpac ( dławic, mulic) kto co woli... sciagam noge z gazu cisnienie spada...
==========================================================

Ja bym na pierwszym miejscu w przypadku opisanego samochodu sprawdzil wlasnie pompe paliwa, cisnienie paliwa, swiece. Osobiscie nie mialem tak ze nagle muliło a na wiekszych obrotach przestawało... ale wiem ze inni tak mieli i nie tylko Karrlos.. Wiec dlatego uwarzam ze na pierwszym miejscu trzeba sprawdzic te nieszczesne pompy paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ paliwowy”