Witam
mam szybkie techniczne pytanie: "Gdzie podlaczyc chlodnice do oleju"
wiem ze powinna byc, ale niestety moje auto zostalo okaleczone przez poprzedniego wlasciciela.
Zagladalem do wielu publikacji ale niestety nie znalazlem konkretow.
znalazlem informacje ze jest i tyle
300ZX TT i chlodnica oleju
Moderator: Moderator
tak aby było dla potomnych:
chłodnice podłącza się przy filtrze Oleju a powrót jest do miski olejowej
chłodnice podłącza się przy filtrze Oleju a powrót jest do miski olejowej
-
ChEsTeR
To chyba raczej nie zadziala powrot z chlodnicy oleju nie moze byc do miski tylko do glownej magistrali inaczej starcisz cale cisnienie oleju i panewki bye bye.
seryjnie jest dokladnie jak napisalem
przy filtrze oleju jest taki maly zaworek ktory puszcza olej przez chlodnice dopiero przy konkretnym cisnieniu
przy filtrze oleju jest taki maly zaworek ktory puszcza olej przez chlodnice dopiero przy konkretnym cisnieniu
-
ChEsTeR
Troszke dziwna konstrukcja po co chlodzic olej jak i tak nic nim nie smarujesz. Chlodzi sie po to aby sie nie przegzewal i bylo zawsze odpowiednie cisnienie na panewkach jak schlodzisz a potem wylejesz do michy to natychmiast sie ogrzeje i cala praca psu w du..e.
A jeszcze czy czynnikiem chlodzacym jest powietrze czy moze woda z ukladu chlodzenia, A ten zaworek to najprawdopodobniej jest zawor regulujacy cisnienie oleju. Odpuszcza kiedy jest za duzy aby sie cos tam nie sfajdalo, i tutaj faktycznie olej za tym zaworkiem wraca do michy.
A jeszcze czy czynnikiem chlodzacym jest powietrze czy moze woda z ukladu chlodzenia, A ten zaworek to najprawdopodobniej jest zawor regulujacy cisnienie oleju. Odpuszcza kiedy jest za duzy aby sie cos tam nie sfajdalo, i tutaj faktycznie olej za tym zaworkiem wraca do michy.
olej jest chlodzony przez chlodniczke do powietrza
mi tez takie rozwiazanie wydaje sie kiepawe i zastanawiam sie gdzie sie wbic z chlodniczka.
mi tez takie rozwiazanie wydaje sie kiepawe i zastanawiam sie gdzie sie wbic z chlodniczka.