Witam
ostatnimi dniami pojawił się u mnie problem stuków.
najdziwniejsze jest to że wcześniej auto jeżdziło na podobnym setupie i było ok, mało tego jeżdziło nawet na mocniejszym także bez stuków
raczej nie jest to wina słabej benzyny ( testowałem kilka stacji )
Mam zrobiony komp przez Jarkowego ( odcięcie, dolane paliwo ) założoną wysoko wydajną pompę paliwa.
Wcześniej nie miałem problemu ze stukami przy1,2 - 1,4 bara
teraz pojawia się stuk ( przycina ) nawet już przy 0,8 bara, odpuszcza - wtedy doładowanie wchodzi do 1,2 i jest ok.
Kto wie czemu tak się dzieje?
Wygląda to tak jakby przy nagłym (okolice 4500 - 5500 obr ) wroście doładowania brakowało paliwa.
a cha dodam że dmucham z T25.
dzięki za wszelkie pomysły
Spalanie stukowe
Moderator: Moderator
upały po 30 kilka stopni ?? do tego <font class="red">nie znam ortografii brzydkiego słowa określającego męskie przyrodzenie</font> IC ?? pompa paliwa siada ?? zapchany filtr paliwa ?? kiepskie paliwo ?? sto innych mozliwości ??
powrót do korzeni ?
najblizsze prawdy sa chyba upaly i zbyt wysoka temeperatura powietrza doladowanego
jezeli masz seryjny IC to zobacz czy nie zalepil sie blotem i innymi smieciami
jezeli masz seryjny IC to zobacz czy nie zalepil sie blotem i innymi smieciami
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
UPAŁ !!! jaki icek by niebył temp. nie oszukasz
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
dzięki
możliwe że to upał.
co prawda mam IC spray ale icek jest seryjny...
myślałem o innych opcjach ale:
filtr paliwa prawie nowy ( przebieg ~~ 500 km )
pompa paliwowa ( ~~ 1500 km )
a czy napewno IC ma wpływ na spalanie stukowe?
możliwe że to upał.
co prawda mam IC spray ale icek jest seryjny...
myślałem o innych opcjach ale:
filtr paliwa prawie nowy ( przebieg ~~ 500 km )
pompa paliwowa ( ~~ 1500 km )
a czy napewno IC ma wpływ na spalanie stukowe?
IC ma wielkie znaczenie właśnie ze względu na temperaturę powietrza.blurek pisze: zbyt wysoka temeperatura powietrza doladowanego
Duży IC bardziej schładza powietrze.
A to seryjne gówno schowane w nadkolu to się nadaje tylko do wymiany.
Jeszcze go wyjmij i wyczyść (może masz syf z zewnątrz/w środku)
EMWU is dead
IC jest czyściusieńkiKarrlos pisze:IC ma wielkie znaczenie właśnie ze względu na temperaturę powietrza.blurek pisze: zbyt wysoka temeperatura powietrza doladowanego
Duży IC bardziej schładza powietrze.
A to seryjne gówno schowane w nadkolu to się nadaje tylko do wymiany.
Jeszcze go wyjmij i wyczyść (może masz syf z zewnątrz/w środku)
chłopaki wiem jakie ma IC znaczenie dla schłodzenia powietrz....poprostu zstanawia mnie co ewentualnie ma IC do stuków, a wręcz przeciwnie - lepszy IC chłodniejsze powietrze
im chłodniejsze powietrze - czyli go " więcej" tym powinno być więcej stuków, a jest z tym u mnie różnie
-
cziko
stuk powstane nie tylko wtedy gdy powietrza jest zadózopq pisze:
poprostu zstanawia mnie co ewentualnie ma IC do stuków, a wręcz przeciwnie - lepszy IC chłodniejsze powietrze
im chłodniejsze powietrze - czyli go " więcej" tym powinno być więcej stuków, a jest z tym u mnie różnie
-
Keepsake
Spalanie stukowe następuje wtedy, gdy rosnąca temperatura kompresowanej mieszanki (jak wiesz sprężanie gazu podnosi jego temperaturę a rozprężanie ją zmniejsza, dzięki czemu znamy takie dobra cywilizacji jak turbo i klimatyzacja) przekracza temperaturę samozapłonu tejże mieszanki (która w danych warunkach jest stała dla mieszanki o danej proporcji składowych).pq pisze:poprostu zstanawia mnie co ewentualnie ma IC do stuków, a wręcz przeciwnie - lepszy IC chłodniejsze powietrze im chłodniejsze powietrze - czyli go " więcej" tym powinno być więcej stuków, a jest z tym u mnie różnie
Masz rację że im chłodniejsze powietrze tym więcej zawiera tlenu w jednostce objętości, więc teoretycznie ta zmiana masy tlenu/objętość powinna mieć zły wpływ na spalanie stukowe (tzn. zwiększa szanse na jego występowanie przy zachowaniu pozostałych warunków pracy).
Rzecz w tym, że schłodzenie powietrza o X stopniu powoduje na tyle niewielkie zwiększenie gęstości tlenu, że w połączeniu ze zmianą temperatury sumaryczny efekt jest taki, że osiągnięcie temperatury samozapłonu się oddala.
Bo gdyby zmiana temperatury o X stopni powodowała bardzo znaczną zmianę gęstości tlenu, to przy +35 nie miałbyś czym oddychać i łapał tlen jak ryba wyjęta z wody, a na przykład przy -15 każdy wdech by powodował zatrucie tlenowe.
dzieki chłopaki.
przeprowadziłem wczoraj test na żywym organiźmie
nocą ( temp około 20 kilku stopni + włączony natrysk na to coś co producent tego auta śmie nazywać IC ) doładowanie 0,8 bara i stuki pojawiły się dopiero przy trzecim przejeżdzie
niestety z uwagi na to że bałem się dmuchnać więcej niż 0,8 zostałem objechany o pół metra przez BMW M3 -
skandal i wstyd.... ( wygrał o czubek swojego zderzaka )
taka zniewaga
reasumując
niestety nie da się oszukać fizyki jakimiś natryskami i ..... nadszedł czas na FMIC
przeprowadziłem wczoraj test na żywym organiźmie
nocą ( temp około 20 kilku stopni + włączony natrysk na to coś co producent tego auta śmie nazywać IC ) doładowanie 0,8 bara i stuki pojawiły się dopiero przy trzecim przejeżdzie
niestety z uwagi na to że bałem się dmuchnać więcej niż 0,8 zostałem objechany o pół metra przez BMW M3 -
skandal i wstyd.... ( wygrał o czubek swojego zderzaka )
taka zniewaga
reasumując
niestety nie da się oszukać fizyki jakimiś natryskami i ..... nadszedł czas na FMIC
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Skoro przy 0,8 wchodzi stuk to to nie to
wg mnie zaplon poszedł na spacer
trza ustawić ręcznie
obróć crankangle sensor zgodnie ze wskazówkami zegarka ciut (jeśli nie masz lampy stroboskopowej)
Stuk może być z powodu braku paliwa - zmień filtr sprawdź ciśnienie paliwa i wężyki podciśnienia sterujące pressure regulatorem.
to nie wi ic jest przyczyna na tak małym doładowaniu
wg mnie zaplon poszedł na spacer
trza ustawić ręcznie
obróć crankangle sensor zgodnie ze wskazówkami zegarka ciut (jeśli nie masz lampy stroboskopowej)
Stuk może być z powodu braku paliwa - zmień filtr sprawdź ciśnienie paliwa i wężyki podciśnienia sterujące pressure regulatorem.
to nie wi ic jest przyczyna na tak małym doładowaniu
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
- Coobcio
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
Nie prościej sprawdzić AFR ?
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA