zacieśnianie seryjnej szpery z s14

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

Witam mam w swoim s13 szpere z s14 automat i coś mi w niej stuka (luz na łożysku prawdopodobnie ) więc będe ją wyjmował i rozbierał i przy okazji chciałbym ją zacieśnić podkładkami tak jak to zrobił ten kolega

http://www.nissantech.pl/?showtopic=5600

cytat " pozniej szpera z s14a, wymienilem w niej plytki cierne zeby ja zaciesnic, ktore kupilem w ASO za 45zeta za sztuke, wiec nie polecam dorabiac tego u tokarza bo napewno nie bedzie tej samej twardosci "

byłem dzisiaj w serwisie i rzeczywiście można dostać takie podkładki za 40/50zł (czas oczekiwania miesiąc lub dwa :? )
tylko są pewne kłopoty

1. koleś w serwisie miał schemat dyfra z s14 i na nim była tylko JEDNA podkładka :?:
2. podkładek jest może z 10 rodzai grubości od 0.8 do 1.5 :!: :?:

te podkładki dobiera sie ponoć zależnie od luzów jakie ma dyfer (tak mi powiedziano w aso )

moje pytania są takie
1. ile w końcu jest podkładek w szperze :?:
2. jaką grubość dobrać :?:

Chce żeby szpera była jak największa ale żeby nie przesadzić bo nie złoże tego :wink:

ktokolwiek coś wie na ten temat prosze o pomoc ...
" Każdego dnia , sam na sam z koncepcją , próbujemy spełnić nasze marzenia , ciężko pracując nad każdą indywidualnością i każdą urwaną sekundą , to jest nasze życie i nasza miłość , naszego ciała i duszy ..."
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Logicznym jest jak sam zatytułowałeś aby zacieśnić to trzeba włożyć grubszą podkładkę niż teraz masz.

Wiec musisz wiedzieć jaka grubą jest teraz u Ciebie w szperze + luz na płytkach + trochę aby zacieśnić samą szperę.
np.
jest podkładka grubości 1,2mm
luz 0,2 mm (wyrobiło się od tarcia)
czyli 1,2mm + 0,2mm = 1,4mm (wymiar naprawczy czyli taki powinien być aby nic nie stukało)

Teraz aby zacieśnić dyfer/szperę najesz jeszcze troszeczkę. No i tu trzeba oszacować ile bo czasami dajesz jeszcze 0.2mm i spina 60% a w innym 30% wiec ciężko odpowiedzieć jednoznacznie.

Wartości przykładowe. :above:
Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

no właśnie wszystko sie rozchodzi o te wymiary...

ma może ktoś rozebraną szpere :?: jak bym wiedział ile mają seryjne podkładki grubości to jest już jakiś punkt zaczepienia...
" Każdego dnia , sam na sam z koncepcją , próbujemy spełnić nasze marzenia , ciężko pracując nad każdą indywidualnością i każdą urwaną sekundą , to jest nasze życie i nasza miłość , naszego ciała i duszy ..."
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

w ramach sprostowania to nie wymieniamy podkladki ciernej tylko dociskajaca-ona jest faktycznie tylko jedna i dostepna w roznych rozmiarach w serwisie.

sama szpera to caly zestaw podkladek ciernych,ktorych nie ruszamy przy wymianie tylko tej podkladki dociskajacej.

spokojnie mozna ta podkladke dorobic u tokarza-grunt zeby byla z odpowiedniego materialu.

ja miałem 1.2,zrobiłem 1.9.
bylo ok.
Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

OOOOO mega pomocne informacje borimichal wielkie dzięki :!:

powiedz mi jak sie szpera zachowywała przy 1.9 grubości ? ile może to być spięcia? troche boje sie dać to tokarzowi bo jak zły materiał będzie to moment sie wytrze a w serwisie mam dobry mat tylko że max 1.5 :?
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

mozesz dorzucic do tej swojej jeszcze jedna tylko ciensza.
teoretycznie dwa razy grubsza da efekt 100%
dlatego ja bym proponował dac cos w okolicach 170-180%.
wiadomo ze po chwili jazdy to sie jeszcze ulozy

Ja to akurat robiłem w sky`u.
spiecie bylo zadawalajace.
na szutrze koło lekko przeskakiwalo,na asfalcie było ok.
pozniej podobno popusciła-ale o ile to nie wiem bo robiłem to na fuszke.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 18:11 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

w takim razie najlepiej było by zamówić w serwisie jedną podkładke ok 1 / 1.2 mm i dołożyć do tej co mam teraz ... materiał w podkładce kupionej a aso będzie lepszy niż u tokarza więc nie powinna sie szybko zetrzeć ... dobrze kombinuje?

a te podkładki w sky'u są na pewno takie same jak w s14 :?:

(nie chce mi sie rozbierać swojej szpery tylko po to żeby pomierzyć podkładke a potem montować i po miesiącu znowu rozbierać)
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

dlatego ja wole dorobic u tokarza bo mam na miejscu/szybciej/taniej,
zawsze mozna sprobowac rozne grubosci.
dobry tokarz i nie ma problemu
Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

zrobie tak że rozbiore tą szpere wymienie łożyska żeby mi nie stukała i zmierzę tą podkładke...

późnej zamówie w aso tak żeby było dwa razy grubiej niż w serii ...i będe testował. a jak dam za grubą to co sie stanie ? może sie coś rozsypać czy poprostu nie dam rady tego poskręcać?
Awatar użytkownika
artoor200sx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

jakbys potrzebowal grubszej podkladki to znajde jeszcze z nierdzewki 2.0 mm wycinanej laserowo .
...:: Gdy Ci smutno jest ogromnie , kup pół litra przyjedz do mnie ::...
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

u mnie w dwoch szperkach byly podkladki 1.1 mm, wrzucilem takie 2 sztuki do jednego dyfra i spielo na amen :D 1.6-1.9 powinno byc ok
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

dobra to opowiem co żem dzisiaj nawywijał..

ja rozbierałem ten dyfer bo coś mi w nim stukało przede wszystkim a podkładki chciałem wymienić przy okazji

a więc tak wyciągnełem dyfer z fury i rozebrałem na stole .... łożyska okazały się być dobre więc zacząłem sprawdzć co tam jest luźne i okazało sie że luz był w tym miejscu ...(mogłem śrubokrętem tą podkładke przesuwać o 3mm gdzieś :shock: )
Obrazek

to se myśle podkładka sie starła trza dać grubszą. rozebrałem wszystko żeby ją wyjąć i zmierzyć grubość
Obrazek

a potem zamówić grubszą w serwisie ale wtedy odezwał sie mój GENIUSZ :lol: (albo głupota sami stwierdzicie)

rozebrałem seryjny dyfer od s13 i tam znalałem takie dwie podkładki które po delikatnym zeszlifowaniu ich średnicy ( nie grubości )pasowały idelanie ...
Obrazek

więc założyłem tą podkładke co była i tą z stararego dyfra czyli 1.1 + 0.8 =1.9 mm czyli wszystko powinno być ok
Obrazek

ALE sprawdziłem luz w tym samym miejscu co był i jest mniejszy ale dalej był i dalej by mi waliło przy zmianie biegów...
więc po chwili namysły wsadziłem kolejną podkładke co w sumie dało Obrazek

jak zakładałem pokrywe to było 0.1 mm przerwy tak że palcami można było ścisnąć i pokrywki sie dotykało czyli więcej już nie da zacisnąć
Obrazek

poskręcałem wszystko i luzu teraz w tamtym miejscu już nie ma...

na aucie da rade rękoma kołem obrócić jak jedno jest na ziemi a jedno w powietrzu

jechalem tylko autem z warsztatu do domu i stuków juz nie ma ani żadnych innych objawów 8)

może moja szpera była wyjątkowo wytarta że musiałem takie grube podkładki dać a jak banoff pisze
Ban0ff pisze:u mnie w dwoch szperkach byly podkladki 1.1 mm, wrzucilem takie 2 sztuki do jednego dyfra i spielo na amen
mi chyba nie spieło na amen bo można rękami kołem obrócić czy źle myśle :?:

co w ogóle sądzicie o takich grubych podkładkach może sie coś stać :?:
Awatar użytkownika
Scratch
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

u mnie zaraz po złożeniu na dodatkowej podkładce 0,4-0,5mm też było super, zero luzów, koło nie przeskakiwało i lepiej szpera spinała
po czasie zrobiły się luzy takie że mnie szlag trafiał przy zmianie biegów
ma ktoś pomysł co z tym zrobić?
s13 SR20DET
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

SEBA200SX, na amen Ci nie spieło bo tak naprawdę to prawie wcale Ci nie spieło...
jak tam się wszystkie te podkładki poukładają to będziesz miał pewnie jakieś 20 max 25%.. (da się ktęcić rękoma jednym kołem) więc około tyle co seria...

ja zamiast 1.1 dałem 1.75 i przez pierwszych parę km to był prawie spaw bo koła przeskakiwały i dziwnie trochę się zachowywał jak się kierą na boki podczas jazdy ruszało..
teraz jak się poukładało to jest jakieś 60% (jeździ się w 100% normalnie, na szutrze czasem przeskakują) tylko że ja miałem szperę z przebiegiem ok 132 kkm i zero jakich kolwiek luzów)

ogólnie podkładka od tokarza nie powinna być gorsza bo przecież ona się tam nie ściera więc nie musi być jakaś kosmicznie twarda..

Z tego materiału co mi tokarz dorabiał to jak zapytałem czy kwasówka nie była by lepsza to mi powiedział że niby nie jest to najbardziej twarde na świecie ale kwasówka to przy tym jest mięciutka. :wink:

więc jak ludzie robią z kwasa i latają to to z czego dobrzy tokarze są w stanie dorobić na pewno wystarczy :wink:

edit:
nic się przez pokładki raczej stać nie może.

jak zakładałem pokrywe to było 0.1 mm przerwy tak że palcami można było ścisnąć i pokrywki sie dotykało czyli więcej już nie da zacisnąć
i tu się mylisz... od tego momentu zaczyna się zacieśnianie :wink:
właśnie po to daje się grubsze podkładki żeby podczas dokręcania śrubami płytki ścierne do siebie docisnąć :wink: :)
Ostatnio zmieniony sob 17 gru, 2011 16:30 przez Bast, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
SEBA200SX
-#Klubowicz
-#Klubowicz

Bast pisze:i tu się mylisz... od tego momentu zaczyna się zacieśnianie :wink:
to moja szpera jest aż tak wyjechana że jeszcze musze podłożyć podkładki? jedni mówią że przy 1.9 było na amen a ja dałem 2.5 i dopiero wyzerowałem luzy :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”