Dyfer z S14a do s13 stock... porazka jakich malo :)

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

...dotarl do mnie upragniony dyfer z s14a ...mowie zaloze wg filmu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lz2BhokG ... re=related[/youtube]
tu koles mowi podkladki etc zeby rowno diff siedzial na zabkach etc etc no to robie identycznie...
po 1 ten film nie jest do euro wersji s13 i te podkladki ida na owdwrot zeby dobrze lsd siedzialo.. na odwrot czyli lewa podkladla na prawa analogicznie z prawa strona...wszytsko fajnie podokrecane lsd z s14a w budzie z s13 pasuje, ale zaraz zaraz ...obracam kocowka co wal sie montuje ,a tu 0,5cm luz jakos jak nie wiecej i dopiero zaczyna lapac zabek... przeciez tak nie moze byc... przekrecalem sloneczka z oryginalego do tego ze szpera to samo.... co sie okazalo po rozbebeszenie obydwoch boxow... s13 i s14a ta czesc ktora obraca wal taki storzek z nacieciam co obraca lsd czyli walek atakujacy.. jest roznej wysokosci i okazuje sie ze 1 s14a jest wyzszy niz w s13 wiec powiedzcie mi jak to ma dzialac skoro to takie plug and play ? z mega luzem to ma jezdzic ? pomijajac ze wszytsko perfect zdystansowane na tych spacerach co sa... a luz sie pojawia bo ta duza zebatka w dyfrze dziwnym trafem jest krotsza w s13 niz w s14a ;/. Moj diff przyjechal z anglii dodam czy to ma jakas roznice ? jesli nie to to plug and play nie jest napewno, bo nie dziala to wlasciwie luzy etc etc porazka... po co to przekladalem serio mogel ten z s14a wrzucic kupic te gumy i zajelo by mi to 2h a nie prawie caly dzien szukania przyczyny :) cos robilem zle ? juz sam nie wiem, wszyscy mowia ze pasuje anie pasuje :D

pozdro
Ostatnio zmieniony pn 18 kwie, 2011 15:44 przez dredman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

z tego co kojarze to wystarczylo zmienic tylny dekiel z 14 na s13-kowy i powinno pasowac, ale niech to ktos potwierdzi ;)

topics49/szpera-lsd-przelozenia-dyferen ... t16097.htm
borimichal pisze:Dyferencjaly z LSD z s14`stki mozna zakladac w całości do S13.Wystarczy przekrecic tylny dekiel z dyfra s13 do tego s14`stkowego +zalozyc sruby mocujace z poduchami od dyfra s14.
Ostatnio zmieniony wt 05 kwie, 2011 11:14 przez szaman, łącznie zmieniany 1 raz.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Troche chaotycznie napisane.

Jak chcesz miec miechanizm szpery z dyfra s14 ale przelozenie z dyfra s13 to musisz przelozyc calosc do obudowy dyfra S13 + zebatke ta duza patelnie z mechanizmu S13.

Duza patelnia tworzy komplet z ta zebatka stozkowa ktora napedza wal - one tworza ci przelozenie.

A jak chesz wrzucic poprostu dyfer s14 do s13 to nic nie zmieniasz poza deklem.
Ostatnio zmieniony wt 05 kwie, 2011 11:42 przez ige, łącznie zmieniany 3 razy.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Strasznie ciezko sie czyta Twojego posta-masakra.
Masz foty srodkow tych swoich dyfrow?
Dyfer od s14a byl od manuala czy automata?
Ty miales dyfer z manuala czy automata?
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

sorry ;) za zakrecony post troche zmeczony bylem jak pisalem po calym dniu dlubania w tym. Dyfer z s14 mialem z automatu w s13 mam seria dyfer manual...
Nie chcialo sie to spasowac i koniec po wlozeniu bebchow z s14 do obudowy z s13 , duzy luz byl o koniec, manewrowanie spacerami nic nie dalo, mimo ze wszytsko ladnie siedzialo byl za duzy luz zeby to dzialalo dobrze, z tego co mi mechanik powiedzial ten stozek co jest na dole obudowy dyfra co napedza jest w s13 za krotki , o dziwo liczba zebow w dyfrach z s13 s14 taka sama czyli 46 o ile pamietam.
Skonczy sie tak ze wloze caly dyfer z obudowa z s14 a przeloze tylko dekiel , tak powinieniem od razu zrobic tylko ktostam powiedzial ze plug & play ;)
Awatar użytkownika
sonic20
Coś już wiem
Coś już wiem

podepnę sie pod temat

potrzebuje malej pomocy
będę brał się niedługo za przekładnie wnętrzności dyfra z sereny ze szpera do dyfra s13
i teraz tak dyfer z sereny nie ma abs wiec jest krótszy i dlatego muszę przełożyć do obudowy dyfra s13
moje pytanie brzmi czy wystarczy przełożyć sam mechanizm różnicowy z dyfra sereny do s13
czy muszę tez przekładać mocowanie półosiek z sereny?? czy mogą zostać te z s13??

a drugie pytanko
to czy wie ktoś może czy "drive pinion" w dyfrze z sereny i s13 ma tyle samo zębów?? (wiem policzę jak to rozbiorę)
ale jeśli jest inna ilość zębów to przydało by się to też przełożyć ale w sumie czy wtedy nie będzie ten "drive pinion" za krotki do obudowy s13??
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

walek atakujacy musisz miec z sereny i kolo talerzowe tez, nie wiem czy jest sens przekladac to wszystko dla abs'u o ile sie da, nie wiem na jakiej zasadzie dziala dzujnik absu w dyfrze, kup lepiej dyfer ze szpera z manuala s14, bedzie pasowac praktycznie p&p, mocowania polosiek chyba sa takie same
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

miałem Ci odpisac na pw,ale zapomniałem sory Sonic.
O ile ten dyfer bez abs`u jest krotszy?mialem kiedys dyfer bez abs`u z s13`stki i pasowal normalnie.
Mocowania polosek takie same przy dyfrze z s14`stki
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

borimichal pisze:miałem Ci odpisac na pw,ale zapomniałem sory Sonic.
O ile ten dyfer bez abs`u jest krotszy?mialem kiedys dyfer bez abs`u z s13`stki i pasowal normalnie.
jak z sereny to powinien byc ktorszy, z reszta po rozkreceniu mozna policzyc zeby i bedzie wiadomo, moj z sereny ma przelozenie 4.36
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Ban0ff pisze:
borimichal pisze:miałem Ci odpisac na pw,ale zapomniałem sory Sonic.
jak z sereny to powinien byc ktorszy, z reszta po rozkreceniu mozna policzyc zeby i bedzie wiadomo, moj z sereny ma przelozenie 4.36
Piszac ze krotszy miałem na mysli obudowe,przynajmniej tak wywnioskowałem z postu sonica ze obudowa dyfra bez abs`u z sereny jest krotsza i dlatego jej nie moze wrzucic.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

aaa o to chodzi :) z tego co pamietam to jest delikatnie krotszy, ale da sie skrecic, jezdzilem chwile na szperze z sereny i jedynie dekiel przekladalem, chyba ze koniecznie chcesz miec ten abs, druga sprawa ze walek atakujacy trzeba dobrze ustawic, nie wiem jak jest w nissanie bo nigdy tego nie wydzieralem ale w innych markach byl z tym problem, mialem starego opla rwd i tam jak sie dalo odpowiedniego luzu to szybko sie to rozpadalo, jeszcze jak bedzie krotszy to raczej sie nie da tego wsadzic.
Wiec moja rada albo olej abs albo dyfer manual od s14, tam juz sie da przelozyc zeby dzialal abs
Ostatnio zmieniony sob 09 kwie, 2011 12:26 przez Ban0ff, łącznie zmieniany 1 raz.

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
sonic20
Coś już wiem
Coś już wiem

ale ja olewam abs bo i tak go nie dawno usunąłem
dyfer z sereny już mam kupiony wiec nie będę kupował dyfra od s14
a chce mieć przełożenie z serny łączenie ze szpera która ma ten dyfer seryjnie

i teraz nie wiem czy będzie źle jak założę cały dyfer sereny (krótsza obudowa bo bez wieńca abs) z deklem od s13 czy przekładać całe wnętrze dyfra sereny do dyfra s13??

różnice w długości miedzy dyfrem z abs'em a tym bez abs to mniej więcej 2-4cm
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

spoko jak wyzej pisalem jezdzilem na dyfrze ze szpera z sereny, jedynie zmienilem dekiel, nic sie zlego nie dzialo, chyba sie wal delikatnie ze skrzyni wysunal po dokreceniu ale juz nie pamietam, duzej roznicy chyba nie bylo bo sciagnalem to srubkami od walu

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

k mam fotki
Ale serio za chiny dzialac to nei chcialo wiec z tym plug & play to bym polemizowal
Walek atakujacy w S14 jest wyzszy niz w S13 i nawet przekrecanie pierscieni nic nei dalo, luz masakra i koniec, regulacja podkladkami nic nie dawala kompletnie.
Myslalem o przezucenia walka atakuajcego z obudowy s14 do obudowy s13 ale nie pasuje lozyska wieksza odstepy tak samo :)
Przekrecalem tez pierscien z dyfru S13 do S14 w nadzieji ze bedzie dobrze i tez lipa
Mechanik mi powiedzial ze pierscien i walek atakujacy to para i nie mozna tego tak przekrecac sobie od tak bo to razem pracuje jako para :)
A i wyglada na to ze z manuala mam ten dyferencjal bo na talerzu widac przelicznik 48:13 co nam daje 3.6923

obudowa dyfra s14a
Obrazek

obudowa dyfra s13
Obrazek

LSD z s14a
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn 18 kwie, 2011 16:03 przez dredman, łącznie zmieniany 1 raz.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ale chyba nie chciales przelozyc calego srodka z s14 do s13? :)
mozna to zrobic zostawiajac kolo talerzowe ktoro bylo oryginalnie z obudowa, nie wiem dokladnie jak z s14 ale w dyfrze z sereny spokojnie sie dalo taka operacje przeprowadzic :)
z drugiej strony po co bylo rozkrecac dyfry? wystarczy przykrecic dekiel od s13 do dyfra s14 i wkladac do auta

S13 2JZ / 730HP 820NM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”