Sprzegla OGURA CA18DET

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Tak sie zastanawiam...

Spiek u Radzikowskiego to jak ktos pisal jakos 1200zl. Za ta kase dostajesz spieka i wzmocniony seryjny docisk.

a np znalazlem sprzegla ogury ORC - 409 - w komplecie jest docisk, i tarcza sprzegla i kolo zamachowe, troszke powyzej 5 kg. rating na ok 400ps. Cena ok 2450zl razem z przesylka (pare dni, droga morska to ok 400zl mniej).

oraz 2 tarczowe ORC-559D-03N, trzymajace ponad 550ps, z kolem zamachowym o wadze... 4.6kg. cena to ok 3500zl z wysylka (droga morska znowu taniej)

Z tego co wyczytalem na forach, 2 tarczowe jest "delikatniejsze" w obsludze, w porownaniu do ORC - 409.

A pytanie moje jest takie - jak z montazem takiego wynalazku ? czy trzeba kombinowac, czy tez wlazi bez problemu ? - chodzi mi o to 2 tarczowe.

Jak z zywotnoscia ?

Ktos ma jakies doswiadczenia ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Widziałem takie sprzęgło dwu tarczowe ogury i trzy tarczowe gikena na eBayu, też z lekkim zamachem, troche używane, wyglądały na sprawne i dobre i też tak sprzedający je opisali, jedno było bodajże do 800km, a drugie do 1200km. Cena na jedno i na drugie w licytacji nie przekroczyła 1000zł :shock: Jakbym miał teraz takie to bym chyba licytował. Montaż podobno nie jest trudny. Ale wydaje mi się że np takie trzy tarczowe robi więcej strat na napędzie, bo trochę wazy... moze się myle. Sam jestem ciekaw jak jest z takim sprzęgłem na codzień i w drifcie, czy dragu, jak się zachowuje, czy lepiej czy gorzej od zwykłego...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Jezeli na ebayu byly, i cena nie byla wieksza niz 1000zl to uzywki pewnie. Ktos tam z sxoc chcial sprzedac ostatnio 2 tarczowego GIKENA, uzywke, za jakies 1300zl.

3 tarczowe to troche przegiecie do CA18, mysle ze 2 tarcze to juz MAX, powyzej tego to tylko do dragu.

Co do strat na napedzie, to watpie czy jakies beda - nadrabiaja to bardzo lekkim kolem zamachowym. Wiec niby sa same plusy takich zabawek.

ciekawostka - kupe firm kupuje podzespoly od OGURY, modyfikuja je i sprzedaja jako swoje.
Ciekawstka numer 2 - OGURA sponsoruje kupe drifterow.

mam male info co do wytrzymalosci:

I have the 409d 02n single plate.
Was fitted in january 4 years ago and it still works fine.

popytam na innych forach, co znajde to wstawie tutaj
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No tak, były używane, jedno pół roku i po małym przebiegu ogólnie, a drugie już nie pamiętam. W każdym razie okładziny wyglądały prawie jak nowe, więc to chyba świadczy o tym że są naprawdę wytrzymałe.

Co do strat w napędzie to powiem tak - tam dają koło zamachowe w komplecie, i wtedy może to wychodzi ze stratami tak jak seria, lub trochę lepiej, a tak normalnie masz jedno tarczowe jak seria + dajesz do tego lekki zamach i juz jesteś do przodu. Ja wiem że może tobie albo innym to by wisiało, skoro wychodzi taniej i jest dobrze, ale ja np wolę dopłacić do jakiegoś lepszego rozwiązania na jedno tarczowym sprzęgle i mieć kilka KM mniej strat, BO DIABEŁ TKWI W TAKICH SZCZEGÓŁACH WŁASNIE :wink: to moja opinia. Ale póki co to tylko dywagacje, przydałoby się właśnie jakieś konkretne info na temat wagi i strat pzy takim sprzęgle, oraz jak to sie sprawuje. Bo że jest super wytrzymałe to jest jasne... TT w suprze ma bodajże trzy tarczowe, a nieraz daje w palnik ponad 1000KM i nie słyszałem żeby miał problem ze sprzęgłem :)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

zaraz zaraz....

ile wazy seryjne kolo zamachowe do CA18DET ? nie tak z 11kg conajmniej ? ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

nie wydaje mi sie zeby to kompletne 2 tarczowe wazylo tyle ile seria nissanowska... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ja moge dodać iż radzik narazie trzyma 400hp było testowane zobaczymy co dalej jak puści to wchodze w 3 tarcze
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nie wiem, może faktycznie przesadzam z tą wagą... Co do odpowiedzi to już masz, montuje się podobnie jak oryginał i wytrzymałość kosmiczna :twisted: Czekamy teraz tylko na kogoś kto użytkował takie sprzęgło, żeby wyraził opininie.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Dostalem odp, OGURA ORC-559D-03N wlazi bez problemu, zadne dodatkowe czesci nie powinny byc potrzebne, wszystko powinno byc w zestawie jaki sie kupuje. Jedynie problem byl z montazem w 2 tarczowym GIKENIE.

I tyle. jezeli kupie to sprawdze wage i napisze...

aha - podobno sa glosne jak cholera :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ODINN pisze:
I tyle. jezeli kupie to sprawdze wage i napisze...

aha - podobno sa glosne jak cholera :mrgreen:

hmm, głośne, tzn? podczas zmiany biegów?

Pisałem z userem który ma takie coś, pisał że kultura lepsza niż np spieka. Nie sprawia żadnych problemów w samochodzie o mocy 1000KM. Wygląda na to że nie pozostało ci nic innego jak kupić, ja też będe chyba wkrótce szukał czegoś takiego do siebie, przychyle się chyba do Twin-Plate 8)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

tarcze. panowie z sxoc napisali mi ze jak bede z tym po miescie jezdzic to bede wygladac jak gupek :P

U mnie chwilowo brak zdecydowania i gotowki :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ODINN pisze:tarcze. panowie z sxoc napisali mi ze jak bede z tym po miescie jezdzic to bede wygladac jak gupek :P

U mnie chwilowo brak zdecydowania i gotowki :mrgreen:

Nie czaje... podczas normalnej jazdy coś hałasuje?
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

if you use your car to drive around town, you'll sound like a complete idiot, when you disengage the clutch, the plates rattle a lot.

the two metal plates that are clamped are free floating, just located using the 'pegs' from the flywheel. so when the clutch disengages, the engine is vibrating away and these plates are rattling against all the other bits.
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Z tego co tutaj jest napisane zrozumiałem, chyba dość jasno że coś grzechoce przy rozłączonym sprzęgle.... a nie podczas normalnej jazdy
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no o wcisniete sprzeglo chodzi. i normalna jazde po miescie :mrgreen:
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ciekawa rzecz:

ORC - 709 Series - Twin Plate Clutch - 700psORC 709 Series Twin Plate clutch

Obrazek

jest tanszy od wersji 559 o 200zl, tylko ze do instalacji potrzeba jeszcze takich dynksow

Obrazek
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”