a wiec tak
wymieniłem sprzegło na exedy i sparawa wyglada nastepująco
sprzegło nadał łapie mi u góry i mam wrażenie ze coś ślizga......
czy moze to być wina wyszprzeglika ze nie chowa sie do konca (ze blokuje sie w polowie i jade na tak jakby pół sprzegle ?)
Problem po wymianie sprzęgła
Moderator: Moderator
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
S14a in Progress (4%)
Docisk zostawiłeś seryjny czy założyłeś Excedy?
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
docisk exedy
czy moze źle odpowietrzyłem albo nie do konca ??????
czy moze źle odpowietrzyłem albo nie do konca ??????
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 14:59 przez xZealoTx, łącznie zmieniany 1 raz.
S14a in Progress (4%)
S14a in Progress (4%)
Docisk Excedy jest słabszy od seryjnego
Wróć do serii, odpowietrz dobrze układ i będzie ok.
A Excedy daj do firmy, która Ci go wzmocni - będziesz miał na zapas albo na handel
A Excedy daj do firmy, która Ci go wzmocni - będziesz miał na zapas albo na handel
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 15:04 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
mam nadzieje ze zlot objade buehehehe
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 15:07 przez xZealoTx, łącznie zmieniany 1 raz.
S14a in Progress (4%)
S14a in Progress (4%)
miałem prawie to samo tylko mi wogule nie łapało jak dobrze pamiętam chodzi o graty przed i po lifcie a czasem wystarczy poczytać nawet jak coś nie jest potrzebne 
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 16:13 przez BUGALUS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Zanim zaczniesz zmieniać nowe sprzęgło zrób regulacje na pedale. masz tam dwie regulacje. Jedna to śruba-odbijak wyznacza jak daleko do góry może odbić sprzęgło. Ją sugeruję wykręcić na maksa żeby mieć pewność że sprzęgło zawsze zasprzęgli na maks. potem możesz ustawić precyzyjniej jeśli czujesz się na siłach i potrafisz określić moment keidy sprzęgło jest maksymalnie zwolnione.
Druga regulacja to regulacji długości cięgna pedał-pompa(keidy sprzęgło łapie). Regulujesz w ten sposób że wkręcasz lub wykręcasz cięgno w mocowanie przy pedale. W twoim przypadku musisz skrócić cięgno czyli wkręcić w mocowanie. Sugeruje na początek nie więcej niż 2-3 obroty. Po odkręceniu kontry powinieneś być w stnaie kręcić cięgnem palcami. Jesli nie to poluzuj pompe w komorze. Jestem prawie pewien że to pomoże no chbya że to sprzęgło to faktycznie jakaś niesamowita lipa. powo!
W ogole to chyba trzeba zrobić tutorial o regulacji sprzęgła bo coraz więcej ludzi ma z tym kłopot. Po ząłożeniu spieka chyba się skuszę
Odpowietrzałeś przy trójniku na podłużnicy czy tylko przy wysprzęgliku?
Druga regulacja to regulacji długości cięgna pedał-pompa(keidy sprzęgło łapie). Regulujesz w ten sposób że wkręcasz lub wykręcasz cięgno w mocowanie przy pedale. W twoim przypadku musisz skrócić cięgno czyli wkręcić w mocowanie. Sugeruje na początek nie więcej niż 2-3 obroty. Po odkręceniu kontry powinieneś być w stnaie kręcić cięgnem palcami. Jesli nie to poluzuj pompe w komorze. Jestem prawie pewien że to pomoże no chbya że to sprzęgło to faktycznie jakaś niesamowita lipa. powo!
W ogole to chyba trzeba zrobić tutorial o regulacji sprzęgła bo coraz więcej ludzi ma z tym kłopot. Po ząłożeniu spieka chyba się skuszę
Odpowietrzałeś przy trójniku na podłużnicy czy tylko przy wysprzęgliku?
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 16:21 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
PiotrekŁDZ, a wiec było tak......
wydarłem wszystko stare rzeczy
założyłem nową tarcze exedy plus docisk Exedy (używke) nowe łożysko
odpowietrzałem tylko na wyszprzegliku,
po odpaleniu auta sprzegło wygladało tak jakby było ale łapało nadal na górze
(nie dobrze tylko) w miare auto sie zbierało, po dwóch dniach, mam taki sam efekt jak przed zmianą, pompuje 0.6 na t28 i zaczyna ślizgac obroty frrrr do góry a auto sie nie buja.......
z racji tego ze to moja pierwsza wymiana sprzegła, mogłem sie za###ać i czegoś nie zrobić
wydarłem wszystko stare rzeczy
założyłem nową tarcze exedy plus docisk Exedy (używke) nowe łożysko
odpowietrzałem tylko na wyszprzegliku,
po odpaleniu auta sprzegło wygladało tak jakby było ale łapało nadal na górze
(nie dobrze tylko) w miare auto sie zbierało, po dwóch dniach, mam taki sam efekt jak przed zmianą, pompuje 0.6 na t28 i zaczyna ślizgac obroty frrrr do góry a auto sie nie buja.......
z racji tego ze to moja pierwsza wymiana sprzegła, mogłem sie za###ać i czegoś nie zrobić
S14a in Progress (4%)
S14a in Progress (4%)
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
tak jak pisałem pobaw się regulacją. Jak sprzęgło łapie na samej górze znaczy że jest za duże "napięcie wstępne". Czyli tak jakbyś cały czas trzymał wciśnięte lekko sprzęgło. Najprawdopodobniej dlatego że docisk exedy jest nieco grubszy niż seria którą miałeś. Musisz skrócić cięgno(czyli skręcić) łączące pedał z pompą sprzęgła i odkręcić odbojnik sprzęgła tak żeby pedał mógł odbić do samej góry. Jak zajrzysz pod pedały to będziesz wiedział o co chodzi. Pozycja nie zawygodna ale i tak lepiej to sprawdzić niż odrazu sprzęgło nowe zmieniać
Tylko że jak tak jeździłeś na półsprzęgle to już mozę być po tarczy-mogła się zetrzeć albo conajmniej zeszklić, ale daj jej szanse!
Sprzęgło odpowietrza się najpierw na takiej kwadratowej kostce przy podłużnicy a potem na wysprzęgliku(albo na odwrót, nie wiem jak jest zgodnie ze sztuką). Idąc po przewodze od wysprzęglika znajdziesz tą kostkę.
J
Tylko że jak tak jeździłeś na półsprzęgle to już mozę być po tarczy-mogła się zetrzeć albo conajmniej zeszklić, ale daj jej szanse!
Sprzęgło odpowietrza się najpierw na takiej kwadratowej kostce przy podłużnicy a potem na wysprzęgliku(albo na odwrót, nie wiem jak jest zgodnie ze sztuką). Idąc po przewodze od wysprzęglika znajdziesz tą kostkę.
J
- Nurek200SX
- Stały gość

Odpowietrzasz pierw na tej kostce co jest przy podłużnicy(ten co jest bliżej ziemi) a potem na wysprzęgliku. Najlepiej też abyś też pobawił się w naprawę pompy sprzęgła.
Przydał by się właśnie jakiś tutorial jak wyregulować sprzęgło tymi śrubkami.
Przydał by się właśnie jakiś tutorial jak wyregulować sprzęgło tymi śrubkami.
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 19:03 przez Nurek200SX, łącznie zmieniany 1 raz.
...:::200SX S13:::...
Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
No i jak? pomogło?
probowal ktos wywalic ta kostke? w ogole to po co ona jest? 
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv
S13 2JZ / 730HP 820NM
S13 2JZ / 730HP 820NM
- borimichal
- -#Moderator

u mnie działało bez tej kostki bez problemów
a panowie zakładam ori docisk i bede wiedział co jest grane
a jak to nie pomoże to lece do mechanika i mowie ze ma być dobrze i wracam na gotowe bueheheh
S14a in Progress (4%)
S14a in Progress (4%)