Spiek 6-cio ramienny CA18DET

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

ACT , kupujesz raz i masz na zawsze :P
ceny 1800-1900 za dobry docisk i tarcze nawet organiczną lub spiekową jak chcesz.

6 biegowa skrzynia ? ktoś lubi rzeźbę w gównie i z gówna :) ( bez urazy :P )
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

ACT to wypas. Tylko, że na jesień będę znów próbował auto sprzedać, a na tak drogie prezenty mnie nie stać :) Myślę, że wzmocniony docisk to i tak będzie nieźle. Tylko gdzie go zrobić? Wiem, że jest jakaś firma w Otwocku ale nie mam jeszcze namiarów.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

a nie mozesz sam zrobic zgodnie z informacjami ogólnodostępnymi ?
wyjdzie najtaniej :)
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

ile Ty tam masz koni 500?
Ze seryjne sprzeglo nie trzyma,bo u nas nawet jakis zestaw exedy utrzymywał doładowanie 1.4 bara z t28 na oponach 245 z tyłu.
Straszne problemy sami sobie stwarzacie z tymi sprzeglami
Ostatnio zmieniony śr 27 lip, 2011 11:40 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Może ma słaby docisk i tyle w temacie.
Tarcza Exedy za 150zł + wzmocniony docisk przenoszą bez problemu 330KM i 400Nm
karpiu
Coś już wiem
Coś już wiem

No raczej jakby sprzęgło trzymało to bym na siłę nie zrzucał skrzyni i szukał na co kasę wydać :)
No niestety exedy co mam, kupowane jako nowe przy 0.8-0.9b (koło 220-230km) jeszcze daje radę, zwiększasz doładowanie i jest ślizgawica na wyższych biegach.
Też znam przypadek, że seryjne pięknie trzymało może nie na 1.4 ale 1.2b ale też znam, że na 0.8b pięknie kleiło i nagle zaczęło ślizgać... mimo, że nie było żadnych wycieków oleju itd.
Jakoś nie mam aspiracji by samemu robić ten docisk, wolę komuś zlecić i potem spać spokojnie. No nic będę szukać dalej.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

A wysyłajac do firm GDZIEŚ będziesz spał spokojnie ?
Radzik jest jako tako sprawdzony i jeśli chodzi o dociski to zazwyczaj mu wychodzą dobrze :o
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

no bo ciezko cos zje... przy wzmocnieniu docisku jak to prosta sprawa jest-aczkolwiek czasem sie mu zdazy :P
gh
Stały gość
Stały gość

Ja już zmotałem docisk :D teraz muszę chwilę czasu mieć i kanał aby zrobić podmiankę.

Faktycznie przerobić docisk to hmm, 1h jak ma się sprzęt. Jak założę na samochód to powiem co i jak bo na razie, to tylko wygląda;) a nie wiem czy i jak działa.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Wrzuc jakies foto jak ci to wyszlo :)
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Przy wzmacnianiu docisku domową metodą nie trzeba go jakoś wyważać?
Przecież nie rozwierci się każdego nita w tym samym miejscu co to milimetra.

Co do wysprzęglania nie rozumiem jednego.
Przy wzmocnionym docisku trzeba użyć większej siły, tu się zgodzę, ale przecież płyn hamulcowy nie jest ściśliwy, i jeśli mamy przełożenie hydrauliczne pozwalające na przesunięcie łapy sprzęgła do momentu wysprzęglenia, to na mocniejszym docisku trzeba bardziej ją przesunąć?
Ruch tłoka w pompie przesuwa ileś milimetrów tłok wysprzęglika, a on łapę sprzęgła. Trzeba większej siły, ale przełożenie to samo.
Przy wysprzęgliku niema czasem elastycznego wężyka, może on pęcznieje.
Powoli powoli, bo się rozp.....li
gh
Stały gość
Stały gość

tu chodzi o to raczej, że jak masz dwa słoneczka, a jedno pod spodem ucięte o 1,5cm. Jak naciskasz na pierwsze słoneczko to na tych 1,5 cm masz tylko jedną blachę która napiera na jeszcze jedną. W tym miejscu , wydaje mi się że to słoneczko się wygina do środka bo ma duże obciążenie. Jak by się nie obcinało tych 1,5cm to by nie traciło się na skoku siłownika. A tak wciskamy sprzęgło to tłoczek wygina wpierw te 1,5cm i dopiero później przegina oba słoneczka.Ta blacha ma 2,5mm.
Wyważyć nie trzeba. Ja to rozwiercałem na wiertarce pionowej. wiertłem 5,5 więc została jeszcze luz. Później wybić wystarczy i mamy nienaruszony otwór 6mm. Później foty wrzucę. Jeszcze dam na prasę ręczną docisk, żeby zobaczyć jak pracuje.
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie można wstawić poprostu drugiego słoneczka bez obcinania go o te 1,5 cm?

Chętnie zobacze foty, co Ci z tego wyszło :)
Powoli powoli, bo się rozp.....li
gh
Stały gość
Stały gość

Haha chłopaki;) Komu sprzęgło nie działa po modach;)?
Dużą bańkę biorę za zrobienie;) Zartuje.
Wiecie w czym rzecz?! trzeba podłożyc podkładkę 2,5mm miedzy docisk, a koło zamoachowe. Foty i wiecej info poźniej bo z czasem gruba lipa.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Czyli trzeba dołożyć tyle o ile przesuwa się słoneczno jak dołożymy drugie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”