Problem z elektryką

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Problem zaczął się od padniętego rozrusznika. Samochód nie chciał zapalić. Rozrusznik nawet się nie zakręcił , elektrowłącznik też nie dawał oznak życia. Samochód odpalał po stuknięciu w elektrowłącznik (czyli musiał się zawieszać)
Zostały wymienione szczotki i rozrusznik działał.

3-4 tygodnie później powtórzyła się sytuacja. Więc rozrusznik znów został wyjęty. Okazało się,że jest zwarcie na komutatorze (jakieś resztki starych szczotek itp) Po oczyszczeniu i sprawdzeniu czy działa został wsadzony do samochodu i nie zadziałał.

W między czasie został przetestowany drugi rozrussznik i objaw był ten sam.

Zaczęliśmy szukać w kablach. Okazało się,że gubi masę. Niby wskazania mierników tego nie mówiły, ale zmiana kabla doprowadzającego masę do silnika pomogła. Z tym,że fabrycznie kabel ten jest też przyczepiony do budy, (zdjęta izolacja i klamerką przykręcone pod akumulatorem) a ten podmieniony tego nie ma.

No i samochód odpalił na tym drugim rozruszniku. (co ciekawe pierwszy działa jak się go podłączy kablami do aku ,a na samochodzie nie działa mimo zmiany kabla :P)

Uradowany wsiadłem w samochód i chciałem włączyć światła. Klapki nawet nie drgnęły.
Otworzyłem ręcznie i stwierdziłem,że jak będzie czas to to naprawię.
Ale niestety to nie jedyny problem bo :
- nie działa podświetlenie deski rozdzielczej
- nie działają światła pozycyjne

Czy to podłączenie masy do budy jest takie ważne? Przecież to nie jedyne miejsce takiego podłączenia.
Poza tym klapki nie chciały się ruszyć nawet jak została do nich doprowadzona masa kabelkiem.

Oczywiście mowa jest o CA18DET

Drugie pytanie (może związane) zauważyłem,że jak wlączam podgrzewanie tylniej szyby (czyli jakies duże obciążenie) to w jednej chwili rośnie mi wskazanie temperatury oleju o jakieś 5 stopni . O co chodzi?
marcin_w
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Delek pisze:Oczywiście mowa jest o CA18DET

Drugie pytanie (może związane) zauważyłem,że jak wlączam podgrzewanie tylniej szyby (czyli jakies duże obciążenie) to w jednej chwili rośnie mi wskazanie temperatury oleju o jakieś 5 stopni . O co chodzi?
Koniecznie posprawdzaj raz jeszcze mase miedzy akku a budą i miedzy budą a silnikiem.To naprawde jest ważne,jak nie bedzie dobrego połączenia to prąd bedzie szukał przejscia przez instalacje,dlatego też zawyża ci temperature oleju.
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

tak na wszelki wypadek posprawdzaj jeszcze bezpieczniki (choć wątpię by były jakieś przepalone)

PS Jak się otwiera światłą ręcznie ??
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Prawie wszystkie bezpieczniki zostały sprawdzone.

Aby ręcznie otworzyć światła :
Otwierasz maskę i obok klapek widzisz takie dwa czarne plastikowe grzybki. Zdejmujesz je i kręcisz pokrętłem aż światła się otworzą.
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Dzięki za info. JA myślałem cały czas że to jest regulacja :D. Ide otworzyć po raz pierwszy siebie światła :D
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Poza standardowymi płaskimi w skrzynce bezpieczników pod maską są jeszcze takie kwadratowe - sprawdź te. U mnie 2 z nich padły i miałem dokładnie takie same objawy jeden 75A a drugi nie pamiętam który.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Wow 75 A, może się mylę,ale żadne światła w samochodzie tyle nie biorą...przecież to by był prawie jeden kilowat.

Jeśli mówisz o tych z okienkiem obok przerywników to wszystkie są ok....

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 22:01 ]
Tak z ciekawości wziąłem dziś kabel i podłączyłem jeden koniec do aku - a drugi do sruby amortyzatora. Efekt : coś zaczeło bzykać,ale raczej to nie zwarcie, tak jakby jakieś urządzenie poza tym światła troszkę jaśniej zaczęły świecić, ale klapki nadal sie nie zamykaja.

Co to za licho?
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

z tego co pameitam to bezpieczniki masz jeszcze pod filtrem powietrza;p
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Wiem,ale jeszcze nie miałem czasu,żeby tam zejrzeć.

Mam nadzieje,że to kwestia braku porządnego podłączenia masy do budy i ew jakiegoś bezpiecznika. Chociaż tam pod filtrem raczej nie ma żadnego ,ktory odpowiadalby za światła. A w ogóle to mimo,że nie działają tylnie światła to działa przeciwmgielny :P przynajmniej tyle z tego mam. A i jeszcze wskaźnik ciśnienia oleju zacząl wskazywać poprawne wartości :P

Samochodzik widocznie się na mnie obraził i odmawia współpracy.
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Ciąg dalszy...

Dziś odczepiłem kabel doprowadzający masę do budy i silnika. Porządnie go oczyściłem tak samo miejsca, w których się styka z budą i silnikiem.
I nic to nie dało.

Podejrzenie padło na pstryczek od świateł. wysyła sygnał tylko do świateł przednich a do tylnich, klapek i podświetlenie deski rozdzielczej już nie. MOŻLIWE?
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone - są dobre.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Przejrzyj serwisowke a dokladnie ostatni rozdzial - układ elektryczny. Ja miałem to samo co ty - lampy sie nie podnosza, brak postojówek, dzialaja tylko mijania albo dlugie, nie ma tylnych swiatel poza kierunkami i przeciwmgielnym. Jest tam cos co sie nazywa S.M.J. i jeszcze jakies ustrojstwo które mogło sie schrzanić (ja to przynajmniej podejrzewałem).
Ale jak masz jakiś miernik pod ręką to upewnij się czy na 100% są sprawne wszystkie bezpieczniki ze skrzynki pod maską (pamiętaj koniecznie o tych kwadratowych z szybkami). U mnie na tych samych objawach co u Ciebie tak jak mówiłem wcześniej wyszło że jednak to były bezpieczniki - dopiero elektryk do tego doszedl bo ja nie dałem rady :D , a też byłem pewien na początku że wszystkie są ok.
Możesz jeszcze sprawdzić przekaźniki - w szczególności ten od podnoszenia świateł (taki szary - to jego się rozpina żeby zrobić sleeping eyes) - może tam jest jakiś problem?

Ale przy pokryciu objawów na 100% to dziwne gdybyś problem miał w zupełnie innym miejscu.

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

oo a gdzie jest to od podnoszenia świateł?
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

przekaźnik od podnoszenia świateł jest w skrzynce pod maską pierwszy od frontu (zderzaka) - szary, ale nawet jak on jest spaprany to i tak powinny działać postojówki...

Rada - serwisówka w łapę i czytaj czytaj czytaj :D

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Jutro poczytam...

U Ciebie było kilka bezpieczników padniętych?
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

U mnie padły 2 z tych kwadratowych z szybką ze skrzynki pod maską (w tej pod filtrem są tylko przekaźniki więc tam raczej nie masz co szukać). Wymiana pomogła.
Najlepiej posprawdzaj je miernikiem - jak się któryś magicznie upalił w miejscu którego nie widać na pierwszy rzut oka to nie dojdziesz bez miernika.

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”