Szukam jakiś specyfików do przeczyszczenia styków elektrycznych - chodzi mi o przeróżne wtyczki.
Wyobrażam to sobie mniej więcej tak:
- rozłączam wtyczkę,
- czymś psikam, styki się czyszczą
- potem muszę to jeszcze zakonserwować jakimś innym specyfikiem żeby się nie syfiło i warunki pogodowe nie miały wpływu na jakość połączenia (smar jakiś ?)
- wpinam i styki są OK.
Możecie coś doradzić ? Jakie specyfiki są warte żeby je użyć ?
S
coś do konserwacji elektryki
Moderator: Moderator
moge polecic produkty Kontakt Chemie
do czyszczenia np. Kontakt 60 a do konserwacji/zabezpieczenia ZINK 62 czyli preparat robiacy powierzchnie cynkowa
do czyszczenia np. Kontakt 60 a do konserwacji/zabezpieczenia ZINK 62 czyli preparat robiacy powierzchnie cynkowa
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Czyli nie mam wątpliwości co do czyszczenia styków (Kontakt 60) potem należy go zneutralizować (Kontakt WL) a następnie zabezpieczyć:
- Kontakt 61
- Kontakt 40
- Zink 62
I teraz opisy:
Ktoś używał i może się podzielić odczuciami ?
PS. coś mi się wydaje że co bym nie zastosował to będzie dobrze ale wole wiedzieć przed niż po
- Kontakt 61
- Kontakt 40
- Zink 62
I teraz opisy:
KONTAKT 61 jest preparatem przeznaczonym do smarowania i ochrony przed korozją tych styków i elementów elektromechanicznych, które wcześniej zostały poddane oddziaływaniu preparatu KONTAKT 60 i przemyte preparatem KONTAKT WL. Wyjątek stanowią powierzchnie styków, które są nowe i czyste, wtedy wymagają one użycia jedynie preparatu KONTAKT 61. Zapewnia on doskonałą ochronę przed korozją i małą rezystancją przejścia styków dzięki ultra cienkiej zabezpieczającej nie izolującej warstwie preparatu.
WŁAŚCIWOŚCI
• Zapobiega powstawaniu prądów pełzających.
• Własności antykorozyjne.
• Posiada doskonałe właściwości smarujące.
• Mechaniczne uszkodzenia powierzchni styku w złączach oraz ich długie, sprawne działanie w dużym stopniu zależy od usunięcia tlenków z ich powierzchni, dlatego najpierw należy oczyścić powierzchnie styku preparatem KONTAKT 60, a następnie przemyć preparatem KONTAKT WL. Ostatecznie czyste styki należy zabezpieczyć preparatem KONTAKT 61.
ZASTOSOWANIE:
• Gwarantuje długotrwałe zabezpieczenie styków przed długotrwałą małą rezystancją przejścia
Specjalna kompozycja preparatu KONTAKT 40 czyni go niezawodnym środkiem penetrującym, smarującym i zabezpieczającym urządzenia elektryczne i elektroniczne przed uszkodzeniami spowodowanymi dostaniem się wody, wilgocią lub korozją. preparat zabezpiecza przed niekorzystnym wpływem wilgoci i tlenu tworząc niewidoczną oleistą powłokę. powłoka ta gwarantuje kompletne zabezpieczenie elementów.
WŁAŚCIWOŚCI
• Uniwersalny preparat smarujący, zabezpiecza urządzenia elektryczne i elektroniczne przed uszkodzeniami spowodowanymi dostaniem się wody, wilgocią lub korozją.
• Czyści, smaruje, zabezpiecza, wypierając wilgoć narusza ogniska rdzy, narusza ogniska rdzy.
• Przywraca niską rezystancje styków i przeciwdziała powstawaniu prądów pełzających aktywowanych wilgocią.
• Małe napięcie powierzchniowe ułatwia znakomitą penetracje preparatu i wypieranie wody.
ZASTOSOWANIE:
• Zabezpiecza, smaruje i konserwuje: części elektryczne i mechaniczne (wtyczki, gniazda, przekaźniki, zawiasy, urządzenia elektromechaniczne itp.).
• Stosowany w technice samochodowej (systemy zapłonowe, rozruszniki, silniki elektryczne, akumulatory).
• Idealny wszędzie tam, gdzie wilgoć i korozja zagrażają ruchomym częściom.
• Doskonały przy pracach domowych.
Wydaje się, że Kontakt 40 jest najlepszy - przynajmniej według opisu.ZINK 62 tworzy powłokę galwaniczną na bazie cynku o (95% czystego cynku), stanowiącą doskonałe zabezpieczenie przed korozją. Preparat długotrwale zabezpiecza urządzenia wykonane z metali żelaznych, pracujące w trudnych warunkach środowiskowych (kwaśna mgła, słone opary, słona woda). W miejscach, gdzie galwanizowane powierzchnie mogą ulegać uszkodzeniu lub zniszczeniu na skutek obróbki mechanicznej: cięcia, wiercenia, spawania, gwintowania, wymagane jest zabezpieczenie antykorozyjne.
WŁAŚCIWOŚCI
• Tworzy elastyczną, przewodzącą elektrycznie powłokę zabezpieczającą.
• Dobrze przylega do metali.
• Nadaje się do zgrzewania i spawania.
• Nie łuszczy się.
• Nie zawiera ołowiu ani chromu.
ZASTOSOWANIE:
• Może być używany w:
- przedsiębiorstwach gazowniczych
- elektrowniach
- sieciach energetycznych
- stacjach przekaźnikowych
- urządzeniach kolejowych
- ulicznej sygnalizacji świetlnej
- warsztatach samochodowych
• Doskonale zabezpiecza przed działaniem słonej wody; może być więc używany w przemyśle okrętowym oraz w portowych instalacjach nabrzeżnych.
Ktoś używał i może się podzielić odczuciami ?
PS. coś mi się wydaje że co bym nie zastosował to będzie dobrze ale wole wiedzieć przed niż po
Tak jak pisal blurek Kontakt Chemie to bardzo dobre produkty. WD40 raczej srednio spelnia swoja role w takich zastosowaniach. Uzywam wiele preparatow tej firmy i sa ok.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Tom,
a jest jakiś środek który ma postać smaru ? Jakoś wtyczka w pełni wypełniona smarem bardziej mnie przekonuje niż marketingowy tekst typu: "ultra cienkiej zabezpieczającej nie izolującej warstwie preparatu" i "tworząc niewidoczną oleistą powłokę".
Poza tym czy Zink 62 nie zrobi zwarcia ? Z opisu wynika:
"Tworzy elastyczną, przewodzącą elektrycznie powłokę zabezpieczającą".
S
a jest jakiś środek który ma postać smaru ? Jakoś wtyczka w pełni wypełniona smarem bardziej mnie przekonuje niż marketingowy tekst typu: "ultra cienkiej zabezpieczającej nie izolującej warstwie preparatu" i "tworząc niewidoczną oleistą powłokę".
Poza tym czy Zink 62 nie zrobi zwarcia ? Z opisu wynika:
"Tworzy elastyczną, przewodzącą elektrycznie powłokę zabezpieczającą".
S
zink czyli po prostu cynk, pokryj tym jedna i druga wtyczke, bedzie dobre przewodzenie styku (bo to metal)
niewiem czy dobrze ale wywnioskowalem ze chcesz tym pokryc pojedynczy wtyk
cynk zabezpiecza przed powstawaniem tlenkow na powierzchni i poprawia przewodnosc no i nie koroduje
niewiem czy dobrze ale wywnioskowalem ze chcesz tym pokryc pojedynczy wtyk
cynk zabezpiecza przed powstawaniem tlenkow na powierzchni i poprawia przewodnosc no i nie koroduje
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka