coś do konserwacji elektryki

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Szukam jakiś specyfików do przeczyszczenia styków elektrycznych - chodzi mi o przeróżne wtyczki.
Wyobrażam to sobie mniej więcej tak:
- rozłączam wtyczkę,
- czymś psikam, styki się czyszczą
- potem muszę to jeszcze zakonserwować jakimś innym specyfikiem żeby się nie syfiło i warunki pogodowe nie miały wpływu na jakość połączenia (smar jakiś ?)
- wpinam i styki są OK.

Możecie coś doradzić ? Jakie specyfiki są warte żeby je użyć ?

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Mło0dy
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Co do przeczyszczenia stykow to b.dobre jest WD-40 a tak zeby " zakonserwowac" to uzywam wazeliny technicznej.chodz zaden elektryk nie jestem :)
Honda EG5 D16Z6 + EATON M62
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

moge polecic produkty Kontakt Chemie
do czyszczenia np. Kontakt 60 a do konserwacji/zabezpieczenia ZINK 62 czyli preparat robiacy powierzchnie cynkowa
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Czyli nie mam wątpliwości co do czyszczenia styków (Kontakt 60) potem należy go zneutralizować (Kontakt WL) a następnie zabezpieczyć:
- Kontakt 61
- Kontakt 40
- Zink 62

I teraz opisy:
KONTAKT 61 jest preparatem przeznaczonym do smarowania i ochrony przed korozją tych styków i elementów elektromechanicznych, które wcześniej zostały poddane oddziaływaniu preparatu KONTAKT 60 i przemyte preparatem KONTAKT WL. Wyjątek stanowią powierzchnie styków, które są nowe i czyste, wtedy wymagają one użycia jedynie preparatu KONTAKT 61. Zapewnia on doskonałą ochronę przed korozją i małą rezystancją przejścia styków dzięki ultra cienkiej zabezpieczającej nie izolującej warstwie preparatu.

WŁAŚCIWOŚCI
• Zapobiega powstawaniu prądów pełzających.
• Własności antykorozyjne.
• Posiada doskonałe właściwości smarujące.
• Mechaniczne uszkodzenia powierzchni styku w złączach oraz ich długie, sprawne działanie w dużym stopniu zależy od usunięcia tlenków z ich powierzchni, dlatego najpierw należy oczyścić powierzchnie styku preparatem KONTAKT 60, a następnie przemyć preparatem KONTAKT WL. Ostatecznie czyste styki należy zabezpieczyć preparatem KONTAKT 61.

ZASTOSOWANIE:
• Gwarantuje długotrwałe zabezpieczenie styków przed długotrwałą małą rezystancją przejścia
Specjalna kompozycja preparatu KONTAKT 40 czyni go niezawodnym środkiem penetrującym, smarującym i zabezpieczającym urządzenia elektryczne i elektroniczne przed uszkodzeniami spowodowanymi dostaniem się wody, wilgocią lub korozją. preparat zabezpiecza przed niekorzystnym wpływem wilgoci i tlenu tworząc niewidoczną oleistą powłokę. powłoka ta gwarantuje kompletne zabezpieczenie elementów.

WŁAŚCIWOŚCI
• Uniwersalny preparat smarujący, zabezpiecza urządzenia elektryczne i elektroniczne przed uszkodzeniami spowodowanymi dostaniem się wody, wilgocią lub korozją.
• Czyści, smaruje, zabezpiecza, wypierając wilgoć narusza ogniska rdzy, narusza ogniska rdzy.
• Przywraca niską rezystancje styków i przeciwdziała powstawaniu prądów pełzających aktywowanych wilgocią.
• Małe napięcie powierzchniowe ułatwia znakomitą penetracje preparatu i wypieranie wody.

ZASTOSOWANIE:
• Zabezpiecza, smaruje i konserwuje: części elektryczne i mechaniczne (wtyczki, gniazda, przekaźniki, zawiasy, urządzenia elektromechaniczne itp.).
• Stosowany w technice samochodowej (systemy zapłonowe, rozruszniki, silniki elektryczne, akumulatory).
• Idealny wszędzie tam, gdzie wilgoć i korozja zagrażają ruchomym częściom.
• Doskonały przy pracach domowych.
ZINK 62 tworzy powłokę galwaniczną na bazie cynku o (95% czystego cynku), stanowiącą doskonałe zabezpieczenie przed korozją. Preparat długotrwale zabezpiecza urządzenia wykonane z metali żelaznych, pracujące w trudnych warunkach środowiskowych (kwaśna mgła, słone opary, słona woda). W miejscach, gdzie galwanizowane powierzchnie mogą ulegać uszkodzeniu lub zniszczeniu na skutek obróbki mechanicznej: cięcia, wiercenia, spawania, gwintowania, wymagane jest zabezpieczenie antykorozyjne.

WŁAŚCIWOŚCI
• Tworzy elastyczną, przewodzącą elektrycznie powłokę zabezpieczającą.
• Dobrze przylega do metali.
• Nadaje się do zgrzewania i spawania.
• Nie łuszczy się.
• Nie zawiera ołowiu ani chromu.

ZASTOSOWANIE:
• Może być używany w:
- przedsiębiorstwach gazowniczych
- elektrowniach
- sieciach energetycznych
- stacjach przekaźnikowych
- urządzeniach kolejowych
- ulicznej sygnalizacji świetlnej
- warsztatach samochodowych
• Doskonale zabezpiecza przed działaniem słonej wody; może być więc używany w przemyśle okrętowym oraz w portowych instalacjach nabrzeżnych.
Wydaje się, że Kontakt 40 jest najlepszy - przynajmniej według opisu.

Ktoś używał i może się podzielić odczuciami ?

PS. coś mi się wydaje że co bym nie zastosował to będzie dobrze ale wole wiedzieć przed niż po :-)
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Tak jak pisal blurek Kontakt Chemie to bardzo dobre produkty. WD40 raczej srednio spelnia swoja role w takich zastosowaniach. Uzywam wiele preparatow tej firmy i sa ok.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Tom,
a jest jakiś środek który ma postać smaru ? Jakoś wtyczka w pełni wypełniona smarem bardziej mnie przekonuje niż marketingowy tekst typu: "ultra cienkiej zabezpieczającej nie izolującej warstwie preparatu" i "tworząc niewidoczną oleistą powłokę".

Poza tym czy Zink 62 nie zrobi zwarcia ? Z opisu wynika:
"Tworzy elastyczną, przewodzącą elektrycznie powłokę zabezpieczającą".

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

zink czyli po prostu cynk, pokryj tym jedna i druga wtyczke, bedzie dobre przewodzenie styku (bo to metal)
niewiem czy dobrze ale wywnioskowalem ze chcesz tym pokryc pojedynczy wtyk
cynk zabezpiecza przed powstawaniem tlenkow na powierzchni i poprawia przewodnosc no i nie koroduje :)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”