Jakie świece ?

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Jakie świece macie ?
Jakie są oryginalnie montowane ?

Pytam bo na zimnym auto troche szarpie czasami i moze to świece ? A moze przewody wys napięcia ? Ile przewody moga kosztować jakie kupic ? oryginały ? czy szukać innych ?
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jaki nissan s13 czy s14. W s13 nie ma kabli wysokiego napięcia. Ja używam Denso platynowych i spisują sie świetnie. Jak kupiłem auto to były Briski platynowe i miałem problemy zimą z odpaleniem auta więc odradzam. Nie wiem jak w s14 ale w s13 świece tylko platynowe.
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

s13
poprzedni wlasciciel mowil wlasnie ze jakies platynowe zapodał
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jak s 13 to powinny być świece platynowe, nie są tanie bo cena 1 sztuki to około 70 zł. Najlepiej Denso lub NGK.
Masz może taki objaw że na zimnym silniku czasami jak dodajesz gazu to silnik się dławi?
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

nic sie nie dławi
lekkie szarpanie przy delikatnym dodawaniu gazu
przy mocniejszym jest ok
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Szarpie na zimnym w dzeszczowe dni czy za każdym razem?
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Też mam platynówki Denso
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Lukasz pisze:Szarpie na zimnym w dzeszczowe dni czy za każdym razem?
za kazdym razem
ale po chwili jak sie tylko ciut nagrzeje to jest juz cacy
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Przyczyną mogą być zawilgocone cewki albo żle ustawiony czujnik wolnych obrotów, albo coś innego :wink: . Najlepiej sciagnij cewki dokładnie osusz, zamontuj i spryskaj preparatem usuwającym wilgoć. Miałem podobne objawy ale cały czas, jak dodałem lekko gazu to szarpał. Przyczyną był źle ustawiony czujnik wolnych obrotów. Ale może to być też coś innego... :wink:
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ok
w weekend powalcze z tym :)

druga sprawa
nie wiem jak to wytlumaczyc :)
chodzi o to ze pedal gazu jest bardzo czuly na samym poczatku wciskania
np.
jade w korku na 1 biegu na wolnych obrotach leciutko dodaje gazu i zamiast plynnie przyspieszyc to tak gwaltownie reaguje na gaz
tzn. nie moge utrzymac obrotow tak ponizej 1500
tak jakby przy wciskaniu pedalu silnik reagowal dopiero przy glebszym wcisnieciu
kurcze nie wiem jak to bardziej obrazowo wytlumaczyc

na luzie delikatnie wciskam gaz i obroty odrazu skacza na okolo 1500
nie mozna mniej
troche to przeszkadza jak sie w korku stoi bo szarpie troche wtedy auto bo tak gwaltownie sie to dzieje

mam nadzieje ze chwyciliscie o co chodzi :D
Goran220V

Lukasz pisze: Nie wiem jak w s14 ale w s13 świece tylko platynowe.
Takze, akurat wczoraj o takie sie pytalem (nie pamietam firmy) w sklepiku przy salonie NIssana. Okolo 100 zyli za sztuke. Teoretycznie powinny starczac na 100 tys. km ale ja bede wlasnie wymienial po 60 tys.
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Goran220V pisze:
Lukasz pisze: Nie wiem jak w s14 ale w s13 świece tylko platynowe.
Takze, akurat wczoraj o takie sie pytalem (nie pamietam firmy) w sklepiku przy salonie NIssana. Okolo 100 zyli za sztuke. Teoretycznie powinny starczac na 100 tys. km ale ja bede wlasnie wymienial po 60 tys.
Teoria a praktyka :) Odwiecznie dwie sprzecznosci :) u mnie w nissanie swiece starczaja na 3 - 4 tys jazdy zamiast 100 :) Cos w tym musi byc ;)
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Kruchy

DO ICEMEN'a....

Sluchaj, ja nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoj opis szarpania i nie jestem pewien czy mozna go odniesc do moich problemow (na szczescie minionych) ale u mnie podobne objawy wywolywal czujnik polozenia przepustnicy - taka czarna kostaka przy dolocie spowietrza do wtryskow (stojac przodem do silnika to po prawej od przepustnicy) Ten dyngsik jest regulowany ciutek i moze sprobuj go lekko obrocic - u mnie pomoglo. Nie wiem czy problem ten nie jest zwizany z przepustnica, ktora jest w naszych autach dosc szczelna i ustawieniem tego czujnika wedlug niej, czy jakos tak, bo slyszalem ze to sie "wywaza"...Nie chce sie wymadrzac, bo nie do konca sie znam, ale u mnie lekkie obrocenie czujnka zadzialalo super i zdecydowania poprawilo plynnosc jazdy
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Panowie myślałem że o świece już nikt nie zapyta po obszernym artykule na stronie ale widze że nie wszystkim chciało się go przeczytać (taki ługi był :? ) Jeszcze raz odsyłam do lektury

Co do problemów z szarpaniem jak się lekko dodaje gazu i z problemem utrzymania obrotów między 850 a 1500obr :)
Normalne
Wynika to z tego że system ECCS posiada Idle switch (zapraszam do artykułu podzespoły ECCS) który rozłącza się po minimalnym otwarciu przepustnicy

Oczywiście da się to wyregulować obracając idle switch (na tych 2 śrubeczkach co go trzymają) ale mozna uznać że ustawienie 850 obr i nagłu skok do 1300 jest ustawieniem bardzo dobrym (mi udało się nawet 1100 :) )
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To jest właśnie czujnik wolnych obrotów. Jak ktoś będzie chciał to napisze jak sie go ustawia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”