witam mam pytanie może ktoś wie jakie są objawy kiedy przepływomierz jest uszkodzony ?
niedawno kupiłem 200sx s13 przy wymianie wkładu filtra zauważyłem że do przepływomierza ktoś przykręcił blachowkrętem kawałek gumy z dętki która częściowo zakrywa przelot wyrzuciłem tą gumę złożyłem wszystko i okazało się że silnik gorzej zapala nierówno pracuje nie chce przyśpieszać z niskich obrotów nie wiem czy muszę wymienić przepływomierz czy jest to jakaś inna przyczyna z tą gumą pracuje idealnie
przepływomierz powietrza
Moderator: Moderator
- roball
- Postojebca Nałogowy

przeczyść go
ja wykręciłem czujnik z obudowy i wyczyściłem spirytusem - jest ok
ustrojstwo jest cholernie delikatne więc uważaj,
kanał pomiaru w obudowie przepływki też warto przeczyścić
jeśli to nie pomoże to znaczy że silnik ci leje paliwem - posprawdzaj czujniki po kolei jak w serwisówce napisane,
takie fałszowanie wskazań przepływki to totalny drut i grozi ubogą mieszanką - jakie mogą być efekty to chyba wiesz..
ja wykręciłem czujnik z obudowy i wyczyściłem spirytusem - jest ok
ustrojstwo jest cholernie delikatne więc uważaj,
kanał pomiaru w obudowie przepływki też warto przeczyścić
jeśli to nie pomoże to znaczy że silnik ci leje paliwem - posprawdzaj czujniki po kolei jak w serwisówce napisane,
takie fałszowanie wskazań przepływki to totalny drut i grozi ubogą mieszanką - jakie mogą być efekty to chyba wiesz..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
wymieniłem przepływomierz na inny i sondę lambda na nową teraz silnik lepiej odpala ale nie wkręca sie dobrze na obroty podczas wolnej jazdy nie reaguje na pedał gazu nie chce przyśpieszać
a jak wduszę gaz do dechy zaczyna sie dławić a po chwil idzie jak burza 
- roball
- Postojebca Nałogowy

sprawdź kody błędów ECU,
jeśli nic nie pokażą to sprawdź zapłon na lampie stroboskopowej
jeśli tu będzie ok to sprawdź czy nie masz IC zasranego olejem/wodą
jeśli tu będzie ok to zostaje jeszcze przeczyszczenie przepustnicy i pomierzenie czujnika jej położenia (opis w serwisówce)
więcej mi do głowy nie przychodzi w tym momencie
jeśli nic nie pokażą to sprawdź zapłon na lampie stroboskopowej
jeśli tu będzie ok to sprawdź czy nie masz IC zasranego olejem/wodą
jeśli tu będzie ok to zostaje jeszcze przeczyszczenie przepustnicy i pomierzenie czujnika jej położenia (opis w serwisówce)
więcej mi do głowy nie przychodzi w tym momencie
Człowiek człowiekowi wilkiem,