Czujnik w kolektorze

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
gunio83
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam.

Mam następujący problem. Otórz na dniach chcę wyciągnąć turbo i nawiercić kolektor pod czujnik EGT. Z tego co czytałem najlepiej jest to zrobić na 4 cylindrze ponieweaż jest on najcieplejszy.
Jako że jakieś dwa miesiące temu zmieniałem uszczelkę między kolektorem a turbo to nie chciałbym jej kupować drugi raz.
Czy można nawiercić kolektor nie odłączając go od turbiny? Myślałem że może napchałbym szmat w ten 4 przewód kolektora tak żeby nic podczas wiercenia nie powlatywało do turbiny. Nie wiem co robić. Poradzi ktoś?

Pozdr :)
S14 - 325KM
pawelYZF
Coś już wiem
Coś już wiem

ja osobiscie bym rozkrecil bo turbina jest duzo duzo duzo drozsza nizeli uszczelka
Awatar użytkownika
gunio83
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Może skoro uszczelka jest prawie nowa to można ją ponownie założyć?
S14 - 325KM
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Wiem, że zaraz zostanę skarcony...

ale

rozmawiałem na ten temat z mechanikiem i on powiedział,że można nałozyc towot na wiertło, dzięki czemu wióry będą się lepić do niego.
Poza tym stwierdził,że bardziej niebezpieczny dla turbo jest nagar (twardszy od metalu),a nagar ciągle przelatuje przez turbo.

Nie jestem praktykiem i nie jestem pewien czy taka teoria jest dobra. Jak dla mnie ma trochę sensu. Z drugiej strony dobrym argumentem jest to,ze uszczelka jest nieporównywalnie tańsza od turbiny i jak juz wyjmiesz turbo to może lepiej rozkręcić i dopiero wiercić dziurę.
pawelYZF
Coś już wiem
Coś już wiem

delek moze i masz racje ale podczas wiercenia powstaje bardzo duza temperatura na wiertle i jest mozliwosc ze ten towot poprostu sie stopi.ale to tez tylko teoria nigdy tego nie robilem i osobiscie bym radzil odkrecicturbawke i po problemie a uszczelke mozesz zalozyc ot lublina turbo ja mam taka zalozona 5zl a dmucham 1.1 i trzyma juz prawie 1000km
Awatar użytkownika
cinx
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Delek pisze:(...)można nałozyc towot na wiertło, dzięki czemu wióry będą się lepić do niego.(...)
w taki sposób montowany był mój czujnik. Należy tylko używać małych obrotów wiertła. Jeżeli komuś wydaje się to ryzykowne, zawsze może zdemontować kolektor..
S13
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Gunio
jeśli uszczelka jest metalowa i nieuszkodzona to można zmontować ponownie
u mnie tak jest i bangla (ale ciśnienie jest seryjne)

osobiście radziłbym odkręcić korektor - zawsze to wygodniej wiercić, można krawędzie otworu opiłować - po stronie wylotowej wiertło zostawia wiór na otworze który może się oderwać kiedyś tam ...

jeśli zdejmiesz kolektor to pomyśl o izolacji termicznej - stosunkowo niedrogie a całkiem efektywne :)
Ostatnio zmieniony pt 15 lut, 2008 17:19 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
gunio83
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Panowie ale turbo i tak zostanie wyciągnięte z jeszcze jednego powodu. Zakładam DP i wydech 3 cale. Chodzi tylko o to czy trzeba oddzieleć turbo od kolektora.

Jak uszczelka będzie cała to zakłoże ją ponownie(wydawać kolejne 85PLN i czekać tydzień mi się nie chce). Docelowo ma być jeden bar i mam nadzieje że będzie banglać.
S14 - 325KM
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jeżeli będziesz miał na wierzchu turbinę z kolektorem to nie musisz rozdzielać
wkręcasz w imadło turbiną do góry i powinno być ok - wióry polecą na dół a i całkiem wygodnie powinno się wiercić

możesz też zrobić z czegoś knebel w kolektorze,
jak go będziesz wyciągał to od razu zbierze opiłki
ale trzeba uważać żeby jakieś nitki nie zostały ;)

i jak cinx pisał - małe obroty wiertła, to jest obróbka skrawaniem a nie temperaturą ;)
Supri
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Cóż. Mechanikiem jeszcze nie jestem, ale od każdego słysze zrób to dobrze. :P Więc radziłbym zrobić ... tak jak kolege wyżej powiedział. Widać że się zna :) pozdrawiam.
wolak240sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

albo po prostu możesz wiercić a niech ktoś trzyma przy wiertle końcówkę odkurzacza i od razu będzie zasysał cały syf... :D
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Ja bym wiercił wiertłem diamentowym zero wióra szybko sprawnie bez odkręcania tyle ,że ja mam takie wiertła ,a tobie nie opłaca się kupować na raz
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

wolak240sx pisze:albo po prostu możesz wiercić a niech ktoś trzyma przy wiertle końcówkę odkurzacza i od razu będzie zasysał cały syf... :D
na wiórki lepszy magnes neodymowy :)
Awatar użytkownika
gunio83
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Dziękuje wszystkim za pomoc. Najeździłem się troszke z tym ale w końcu ktoś mi to nawiercił. Czujnik już siedzi w kolektorze :D
S14 - 325KM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”