Mam pewien problem z podlaczeniem funkcji alarmu.
Auto: S13
Alarm: Seo Concerto - schemat podlaczenia
TT: Exus PT04 ( od Carlosita ) - schemat podlaczenia
Przewod niebieski ma wlaczac obwód podtrzymywania zaplonu w momencie gdy alarm jest wlaczony i powinno na nim byc napiecie 12 V po wylaczeniu kluczyka ze stacyjki. Nie podlaczylem tego przewodu poniewaz moj alarm ciagle utrzymuje obwod odciecia zaplonu wlaczonym, nawet gdy jest uzbrojony. Obwod ten wylacza sie dopiero gdy alarm zaczyna wyc. Natomiast przewod fioletowy podlaczam to kabla idacego od alarmu do stacyjki ( omijajac stacyjke ). Reszta jest podlaczona zgodnie ze schematem. Po takim podlaczeniu TT dziala po wyjeciu kluczyka ( silnik chodzi tyle ile trzeba ), natomiast nie moge wlaczyc alarmu poniewaz na kablu idacym od TT do alarmu (wg schematu fioletowy - u mnie czerwony ) ciagle jest napiecie 12 V.
Co robie zle? Czemu alarm nie chce sie wlaczac?
Alarm + Turbo Timer = Problem
Moderator: Moderator
czasami kable są złośliwe i np brakuje masy .. a czasami w dwóch identycznych nyskach działa a w trzeciej nie... masz może jeszcze jakiś alarm założony i on może zmieniać obwód ..
dużo cierpliwości i powodzenia.
dużo cierpliwości i powodzenia.
BUDUJE FAJNE BUGGY http://www.youtube.com/watch?v=nSVnjb7PImM
INFO 508 822 388
www.youtube.com/watch?v=09wOvDba-tQ
www.youtube.com/watch?v=FGDJ9AbxPpQ
INFO 508 822 388
www.youtube.com/watch?v=09wOvDba-tQ
www.youtube.com/watch?v=FGDJ9AbxPpQ
nie możesz uzbroić alarmu bo oczytuje on sygnał 12V ze stacyjki (przynajmniej powinien) - takie zabezpieczenie przed przydakowym uzbrojeniem w czasie jazdy - miałem tak podpiete przez fachowców i mówili ze sie nie da inaczej ale się dało
(u mnie tt exusa i alarm)
zrób tak:
tt zasila drugi stopień stacyjki (zapalone kontrolki) - czyli symuluje włączona stacyjkę, a alarm ma dostawać sygnałł 12V z pierwszego stopnia stacyjki (nie z tt - kontrolki nie świecą - działa dmuchawa) - więc nie kolidują ze soba - mogę spokojnie zostawić włączonego tt, uzbroić alarm i iśc do domu. Nie mam czasu ale mój alarm dodatkowo odcinał pompe paliwową - tymczasowo to wywaliłem ale już mam opracowane jak pogodzić odcięcie paliwa z tt
zrób tak:
tt zasila drugi stopień stacyjki (zapalone kontrolki) - czyli symuluje włączona stacyjkę, a alarm ma dostawać sygnałł 12V z pierwszego stopnia stacyjki (nie z tt - kontrolki nie świecą - działa dmuchawa) - więc nie kolidują ze soba - mogę spokojnie zostawić włączonego tt, uzbroić alarm i iśc do domu. Nie mam czasu ale mój alarm dodatkowo odcinał pompe paliwową - tymczasowo to wywaliłem ale już mam opracowane jak pogodzić odcięcie paliwa z tt
A ja montuje alramy od 6 lat i nigdy ale to nigdy nie zamontaowałbym w swoim samochodzie EXUSA! Urządzenie dość wadliwe kolidujące samo ze sobą i zamykające obwody w samochodzie. jak działą to działa a jak zacznie się coś walić to już amba fatima.
Człowiek rodzi się po to by umrzeć
Kupiłem Exusa od Carlosita bo cena była atrakcyjna 70 zł. Wiem już że TT nie działa poprawnie bo na jednym z przewodów wychodzących z niego cały czas jest 12V a powinno zanikać kiedy wyciągam kluczyk ze stacyjki. Rozmawiałem o tym z Carlositem. Powiedział abym wysłał TT do serwisu Exusa i umieścił w paczce kartkę ze swoim adresem i dopiskiem, żę tt został kupiony od niego. Tak też zrobiłem.