Żarówki

anteny, oświetlenia deski, centralny, wycieraczki oraw szystko co miga i pipa na 12V bądź 30kV ;)

Moderator: Moderator

s14

a ma ktos doswiadczenia w przerabianiu na xenony ? :D
Micz

odkopałem ten temat bo się ostatnio dzieje z tymi żarówkami :)

po pierwsze kupował ktoś z was xenonowe żarówki 90/100 i z powodzeniem je zamontował?

po drugie widziałem ostatnio na mieście takie żarówki które świeciły jak zwykłe xenonowe lecz dawały nie niebieską poświatę lecz zieloną co było ciekawym efektem, spotkał się ktoś z takim wynalazkiem w sklepie? ciekaw jestem czy gdzieś to trafiło na nasz rynek bo na necie nie znalazłem
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Micz pisze:odkopałem ten temat bo się ostatnio dzieje z tymi żarówkami :)

po pierwsze kupował ktoś z was xenonowe żarówki 90/100 i z powodzeniem je zamontował?

po drugie widziałem ostatnio na mieście takie żarówki które świeciły jak zwykłe xenonowe lecz dawały nie niebieską poświatę lecz zieloną co było ciekawym efektem, spotkał się ktoś z takim wynalazkiem w sklepie? ciekaw jestem czy gdzieś to trafiło na nasz rynek bo na necie nie znalazłem
Xenonowe zarowki sa identycznie matowane jak kazde inne !!Cos takiego zamatowalem w kumpla escorcie !! Co do zielonej poswiaty to chodzi poprostu o zarowki z zielonym szklem! We wroclawiu mozna dostac ja na kazdej gieldzie i w kazdym sklepie tuningowym !!!!
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 05441&rd=1
ChEsTeR

Ja znalazlem patent u siebie na wymiane bez rozkrecania. Najpierw otwierasz swiatla i zdejmujesz wtyczki potem zamykasz i wycuagasz kabelki z gumkami. a ptem juz mozna wszystko zrobic na zamknietych swiatlachczyli wymiana ale jak chcesz zalozyc wtyczki to tez na zamknietych trzeba je wcisnac w okolice zarowki a potem otworzyc i zalizyc wtyczki na zarowki. Taki jest sposob w s12 :D
Micz

to teraz wiem skąd te kolorki xenonowe, wystarczy szkiełko zmienić :) a co do montażu żarówek xenon to chodziło mi o ich montaż w s13 i czy nie będzie problemu że te będą 90/100, ale już wiem że być nie powinno
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Problem z zarówkami 90/100 moze sie pojawic później , jak lustro w lampie sie wypali bo te zarówki bardziej sie grzeją. A jak juz takie włozysz to bezpieczniki mogą niewytrzymywac.
A co do tych koloworych a przede wszystkim "no name'ów" to maja bardzo krótką zywotnosc. MI takie trzymają góra pół roku (miałem 3 rodzaje), srednio to tak 4 miechy. Teraz uzywam Philips Vision + i jestem bardzo zadowolony. Barwa biała lekko niebieska, wytrzymują rok i swiecą duzo lepiej niz zwykłe (ustawienie trzeba zmienic bo tak daleko swieci :) )
Obrazek
Micz

co tam że lustro będzie się wypalać, jak turbina chodzi na granicach wytrzymałości to lampki nie mogą? :D zamówię sobie żarówki Litech 90/100 H4 i zobaczymy czy to coś warte...
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Aczy ktos prze3rabial temat mocniejszych zarowek w S14 lub S14A ? Czy lepiej zastosowac 55W bo obudowa odplynie??
Interesuja mnie wlasnie niebieski, xenonopodobne biale lub tęczowe.
Wszytskie kolory sa na allegro.
Rainbow w H3 lub H1 wiec akurat 1 bedzie spelniala moje wymagania.
Tęcza
Tylko jak sie ma moc 100W do zywotnosci lampy??
S13 to nieproblemale S14A dopasc gdzies staje sie coraz trudniejsze !!
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pająk weź nie rób wiochy! Tego się po Tobie nie spodziewałem :altermind:
Chcesz jeździć jak ruscy z 10-kolorowymi żarówkami z tesco które gówno świecą? Kup Osram albo Philips, będziesz zadowolony i z barwy światła i z oświetlenia drogi.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja kupiłem Philipsy GT150 i naprawdę ładnie biało świecą, a jako że końcówka żarówki jest niebieska to w reflektorze widać niebieskie refleksy co może się nie którym podobać. Niestety z dwóch żarówek jedna wytrzymała tylko rok :( Teraz dla eksperymentu kupie Hella Blue coś tam ;)
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
garfeelt
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

W s14a w zeszłą zimę przerabiałem temat H1 100W (zwykłe rajdowe Philipsa, nie jakis tam pseudo-xenono-zenony). Pociągnąłem sobie do tego na wszelki wypadek oddzielną instalację prosto z aku, na przekaźnikach. Świeciło naprawdę fajnie, przejeździłem tak kilka zimowych miesięcy. Niestety żarówki padały co kilka (!) tygodni - czyli jednak było im za ciepło (chyba...). Ale lustro nie spłynęło pod soczewką. Jakby znaleźć 100W które nie będą tak często padały, byłoby ok.
Wiosną, na wszelki wypadek (wyższe temperatury, poza tym skończył mi isę zapas żarówek 100W hii..) przeszedłem na Osram Silverstar, czy jakoś tak. Nie jest tak jasno jak było ze 100W, ale nie muszę raz w miesiącu bawić się w wymianę żarówki.

Natomiast polecam oddzielne okablowanie wprost z akumulatora, koszt kilkudziesięciu pln a widać róznicę.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Dawno temu miałem w maluchu osram 55/100

krótkie były takie sobie, ale długie dawały na 200m
malczan jeździł na tych żarówkach 4 lata
w tym czasie padła jedna sztuka :)

może to kwestia żarówek a nie kloszy - w s13 są praktycznie takie same jak te malczanowskie.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Robal co do S13 to sie zgadzam ale 2 przedmowcy mieli S14 i S14A,a temat mnie nurtujący to wlasnie swiatla S14A.
Wydatek na zarowki to pikus wiec niema problemu ktore kupic, problem pojawia sie z tym zeby niezabic obudowy swiatel.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jak się już lampa zagrzeje to ciepło i tak może uciekać tylko przez obudowę
lampy w s14 są niższe ale za to szersze

załóż porządne ksenony i będziesz miał święty spokój..
tyle że takie które nie oślepiają to kosztują trochę dudków :)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Chinskie xenony beda ale w pozniejszym terminie.
Cena bezbledna, pasuja plug&play.
dostepne wszystkie rodzaje mocowanstosowanych w nissanach : H1,H3,H4,H7,H4xenon+H3,H4 bixenon.

Kolo marca zakupy grupowe moge zrobic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka ogólna”