s13 - swap z 4 szpilek na 5...

Wachacze, klatki , rozpórki, armortyzatory, drązki, gumy itp.

Moderator: Moderator

Bakem0n0

Czy jezeli "swapne sie" na 5 szpil (5 lug), to mam jeszcze jakies bonusy oprocz "wiekszego wyboru felg" ? :)
Mowa tu o swapie tylko szpil, nie calego zawieszenia. (zestawy sa po jakies 1700zl).
Po swapnieciu musze tez wymienic tarcze hamulcowe na 5 srubowe, wielkosc niby nie musi odbiegac od pierwowzoru.

Czy cos oprocz tego ?
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Jesli mialbym wywalic 1700zl na sam zestaw piast 5 srubowych to wole napisac lub zadzwonic do czika i za troche wieksza kase wziasc cala zawieche s14 z hamulcami !! Dopiero wtedy taka modyfikacja bedzie miala glebszy sens !!
1700zl to sa bardzo duze pieniadze na same piasty !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

W sumie 1700PLN to rzeczywiście drogo, ale dokupujesz tarcze i zaciski od S14 i masz to samo jakbyś kupował całość od S14.
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no i jeszcze szpera...
Bakem0n0

Pajak2444 pisze:Jesli mialbym wywalic 1700zl na sam zestaw piast 5 srubowych to wole napisac lub zadzwonic do czika i za troche wieksza kase wziasc cala zawieche s14 z hamulcami !! Dopiero wtedy taka modyfikacja bedzie miala glebszy sens !!
1700zl to sa bardzo duze pieniadze na same piasty !!
wez pod uwage ze dostajesz nowe piasty, z lozyskami itd. tarcze hamulcowe nowe na 5 szpil nie sa drogie. szpere tez wole nowa, jakiegos kaaza 2way niz serie z s14 (uzywana!).

wez jeszcze pod uwage ile masz pitolenia przy swapie calego zawieszenia z s14.

Wg mnie lepiej zalozyc nowe czesci ktore sa "bolt-on" niz siedziec 2 tygodnie w garazu (jak sie ma warunki) i zakladac uzywki.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Weź przestań bredzić bo już powoli się nie chce tego słuchać.
2 tygodnie w garażu, może miesiąc, albo całą zimę.

Kaaz 2 way - a po co Ci taka szpera w tej chwili?
I kiedy w najbliższej przyszłości Ci się przyda?
Skoro chcesz kupować wielki IC z chin.
Gdzie założysz te bolt ony, będziesz po jednym kole podnosił , a szperę jak? bo piszesz że nie masz warunków.
Co do przejścia 4 na 5 to po co Ci to - dla felg? jak masz na Kaaza to Roty zamów.

I swap zawiechy robi się właśnie po to żeby było łatwiej z hamulcamim, szperą, felgami...
Więc jest to lepszy wybór niż nakładka 4-5 śrub.

Czytam Twoje posty i nie masz pojęcia co chcesz osiągnąć, bładzisz jak dziecko zaubione w sklepie z milionami cukierków, brak Ci podstawowej wiedzy, którą można zdobyć w Internecie.
Już Ci napisałem w innym poście. Pomyśl najpierw co chesz zrobić z autem, potem zastanów się nad setupem i jak chcesz go osiągnąć i przelicz co Ci się bardziej opłaca/jest w zasięgu Twojego budżetu.
Inaczej wyjdzie z tego jedno wielkie gówno na drogich częściach.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ad KARRLOS:
Twoj ton jest niemily !!!
Czesto jest tak ze niewiadomo co zrobic wiec sie kupuje nadmiar czesci a pozniej sprzedaje bo zmienil sie plan budowy !!!

BakemOnO ma w glowie jakis plan. I to sie liczy !!
Najpierw sie planuje,potem sie pyta ogolnikowo, ogranicza poszukiwania i robi auto pod konkretne zamiary !!

Pytanie do duzo jezdzacych: czy ktos z was musial wymieniac juz łożyska w piastach? Jesli nie a autka maja spory przebieg to nawet te 5 srubowe uzywki z S14 beda jeszcze dlugo jezdzily !!

Ad hamulcow: zarowno do 4lug jak i 5 lug sa te same set-upy hebli !! Patrz D2 racing.
Zawieszenia tak samo !! Problem sie pojawia z felgami !!
Jest faktem ze 5 lug to wiekszy wybor wzorow !! Wiec poco kupowac "polprodukt" 4 srubowy jak mozna wybrac te wymarzone dostepne np tylko w wersji 5 srub !!!

Prosba do osob posiadajacych zawieche do s13 i s14:
zmierzcie dlugosc poszczegolnych elementor zawieszen: stabilizatory, wahacze, PIASTY itp
Czy rozstaw kol s14 jest szerszy od s13?
Jaki jest odstep pomiedzy jarzmem zaciskow a powierzchnia styku z felga w s14?

Czy przekladajac zawieszenie z S14 do S13 da sie poszerzyc auto.
Rozstaw kol s13 to 1465mm przod i tyl

Dane znalezione w necie S14: rosstaw kol: przod 1481mm tyl 1471mm.
Rocznik 1995 przod 1478mm
Dane dla wersji KA24DE
Czy ktos ma prospekt europejskiej wersji 200Sx S14?
Dziekuje za odpowiedz najlepiej z pomiarami !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Właśnie o to chodzi że ta wizja to jak sen. Bez żadnego ładu, składu i konkretów.
I jeśli ktoś nie ma pojęcia ile czasu zajmuje zmiana zawieszenia to niech nie pisze o 2 tygodniach w garażu bo to właśnie jest bzdura.
Potem ktoś wejdzie na stronę przeczyta i pomysli że faktycznie to nie jest warte zachodu.
A na prawdę to jest więcej warte niż zmiana samych śrub z 4 na 5 zwłaszcza że cena nie będzie strasznie się różniła.

Poza tym jak można pisać o jednym że to taki problerm a za chwile pisać o swoim, że chcę zrobić to i tamto i co do tego nie potrzebuje garażu.

Nie wiem jak kto odbiera mój ton, ale jak ktoś gada konkretnie, nie głosi dziwnych tez na wszystkie inne przypadki niż jego to się inaczej z kimś takim rozmawia.

Widziałeś projekt Terego?
Moze czasam zadał proste (dla wiedzących) pytania.
Pewnie też miał zagwozdki, ale nigdy nie widziałem, żeby pisał/mówił bzdury lub negował inne dobre rozwiązania tylko dlatego że on coś chce zrobić inaczej.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Karrlos - 2 tygodnie w garazu to calkiem mozliwy czas, kotry trzeba na to poswiecic. Jest troche rzezby.
Pajak - rozstaw z tylu zwieksza sie o okolo centymetr. U mnie z przodu swapowane byly tylko piasty bez ławki i wahaczy, wiec rozstaw nie ulegl zmianie.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Jak masz wprawę będzie szybciej.
Ja sobie zdaję sprawę że to nie jest zabieg na 1 dzień, ale też jest to o wiele bardziej przydatne niż zmiana samych śrub.
Poza tym mi bardziej chodzi o brak garażu - nie ma garazu nie robię. Proste.

Piotr:
Masz to u siebie więc z łaski swojej wytłumacz koledze po co to zrobiłeś.
Jakie są zalety takiego rozwiązania i czym się różni od bolt ona na 5 szpilek.
EMWU is dead
Bakem0n0

Karrlos pisze:Weź przestań bredzić bo już powoli się nie chce tego słuchać.
2 tygodnie w garażu, może miesiąc, albo całą zimę.

oo robiles juz ?

jezeli chodzi o te "2 tygodnie" to wg opinii na forach/gazetach (roznych) jest po prostu masa grzebania.
jak ktos ma warunki i czesci i czas to prosze bardzo.

Karrlos pisze:Kaaz 2 way - a po co Ci taka szpera w tej chwili?. I kiedy w najbliższej przyszłości Ci się przyda?

a czemu nie ? mam zakladac jakas uzywana seryjna od s14 a potem znowu zmieniac bo mi sie "zachce lepszej" ?? Przyda sie. nie boj zaby.

Karrlos pisze:Gdzie założysz te bolt ony, będziesz po jednym kole podnosił , a szperę jak? bo piszesz że nie masz warunków.
Co do przejścia 4 na 5 to po co Ci to - dla felg?
a kto powiedzial ze wszystko chce robic sam ? pewnych rzeczy nie bede w stanie zrobic bez podnosnikow. to chyba logiczne ze skorzystam wtedy z garazy/kanalow/podnosnikow ?
wymienilem juz 1 lozysko w piascie. nastepne poleca wczesniej czy pozniej. po to mi to. Po inne hamulce, po inne felgi. dosc mam juz tych zardzewialych rupieci.

Karrlos pisze:I swap zawiechy robi się właśnie po to żeby było łatwiej z hamulcamim, szperą, felgami...
Więc jest to lepszy wybór niż nakładka 4-5 śrub.

"nakladka" ????? wymiana piast to nie nakladka. Wymieniasz piasty to praktycznie bedziesz mial tak samo "latwiej" ze wszystkim, jak przy wymianie calego zawieszenia.

Karrlos pisze:Czytam Twoje posty i nie masz pojęcia co chcesz osiągnąć, bładzisz jak dziecko zaubione w sklepie z milionami cukierków, brak Ci podstawowej wiedzy, którą można zdobyć w Internecie.

dlatego pytam. i nie neguje czyisch niby glupich pytan. nie wszyscy urodzili sie od razu oddychajac przez filtr powietrza, pijac pb, rozkrecajac swoja turbo zabawke.

Karrlos pisze:Już Ci napisałem w innym poście. Pomyśl najpierw co chesz zrobić z autem, potem zastanów się nad setupem i jak chcesz go osiągnąć i przelicz co Ci się bardziej opłaca/jest w zasięgu Twojego budżetu.
Inaczej wyjdzie z tego jedno wielkie gówno na drogich częściach.
zadajac pytanie pisze co chce zrobic z samochodem...
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

To weź napisz co budujesz, bo ja w końcu zacząłem myśleć że drift cara, ale jasno to nie zostało powiedziane nigdzie a doładowanie, mały lag mogą świadczyć też o streetcarze/mocnym autku na codzień (zalezy od turbiny i przebiegu krzywych)

Jeśli drift to o jakim zawieszeniu myślisz, bo o tym nie pisałeś nigdzie.
D2 - jak koledzy drifterzy czy zglebowana twarda seria?

Kaaz 2 way - można i tak, zależy do czego i jak ma wyglądać reszta projektu.
czy ma być gotowy od razu czy robisz etapami.

Co do reszty to też jakoś słyszałem/czytałem, może od ludzi, którzy robili to już kolejny raz, a nie we własnym garażu dla siebie (bo wtedy to moze trwać i miesiąc) więc może dlatego czasy są różne.
EMWU is dead
Bakem0n0

Karrlos pisze:To weź napisz co budujesz, bo ja w końcu zacząłem myśleć że drift cara, ale jasno to nie zostało powiedziane nigdzie a doładowanie, mały lag mogą świadczyć też o streetcarze/mocnym autku na codzień (zalezy od turbiny i przebiegu krzywych)

Jeśli drift to o jakim zawieszeniu myślisz, bo o tym nie pisałeś nigdzie.
D2 - jak koledzy drifterzy czy zglebowana twarda seria?

Kaaz 2 way - można i tak, zależy do czego i jak ma wyglądać reszta projektu.
czy ma być gotowy od razu czy robisz etapami.

Co do reszty to też jakoś słyszałem/czytałem, może od ludzi, którzy robili to już kolejny raz, a nie we własnym garażu dla siebie (bo wtedy to moze trwać i miesiąc) więc może dlatego czasy są różne.
street w duzym odchyleniu na drift.

zawias ne pewno regulowany, tu sie nie bede szczypac, co do marki to jeszcze nie wiem. fajne KTS'y widzialem ostatnio. tyle ze uzywki. Na razie najbardziej mysle o silniku. Na reszcze przyjdzie czas. a pytam o wszystko zeby powoli sie mi w glowie cos ulozylo... konkrertnie.

calosc robiona etapami - czy tez duzymi skokami. jezeli bede wymienial piasty to zajme sie od razu hamulcami (bo bede musial)/lsd/zawieszeniem.

plany calego "projektu" nie sa jeszcze ze soba konkretnie zgrane, i troche rzeczy moze sie zmienic. jak zwykle.
Awatar użytkownika
gumis
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

czyli jest sens wymiany zawieszenia czy nie? czy zawieszenie w s14 ma moze jakies lepsze katy? mowie oczywiscie o calym zawieszeniu razem z hamulcami itp...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Mysle ze glowna miara podmiany zawieszenia w tym przypadku jest 5 szpil i wiekszy wybor felg, wieksze hamulce (4tloczki itd), oraz szpera z fabryki.

to takie "tanie i szybkie rozwiazanie", w przypadku niedoboru sprzetu do zwyklego zawieszenia do S13, oraz w momencie kiedy twoj stary zawias po prostu wpieprza rdza...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie / Usztywnienie”