Jak w temacie jak wystroić D2 żeby nie podskakiwał jak piłeczka na nierównościach nie równościach Żeby nie dostać wstrząsu mózgu po przejechaniu przez 2 dziury czy garby.
Charakterystyka raczej do jazdy na godzien.
Jak dostroić sprężyny i twardość amorków.
Ma ktoś doświadczenie z ustawianiem może podpowie mi jak go ustawić
Z góry dzięki.
Jeśli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu
Jak ustawić gwint D2
Moderator: Moderator
ja kupilem k-sport i tez z nim walcze
najpierw ustawilem sobie zadana wysokosc-przymierzylem
wymontowalem ponownie i sprezyne rozkrecilem tak zeby miala lekki luz
nast skrecilem sprezyne o ok 4mn z tylu (zciasnilem
)
i ok 6mn z przodu
zamontowalem do auta.a ta regulacja na samej gorze amorka (pokretelkiem) na soft i tak sie bawilem az mi styklo
jednak zauwazylem ze na bardzo nisko ustawionym bardzo mocno podskakiwal.wiec podnioslem o 1cm.i jest lepiej
z tego co wiem wazne jest jakie sprezyny masz-bo sa tez roznej twardosci
ja specem nie jestem-sam z tym walczylem tylko porad innych sluchalem
najpierw ustawilem sobie zadana wysokosc-przymierzylem
wymontowalem ponownie i sprezyne rozkrecilem tak zeby miala lekki luz
nast skrecilem sprezyne o ok 4mn z tylu (zciasnilem
i ok 6mn z przodu
zamontowalem do auta.a ta regulacja na samej gorze amorka (pokretelkiem) na soft i tak sie bawilem az mi styklo
jednak zauwazylem ze na bardzo nisko ustawionym bardzo mocno podskakiwal.wiec podnioslem o 1cm.i jest lepiej
z tego co wiem wazne jest jakie sprezyny masz-bo sa tez roznej twardosci
ja specem nie jestem-sam z tym walczylem tylko porad innych sluchalem
Tez z tym samemu walczę na razie przejechałem na tym z 5km trochę pokręciłem z twardością to albo twardy jak decha albo podskakuje.
Sprężynki są dokręcone na luźno tak żeby nie latały a twardość średnia i też troszkę podskakuje jak po niewielkich nierównościach otworze mu na max (cos jak subaru na ¼).
Jak skręcić sprężyny żeby było ok.
Za nisko ustawiać go nie mogę bo z podwórka nie wyjadę (min 10cm prześwitu)

Sprężynki są dokręcone na luźno tak żeby nie latały a twardość średnia i też troszkę podskakuje jak po niewielkich nierównościach otworze mu na max (cos jak subaru na ¼).
Jak skręcić sprężyny żeby było ok.
Za nisko ustawiać go nie mogę bo z podwórka nie wyjadę (min 10cm prześwitu)
[you] pozdro
Gdzies na stronie D2 byl opis jak ustawic zawieszonko
postaram sie to odnaleść.
Znalazlem http://www.d2racingsport.com/technical.htm
Znalazlem http://www.d2racingsport.com/technical.htm
Ostatnio zmieniony pn 19 lut, 2007 09:50 przez pitbull, łącznie zmieniany 1 raz.
-
scotty
w d2 nie ustwiasz nic sprezyna!!
jest to napisane na stronie
wysokosci ustawiasz tylko mocowaniem dolnym
jak odkreciles sprezyne i jest luzna to moga potem byc klopoty z amorem.
napisz najlepiej do terrego lub brt, oni juz to dokladnie przerobili.
K-sport i d2 to ta sama fabryka, tylko inne kolory zawiasow i nazwy
co do sprezyn to jak te sa zbyt twarde to mozna domowic inne o lagodniejszej charakterystyce
pozdrawiam
jest to napisane na stronie
wysokosci ustawiasz tylko mocowaniem dolnym
jak odkreciles sprezyne i jest luzna to moga potem byc klopoty z amorem.
napisz najlepiej do terrego lub brt, oni juz to dokladnie przerobili.
K-sport i d2 to ta sama fabryka, tylko inne kolory zawiasow i nazwy
co do sprezyn to jak te sa zbyt twarde to mozna domowic inne o lagodniejszej charakterystyce
pozdrawiam
jeśli chodzi o zawieszenia to pamiętajcie że nie można sobie tak kręcić jak nam się podoba bo to wpływa na prowadzenie auta
sprezyny:
uwardzamy sprężyny z tyłu - auto robi się bardziej nadsterowne przy wejściu w zakręt i wyjściu z zakrętu
utwardzamy sprężyny na przodzie - auto robi się bardziej podsterowne na wejściu i wyjściu
co nie znaczy że utwardzenie sprezyn np. na przodzie powoduje podsterownosc
eliminuje nadsterownosc, wszystko trzeba robic z wyczuciem bo jesli faktycznie zbyt utwardzimy przod to auto zrobi sie podsterowne
utwardzamy rebound w przednich amortyzatorach - zwiększamy nadsterowność (lub zmniejszamy podsterownosc) na wyjściu z zakrętu
miękki rebound na przodzie - zwiększamy podsterowność (lub zmniejszamy nadsterowność) na wyjściu
twardy rebound na tyle - zwiększamy podsterowność na wejściu w łuk
miękki rebound na tyle - zwiększamy nadsterowność na wejściu w łuk
twardy bump na przodzie - auto podsterowne na wejściu w łuk
miękki bump na przodzie - auto nadsterowne na wejściu w łuk
twardy bump na tyle - auto nadsterowne na wyjściu
miękki bump na tyle - auto podsterowne na wyjściu
jeśli w środku długiego łuku wyjeżdża nam przód to można zwiększyć camber na przodzie, ale może to spowodować lekką podsterowność przy wyjściu z łuku
można również temu zaradzić dając bardziej miękki stabilizator na przodzie lub twardszy na tyle
jeśli auto "leniewie" lub podsterownie wchodzi w zakręt można zwiększyć caster, powoduje to lekką podsterowność na wyjściu
tak więc widać ile możliwości jest
jeśli coś się dzieje z autem to można to poprawić odpowienimi modyfikacjami, czasami niestety pogardzajac cos innego, ale ogolnie duzo z tym zabawy i mozna wiele osiagnac.
czyli np.
auto jest podsterowne na wejsciu w luk i na wyjsciu
zmiękczamy bump na przodzie lub zmiekczamy rebound na tyle albo i to to - powodujemy większy transfer masy na przednią oś, auto bardziej "nurkuje" - to eliminuje podsterownosc na wejsciu
jednoczesnie utwardzamy rebound na przodzie lub bump na tyle albo razem - zmniejszamy transfer masy na tylną oś, auto przy dodaniu gazu nie "unosi" przodu do góry jak wodolot
- to eliminuje podsterownosc na wyjsciu
oczywiscie mozna do tego jeszcze pobawic sie sprezynami
mam nadzieje z sie nie pomylilem nigdzie bo w pośpiechu w pracy pisze
wieczorem (jak nie zapomne) wrzuce taką tabelkę w jez angielskim gdzie jest opisane dokladnie co kiedy i na co wplywa
I tu powinna byc pochwala - MoD
sprezyny:
uwardzamy sprężyny z tyłu - auto robi się bardziej nadsterowne przy wejściu w zakręt i wyjściu z zakrętu
utwardzamy sprężyny na przodzie - auto robi się bardziej podsterowne na wejściu i wyjściu
co nie znaczy że utwardzenie sprezyn np. na przodzie powoduje podsterownosc
utwardzamy rebound w przednich amortyzatorach - zwiększamy nadsterowność (lub zmniejszamy podsterownosc) na wyjściu z zakrętu
miękki rebound na przodzie - zwiększamy podsterowność (lub zmniejszamy nadsterowność) na wyjściu
twardy rebound na tyle - zwiększamy podsterowność na wejściu w łuk
miękki rebound na tyle - zwiększamy nadsterowność na wejściu w łuk
twardy bump na przodzie - auto podsterowne na wejściu w łuk
miękki bump na przodzie - auto nadsterowne na wejściu w łuk
twardy bump na tyle - auto nadsterowne na wyjściu
miękki bump na tyle - auto podsterowne na wyjściu
jeśli w środku długiego łuku wyjeżdża nam przód to można zwiększyć camber na przodzie, ale może to spowodować lekką podsterowność przy wyjściu z łuku
można również temu zaradzić dając bardziej miękki stabilizator na przodzie lub twardszy na tyle
jeśli auto "leniewie" lub podsterownie wchodzi w zakręt można zwiększyć caster, powoduje to lekką podsterowność na wyjściu
tak więc widać ile możliwości jest
czyli np.
auto jest podsterowne na wejsciu w luk i na wyjsciu
zmiękczamy bump na przodzie lub zmiekczamy rebound na tyle albo i to to - powodujemy większy transfer masy na przednią oś, auto bardziej "nurkuje" - to eliminuje podsterownosc na wejsciu
jednoczesnie utwardzamy rebound na przodzie lub bump na tyle albo razem - zmniejszamy transfer masy na tylną oś, auto przy dodaniu gazu nie "unosi" przodu do góry jak wodolot
oczywiscie mozna do tego jeszcze pobawic sie sprezynami
mam nadzieje z sie nie pomylilem nigdzie bo w pośpiechu w pracy pisze
wieczorem (jak nie zapomne) wrzuce taką tabelkę w jez angielskim gdzie jest opisane dokladnie co kiedy i na co wplywa
I tu powinna byc pochwala - MoD
Ostatnio zmieniony pn 19 lut, 2007 20:30 przez IceMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Ice Man - genialny post! Za 2 tygodnie pobawię się i sprawdzę Twoje zalecenia.
PZDR
PZDR
to nie moje zalecenia ale ... zyciedr Mike pisze:Ice Man - genialny post! Za 2 tygodnie pobawię się i sprawdzę Twoje zalecenia.
PZDR
jak ci sie chce bawić tyle przy zawieszeniu to duzo zabawy i cierpliwosci zycze
najlepiej na jakimś torze sprawdzać, na 1 , 2 zakrętach, wolniejszym np. na 2 biegu i szybszym 3 bieg, najlepiej dość długie łuki powyżej 90'
[ Dodano: Pon Lut 19, 07 20:27 ]
oto obiecana tabelka
brakuje tylko wpływu zbieżności na prowadzenie i rozstawu kół który możemy regulować dystansami

Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
IceMan jestes WIELKI tylko szkoda ze jestem noga z angielskiego i nie wszystko jest dla mnie zrozumiale
ale i tak bardzo to pomoze przy ustawianiu
jak by sie komus chcialo to przetlumaczyc bylbym bardzo wdzieczny.
ale i tak bardzo to pomoze przy ustawianiu
jak by sie komus chcialo to przetlumaczyc bylbym bardzo wdzieczny.
[you] pozdro
Łulf IceMan parę postów wyżej ci to mniej więcej przetłumaczył
[ Dodano: Wto Lut 20, 07 23:13 ]
Łulf IceMan pare postów wyżej ci to mniejwięcej przetłumaczył
[ Dodano: Wto Lut 20, 07 23:13 ]
Łulf IceMan pare postów wyżej ci to mniejwięcej przetłumaczył
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
Łulf pisze:chodzi ni o psetlumaczenie technicznych sformuowan typu
rebound
bump
bo jak juz wspominalem jestem noga z angla
napewno chodzi o twardosc amorkow i sprerzyn ale co jest co ?
mniejwięcej znaczy to
rebound - odbicie
bump - podnoszenie
ale moge się mylić
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!