Zawieszenie,hamulce,turbo...

Wachacze, klatki , rozpórki, armortyzatory, drązki, gumy itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

zacznijmy od tego ze uzylem szukajki i jakos nie znalazlem odpowiedzi wiec nie bic :wink:
mam prosbe, prosze odpowiadac w punktach

auto: s14

1.Zawieszenie :arrow: ze wzgledu ze wyladuja nowe kola (P: 18x8,5 et25, T: 18x9,5 et30), a zawieszenie jest 'tylko' obnizone (-30mm) i utwardzone wiec mozliwe ze bedzie obcierac...co zrobic?
pewnie trzeba by jakis gwint zarzucic..tylko, ktory? auto bedzie na codzien uzytkowane wiec nie moze byc za twarde :roll:, co i gdzie kupic? najlepiej rozsadne ceny :wink:

2.Hamulce :arrow: cos sie dzieje z tymi (chyba sie koncza) + na przyszly rok ma byc 300KM, wiec przydaloby by sie to wyhamowac, zreguly bedzie musialo mnie dobrze wyhamowywac z predkosci miejskich :wink:, wiec co kupic? moze TarOx Junior Conversion Kit :)? propozycje?

3.Turbo :arrow: jesli chce miec te 300KM to pora na cos wiekszego, na to akurat znam odpowiedz: GT28RS, tylko gdzie kupic/jak najlepiej kupic? moze ktos bedzie szedl w wyzsze moce i ma uzywana, w bdb stanie na sprzedaz? :roll:

4.Paliwo :arrow: wiecej mocy=wiecej paliwa, wiec wtryski i pompa do zmiany, pompa to pewnie Walbro 255HP, ale gdzie kupic?, no i oczywiscie pytanie o wtryski, jaka wydajnosc i skad wziasc? z innego auta czy jakies nowe szukac? :wink:

5.SA i cisnienie :arrow: pewnie czyms trzeba biedzie zrobic dwie mapy, wiec bede musial sie zaopatryc w jakas swinke, chyba SMT6, ma ktos na sprzedaz uzywke?, no i czyms by trzeba wysterowac cisnienie, MBC + BOV na pewno wyladuja na pokladzie, ale jesli beda dwie mapy to chyba potrzebuje 2 rozne doladowania :?: czym to sterowac bez wyrzucania zbyt duzej kasy?

6.Filtr :arrow: dosc glupie pytanie, ale...jaki stozek kupic? (rozmiary)

7.Wydech+dolot :arrow: jakies rady? czy bede potrzebowal przeplywomierz z 300zx? :roll: czy oplaca sie wogole liczyc dolot i wydech? jaka srednice rur najlepiej uzyc?

8.cos jeszcze powinienem wiedziec?

pozdr
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ad 1 TOSER lub D2 Racing. Wg opinii polodego d2 jest strasznie twarde!

Ad 2. TOSER lub D2 RACING. dzo lepsze ceny niz tarox
Toser jest 4 tloczkowy D2 8 tloczkowy. oba zestawy 330mm

3.Turbo :arrow: jesli chce miec te 300KM to pora na cos wiekszego, na to akurat znam odpowiedz: GT28RS, tylko gdzie kupic/jak najlepiej kupic? moze ktos bedzie szedl w wyzsze moce i ma uzywana, w bdb stanie na sprzedaz? :roll:
Ad 3 wejdz w top mounta i turbine T3/T4 a napewno niezabraknie Ci mocy, i niezaznasz uczucia osiagniecia max wydajnosci jak sie moze zdarzyc przy GT28RS

4.Paliwo :arrow: wiecej mocy=wiecej paliwa, wiec wtryski i pompa do zmiany, pompa to pewnie Walbro 255HP, ale gdzie kupic?, no i oczywiscie pytanie o wtryski, jaka wydajnosc i skad wziasc? z innego auta czy jakies nowe szukac? :wink:
Ad 4 zobacz w PWS lub napisz do darka, ale daro juz dlugo sie nieodzywal na temat nowych pomp :(
Wtryski www.ebay.com 800cc side feed sprzedawca TLFperformanceparts.
Barni takie ma! Jesli chcesz top feedy to u jarka leza moje 4 nowe 880cc

5.SA i cisnienie :arrow: pewnie czyms trzeba biedzie zrobic dwie mapy, wiec bede musial sie zaopatryc w jakas swinke, chyba SMT6, ma ktos na sprzedaz uzywke?, no i czyms by trzeba wysterowac cisnienie, MBC + BOV na pewno wyladuja na pokladzie, ale jesli beda dwie mapy to chyba potrzebuje 2 rozne doladowania :?: czym to sterowac bez wyrzucania zbyt duzej kasy?

6.Filtr :arrow: dosc glupie pytanie, ale...jaki stozek kupic? (rozmiary)
Ad 6 Kup najwiekszy jaki znajdziesz !!

7.Wydech+dolot :arrow: jakies rady? czy bede potrzebowal przeplywomierz z 300zx? :roll: czy oplaca sie wogole liczyc dolot i wydech? jaka srednice rur najlepiej uzyc?

Ad7 wydech 3 cale albo 3 w 2x2,5" 3w 2x2,5 cat back mam od zaraz wlasnie do s14.dolot bedzie max w poniedzialek z coolerem 600x300x100. cat back + dolot=2500zl.

Ad 8 mocy nigdy zbyt wiele, ale o portwel trzeba dbac !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dziekie za odpowiedz :wink:, ale...
1.d2..no niby tak, ale wlasnie podobno twardo jest :?
1.-2.toser'a nie znam i przed chwila googl'ujac nic nie znalazlem tej firmy :roll:
a jak sie ma zestaw 330mm to jakie felgi minimum musza byc? (sorry za to)
3.raczej za duzo kosztow bo rs jest plug&play (?) do seryjnego kolektora, pozatym nie mam zamiaru kuc silnika, wiec te 300-320 to max co chce :wink:
4.no to pompa to juz dawno bylo wiadomo w sumie, a co do wtryskow to nie za duze? myslalem ze 550ccm starcza (seria ma 440?) :roll:
5.chyba zapomniales odpowiedziec :wink:
6.ciekawe :D
7.wydech planuje DP 3", a pozniej do konca 2,5", odezwij sie na priva w sprawie dolotu :wink:
8.niestety moj sie konczy :?

btw.jakbys mogl to nie kopiuj tak tego co ja pisalem bo ciezko sie to czyta :wink:
Awatar użytkownika
banan
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ziperr pisze:dziekie za odpowiedz :wink:, ale...
1.d2..no niby tak, ale wlasnie podobno twardo jest :?
1.-2.toser'a nie znam i przed chwila googl'ujac nic nie znalazlem tej firmy :roll:
a jak sie ma zestaw 330mm to jakie felgi minimum musza byc? (sorry za to)
3.raczej za duzo kosztow bo rs jest plug&play (?) do seryjnego kolektora, pozatym nie mam zamiaru kuc silnika, wiec te 300-320 to max co chce :wink:
4.no to pompa to juz dawno bylo wiadomo w sumie, a co do wtryskow to nie za duze? myslalem ze 550ccm starcza (seria ma 440?) :roll:
5.chyba zapomniales odpowiedziec :wink:
6.ciekawe :D
7.wydech planuje DP 3", a pozniej do konca 2,5", odezwij sie na priva w sprawie dolotu :wink:
8.niestety moj sie konczy :?

btw.jakbys mogl to nie kopiuj tak tego co ja pisalem bo ciezko sie to czyta :wink:

Wtryski seryjne to 370 a nie jak napisales 440. Brt na seryjnych wtryskach osiąga podobne moce co chcesz uzyskać docelowo. Wydech w zupełności wystarczy 2.5 cala i zostawic seryjny downpipe, Wysterować najlepiej, najtaniej i najprościej smt6.
Musisz napewno zmienić dolot z dużym FMICem.
Seryjna turbo no własnie nikt mi nie napisal nigdy czy da sie osiągnac 300KM ale wydaje mi sie że sie powinno udac ale to kres tej turbospręzarki.

Primo rób wydech najwiekszy przyrost za rozsądna kase.
a że bokiem
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzieki :wink:
skoro wtryski seria to 370 to 440 powinny starczyc na ta moc?

...parampampam...i co sie okazalo, ze jak tak sobie podliczylem to mi wyszlo ze to wszystko (+wskazniki,felgi,opony,robocizna) mnie wyjdzie ponad 20kzl :roll:
troche sie zalamalem :twisted:
zobaczymy jak z funduszami i wtedy sie zobaczy co dalej...

...aczkolwiek im wiecej info tym lepiej, wiec pisac :wink:
Awatar użytkownika
Maciek VMax
Coś już wiem
Coś już wiem

ziperr pisze:dzieki :wink:
skoro wtryski seria to 370 to 440 powinny starczyc na ta moc?

...parampampam...i co sie okazalo, ze jak tak sobie podliczylem to mi wyszlo ze to wszystko (+wskazniki,felgi,opony,robocizna) mnie wyjdzie ponad 20kzl :roll:
troche sie zalamalem :twisted:
zobaczymy jak z funduszami i wtedy sie zobaczy co dalej...

...aczkolwiek im wiecej info tym lepiej, wiec pisac :wink:
370 też starczą, przykład Brt.

20tysi to lekką ręką a i tak zawsze coś wyjdzie po drodze, skąd ja to znam.
Nie zapomnij doliczyć sprzęgła bo o nim nie wspominałeś:D

Powodzenia
GO FAST.... OR GO HOME.
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Maciek VMax pisze:20tysi to lekką ręką a i tak zawsze coś wyjdzie po drodze, skąd ja to znam.
malo pocieszajace :D
a co do sprzegla to w zeszlym tygodniu zawitalo nowe oryginalne kopletne wiec mam nadzieje ze przez jakis czas wytrzyma :roll:
a wtryski to chyba lepiej miec z zapasem :wink:
Awatar użytkownika
Maciek VMax
Coś już wiem
Coś już wiem

ziperr pisze:
Maciek VMax pisze:20tysi to lekką ręką a i tak zawsze coś wyjdzie po drodze, skąd ja to znam.
malo pocieszajace :D
a co do sprzegla to w zeszlym tygodniu zawitalo nowe oryginalne kopletne wiec mam nadzieje ze przez jakis czas wytrzyma :roll:
a wtryski to chyba lepiej miec z zapasem :wink:
To że nowe to nie znaczy że wytrzyma. Mając takie plany powinieneś od razu nabyć spiek zamiast kupować oryginał.

Jeśli wtryskiwacze nie są na granicy swojej wydajności to nie ma potrzeby ich zmieniać. To że wydasz 1200PLN na 440 nic Ci nie zmieni przy mocy którą zakładasz osiągnąć. Piszesz że cienko u Ciebie z budżetem więc chyba powinieneś ciąć koszty. Dolicz jeszcze regulator ciśnienia paliwa.
GO FAST.... OR GO HOME.
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

no juz jakos tak wyszlo ze najpierw zamowilem/zalozylem sprzeglo a pozniej wpadlem na pomysl z gt28rs :roll: ...zycie :wink:

a skad sie wzielo 1200?? :shock:, chyba mi nie powiesz ze ta cena np.w tomsonie jest za jeden wtryskiwacz? (RC Inj. 440ccm - 354zl)
Awatar użytkownika
Pacek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

ziperr pisze:a skad sie wzielo 1200?? :shock:, chyba mi nie powiesz ze ta cena np.w tomsonie jest za jeden wtryskiwacz? (RC Inj. 440ccm - 354zl)
Niestety tak, MaciekVmax ma racje...
self-destruction might be the answer
Awatar użytkownika
Maciek VMax
Coś już wiem
Coś już wiem

ziperr pisze:no juz jakos tak wyszlo ze najpierw zamowilem/zalozylem sprzeglo a pozniej wpadlem na pomysl z gt28rs :roll: ...zycie :wink:

a skad sie wzielo 1200?? :shock:, chyba mi nie powiesz ze ta cena np.w tomsonie jest za jeden wtryskiwacz? (RC Inj. 440ccm - 354zl)
Nie dość że to cena za jeden to w dodatku o ile mi wiadomo RC nie robi side feedów jakie są w nissanie tylko top feedy które jak chcesz założyć to musisz jeszcze zakupić listwe paliwową.
Side feedy kupisz na np. ebayu za ok 1200PLN/kpl.

Stary, tym puzzlom nie ma końca :D
GO FAST.... OR GO HOME.
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Maciek VMax pisze:Stary, tym puzzlom nie ma końca :D
...ale ja lubie puzzle :lol:

czyli jedyne co mi zostaje to po zalozeniu wszystkiego wpasc do brt'a zeby to zestroil :wink:

[ Dodano: Sob Sie 12, 06 15:49 ]
a ktora GT28RS? ktore A/R? :roll:

heh...no to ktore zestawy hamulcowe przod/tyl polecacie (jakies rozsadne ceny :wink:...
bo przed chwila dostalem odpowiedz od tarox'a i sam zestaw na przod by mnie mial kosztowac 9kzl :o, za takie cos to ja dziekuje, aczkolwiek pewnie fajnie by to bylo miec :roll:
moze stoptech'a z PWS? 3600 jest juz bardziej przelykalne :roll:
czym sie rozni 240sx s14 (5 srub) od 200sx s14 (5 srub)?, co prawda tylko 100zl roznicy ale niby czym sie roznia?
Awatar użytkownika
Pacek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

ziperr pisze: heh...no to ktore zestawy hamulcowe przod/tyl polecacie (jakies rozsadne ceny :wink:...
bo przed chwila dostalem odpowiedz od tarox'a i sam zestaw na przod by mnie mial kosztowac 9kzl :o, za takie cos to ja dziekuje, aczkolwiek pewnie fajnie by to bylo miec :roll:
moze stoptech'a z PWS? 3600 jest juz bardziej przelykalne :roll:
czym sie rozni 240sx s14 (5 srub) od 200sx s14 (5 srub)?, co prawda tylko 100zl roznicy ale niby czym sie roznia?
Moim zdaniem zostaw seryjne zaciski a zainwestuj w tarcze EBC turbogroove + klocki red stuff na przod, na tyl green stuff i bedzie super. Bedzie znosnie cenowo a efekt wiecej niz zadowalajacy :)
self-destruction might be the answer
tery

1. Apex Perf / D2.
2. Polecam EBC plus red stuffy u mnie spisuja sie poki co rewelacyjnie.
3. Gt28RS - mnostwo osob moze ci zalatwic, kolejnosc przypadkowa : Pws, Tomson, Brt, ktos jeszcze z forum z USA.
4. Pompa Walbro, Wtryski zostaw serie.
5. Smt6 da rade.
6. K&N Duzy ;) najwiekszy jaki ci sie zmiesci.
7. Przeplywka - zalezy... ale do interesujacych mocy raczej nie potrzebna.
Wydech hmmm. Pewnie 2.7 cala bedzie najsensowniej. Najlepiej jakby Brt sie wypowiedzial w kwestii srednica a osiagi a codziennosc :D
Koniecznie zaloz FMIC'a.

Rob po kolei to wyjdzie ci sensownie. Np :
1. Hamulce.
2. Wydech
3. Walbro
4. Fmic + Dolot.
5. Zawias
6. Turbo + Smt6.
Simon

Czy ktoś, kto już przeszedł tą droge męki :wink: może oszacować tu koszty, które wypisał Tery? Muszę wiedzieć, jak rozplanować budżet :mrgreen: Poza tym - czy nie lepiej najpierw zrobić hamulce i zawiasy, a potem bawić się w resztę? Chcę przygotować auto do latania bokiem :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie / Usztywnienie”