Stukanie i skręcanie

Wachacze, klatki , rozpórki, armortyzatory, drązki, gumy itp.

Moderator: Moderator

laser
Stały gość
Stały gość

Po wymianie z przodu amortyzatorów (nowe), poduszek pod amortyzatory (jak nowe :-), łączników stablizatorów, tarcz i klocków hamlucowych parę razy mi strzeliło jakby sprężyny po prawej i teraz cały czas samochodzik chec skręcać w prawo.

Jeszcze tylko doporwadzę cisnienie w oponach do porządku (zmiana na letnie), ale już się boje czemu tak jest. Doczytałem się na forum o np. pękniętych kielichach....

Do tej pory, pomimo kiepskich amortyzatoró akurat z prowadzeniem nie było żadnych problemów - jeździł lekko i prosto. Teraz jest w prawo i, może tylko mi siętak wydaje, nieco ciężej kręci się kierownica.

Co to być może?

ml.
240sx s13
Awatar użytkownika
Żołnierz
Coś już wiem
Coś już wiem

A dobrze masz ustawione kąty?
laser
Stały gość
Stały gość

Chodzi o zbieżność?
240sx s13
Awatar użytkownika
Litwinow
Stały gość
Stały gość

Chyba koledze chodziło o to, że przy wymianie amortyzatora, skręca się go potem z jarzmem i da się regulować pochylenie koła na tej drugiej/wyższej śrubie.
Może masz zły kąt pochylenia koła i przez to również "prawo-skręt".

O to chodziło, Żołnierz?
Ostatnio zmieniony pt 23 mar, 2012 14:55 przez Litwinow, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Żołnierz
Coś już wiem
Coś już wiem

Dokładnie.
laser
Stały gość
Stały gość

Wlasnie wrocilem z przegladu. Zbieznosc ustawiona jak trzeba, wszsytko wydaje sie w porzadku poza tym, ze kierownice i kola skreca w prawo. Tak jakby byla na jakies gumie/sprezynie. Czy mozliwe jest, ze to wynik gdzies skreconej sprezyny od zawieszeia? Co w takim razie robic?
240sx s13
cinn
Stały gość
Stały gość

takie stukanie o którym piszesz to może być wina poduch amortyzatora jak i łożyska w tych poduszkach. być może że się zatarły i lekko przytrzymują mcphersona.
a jeśli jeszcze podczas skręcania masz trzaski to sprawdz jak się poduchy układają podczas skręcania. może któraś haczy o kielich.
dym z opon leczy astme ;D
laser
Stały gość
Stały gość

Problem rozwiązany: tak jak mówiliście - zatarte łożysko amortyzatora. Po wymianie na stare wszystko wróciło do normy.

Dzięki.
240sx s13
Awatar użytkownika
Gojata
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Mam pytanie w podobnej sprawie - też muszę wymienić amortyzatory w 240SX ('91, s13), ale jak na razie nie idzie ich znaleźć w hurtowniach. Znacie może numer katalogowy amortyzatorów i reperaturek cylindrów hamulcowych na tył? Gdzie to w ogóle można kupić?
Awatar użytkownika
luki343
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

A amorki z 200sx nie są takie same? Reparaturki zobacz w intercarsie powinny być bez problemu.
CA18
Awatar użytkownika
Gojata
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Tam nie ma 240SX do wyboru, ale już znaleźliśmy amortyzatory w innym sklepie i wygląda na to, że są takie same.
Ostatnio zmieniony pn 15 kwie, 2013 19:21 przez Gojata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

wkładaj amory od 200sx ale śruba mocująca u góry ma inny skok gwintu :D
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gojata
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Dobrze wiedzieć, dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie / Usztywnienie”