17" czy 16" ??

Wszelkie modyfikacje karesorii i wnętrza

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
br3chagrycha
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

witam wszytskich mam takie pytanie :co bedzie stawialo mniejszy opór felgi 17" z oponami 205/40/17 czy felgi 16" z oponami 225/45/16 ?? pozdrawiam
Drogi niebieski Duchu. Dziękujemy za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice dolotu powietrza, turbo na łożyskach kulkowych i tytanowe zawory. AMEN!! :]
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

cóż, jesli dobrze to policzyłem to 17" beda mialy profil o grubosci 82mm, a 16" profil 101mm

czyli srednica calej opony 17" bedzie 432mm(17")+2*82mm = 596mm
srednica 16" bedzie 406,5mm(16")+2*101,3mm = 609mm

z tego mi wyszlo, ze 16 bedzie wieksza i szersza czyli napewno bedzie stawiala wiekszy opor.
z drugiej strony im wieksza srednica kola tym wieksza predkosc max :P
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
przemekD
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jeśli pytasz o opory biorąc pod uwagę koszty (zużycie paliwa) to pamiętaj, że 17'' są droższe i nawet przy emeryckiej jeździe wypada raz na 2 sezony je wymienić, co przy dobrej klasie nowych opon nie zamknie się w 1600zł.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

br3chagrycha pisze:witam wszytskich mam takie pytanie :co bedzie stawialo mniejszy opór felgi 17" z oponami 205/40/17 czy felgi 16" z oponami 225/45/16 ?? pozdrawiam
felgi od roweru beda najlepsze. pod wzgledem vmax i spalania.

Obrazek

Obrazek

vmax gwarantowany... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

a tu masz cene, przykladowo, porzadnych felek do roweru.

http://www.ivanhoecycles.com.au/index.p ... ductId=366

Wydaje mi sie ze troche bez sensu patrzec na spalanie i opory jak roznice nie sa takie dramatyczne. Lepiej otworz swiatla podczas jazdy w s13, i wtedy zobacz jakie sa opory i jak to na spalanie i vmax wplynie... :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
br3chagrycha
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

DzięQwa < m0rr1s > pozdro
Drogi niebieski Duchu. Dziękujemy za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice dolotu powietrza, turbo na łożyskach kulkowych i tytanowe zawory. AMEN!! :]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling”