Ile za malowanie auta...

Wszelkie modyfikacje karesorii i wnętrza

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Znowu powracam z tym tematem bo juz sie zalamalem :cry:

Qrde chyba zwijam interes i otwieram mechanike samochodowa lub lakiernictwo bo widze ze to co ja zarabiam w informatyce to sa smieszne pieniadze - nie bede juz porownywal niezbednych umiejetnosci... ehhh

w sumie jak narazie to poszukiwania koncza sie mniejwiecej tak:
musze chyba pana zmartwić ponieważ samo malowanie w ytum kolorze auta to
beda mega koszta,to jest kolor 3 warstwowy!! do tego najgorsza sprawa jesli
chodiz o malowanie jest jak wygladaje te spojlery,mielismy jzu do czynienia
ztakimi podrubami i wcale nei pasowały,do tego było pod światło mega
krzywe!!Malowanie auta to będzie miedzy 5-6 tys zł w zależności co pan chce
malować?Silnik wywalamy czy nie?kabine itd.
Prawde mowiac malowalem pare aut i czy faktycznie 3 warstwy to taka magia ??
Lakier to okolo 1100-1200zl (Spies Heckera) reszta robocizna + dodatkowe materialy wychodza okolo 4800zl :omg:
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

pamietaj ze malo firm ci powie ile dokladnie bedzie kosztowac malowanie, zwykle zawyzaja koszta, zeby na glupkow potem nie wyjsc.

pozostaje malowanie samemu. ostatecznie mozesz pozdejmowac wszystkie blachy z samochodu i malowac po kolei... :mrgreen: ja chyba tak zrobie... 1000zl za lakier + 600 za zabawki... doswiadczenie i zabawa w tym zakresie beda priceless...

mi w szczecinie bekneli jakies 3000 ale nie znam jakosci roboty jaka by byla :mrgreen:

a nie chcialbym np miec takiej historii jak Pajak... jak cos sp**** to najlepiej samemu, mniej boli :mrgreen:
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A ja was zaskocze. Pewnie mi zaraz powiecie ze jestem nienormalny i kit wam wciskam ale swoje poprzednie auto pomalowalem laczenie z blacharka (zaspawanie dziur po listwach poszerzenie nadkoli itd) w czarnym akrylu za 400zł :) Podstawa to robota samemu. link do autka mozecie looknac vwzone
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Niom 400zl to fakt bardzo tanio... i nawet robiac samemu bylo by trudno... chyba ze jakis super tani lakier.

Robilem pare aut samemu (wynajmowalem komore) w wynajmie mialem pistolety+komore+kopresor srubowy itd. I nie jest to jakas filozofia jak sie ma dobry kompresor + pistolet ktory daje ladny jednorodny strumien.

Ale nawet liczmy ekstremalnie

1200zl lakier
800 zl inne materialy (to akurat mocne przegiecie)

zostaje 4000zl

przygotowanie plus malowanie jak sie by to super solidnie i dokladnie robilo 5 dni.

wiec 5 x 8 godzin = 40 godzin wiec roboczogodzina wychodzi 100zl (ok jestesmy w uni okolo 25euro/roboczogodzina) :omg:

Jak dla mnie to szok...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Martinez pisze:A ja was zaskocze. Pewnie mi zaraz powiecie ze jestem nienormalny i kit wam wciskam ale swoje poprzednie auto pomalowalem laczenie z blacharka (zaspawanie dziur po listwach poszerzenie nadkoli itd) w czarnym akrylu za 400zł :) Podstawa to robota samemu. link do autka mozecie looknac vwzone
I bardzo ladnie :mrgreen: ale trzeba miec do tego reke :P

Tylko wspomne ze wazna tez jest wielkosc samochodu :)

i wez pod uwage ze warsztaty jak widza pana w sportowym nie za czesto spotykanym samochodzie to juz zacieraja raczki... :mrgreen: :mrgreen: i cena rosnie.

co do cen w unii... ToM, wiesz ile kosztuje w uk wymiana uszczelki pod glowica w lagunie 2.2 (1996) diesel ? podpowiem - wiecej niz 5000zl :mrgreen:
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Moze napisze cosik wiecej.

Wiec koszty blacharki dla mnie zerowe. Ojciec ma zaklad blacharsko lakierniczy :) blacharke robilem sam a za blache ktorej duzo nie poszlo nie placilem nic.

Potem przygotowanie do lakieru to tak puszka szpachli z wloknem puszka normalnej i jeszcze zostalo. Podklad to jedna puszka wiec materialy to cos kolo 100zł.

teraz najwazniejsze lakier. Widzicie jak on wyglada? mi sie podobal mimo ze jest to lakier RAL 9001 ktory w komplecie 5l !! mam za 270 zł a po polerce wygladal wysmienicie, wiec lakieru jeszcze zostalo na drugie autko :) ( nyska niedlugo zmieni sie na czarnucha).

Takie drobne rzeczy jak papiery scierne papiery do oklejania i wszystki drobnostki mialem za darmo wiadomo leza to biore :D

aha mam jeszcze stronke gdzie sa zdjecia z prac blacharskich i lakierniczych link

Jesli ktos bedzie mial jakies bytania dotyczace blacharki i lakierowania chetnie pomoge na tyle ile bede mogl.

Dodam tylko ze nie pracuje normalnie w tym zawodzie czasami tylko pomagalem ojcu i to wystarczylo mi zeby samemu przygotowac se autko do lakieru.
Ostatnio zmieniony ndz 21 sty, 2007 20:36 przez Martinez, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

to jade do UK zmieniac uszczelki :mrgreen: biznes zycia :)

Wiem ze ceny sa wyzsze, jeszcze jak mieszkalem w niemczech to robilem Nissana w niemczech i ceny byly oweszem wyzsze - ale nie przegiete. Np. wymiana zawieszenia kosztowala mnie wtedy 1100DM gdzie sprezyny + amory kosztowaly 780DM
mart
Coś już wiem
Coś już wiem

co do uk to roznie bywa

ja mam tu swoj warsztat i jak patrze ile zarabiam (czyt kasuje szkotow) przeliczajac na polskie to super jednak jak zaplace za wynajem to juz inna sprawa.

tom jak znasz angielski i wiesz cos o furach to jest robota od dzis 6f godz. :wink:

a co do lakierowamia to ja swoja nyse pomalowalem sam 60f a gdy pytalem u lakiernika dobrego bo partaczy tu wiecej jak w polsce to 100f za element
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

za 6f to moge zalatwic mycie garow bez znajomosci angielskiego jak ktos chce ;)

A w PL to niby koszty niskie ???

To ci powiem tak ZUS sam juz nie wiem bo dostaje spazmy jak patrze na te kwity ale grubo ponad 700zl, lokal 1500zl, prad okolo 500zl czyli razem 2700zl ktore musisz zaplacic i wali to kazdego czy zarobiles czy nie... jak cos zarobisz to 19% dla panstwa...

Hmmm w moim interesie mozna zapomniec ze cos poleci z boku bez F VAT, aby zarobic dla siebie 2000zl to trzeba PIP jak osiol i nie zawsze sie udaje... Z czego z tych 2000zl znaczna czesc leci na mieszkanie i inne oplaty do tego jedzenie itd. Zostaje czlowiekowi wielkie gowno....

W mechanice pojazdowej itp. jest luzik bo znaczna czesc idzie bokiem (przynajmniej 99% znajomych tak robi) wiec np. taka robota to dosc czesto 3000zl po cichu do kieszonki...

Czyli tak jak mowilem pora zmienic biznes ;)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Nie ma co narzekac... :P takie zycie. Jakby nie patrzal, Polak po treningu jakie daje mu zycie we wlasnym kraju wszedzie sobie poradzi... :mrgreen:

ToM, opatentuj wreszcie ten standalone do s13 to cie wspomozemy i bedzie na lakierke... :mrgreen:

a jak zaszalejesz i zaczniesz sprzedawac na swiat to kto wie... :mrgreen: 1 GTR'a tygodniowo bedziesz mogl rozbic... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Martinez skoro masz niska to zapytaj sie ojca ile u was by mnie kosztowalo poszerzenie nadkoli S13 reparaturkami z GOLFa 2 oraz lakierowanie.
Proponuje sie dogadac co do terminu lakierowania i polakierowac 2 fury w praktycznie 1 terminie.
Jesli ToM sie dołaczy to mamy 3 autka !!

Widze po blachach ze niejestes centralnie z WRO tylko wsi podległych ! a wiec w ktorym miejscu znajde zakład ojca? i gdzie mozemy pogadac??

PS jak widze GOLFa to mi sie płakac chce !!! ale nie ze wzgledu ze to kiepskie auto bo jest wręcz przeciwnie ale ze wzgledu na koszt tuningu- kompletne zawieszenie 80/60mm to koszt 600zl !!!
tyle to sie do nissana za same sprezyny płaci !!

pusc mi smsa na 607257130 gdzie sie mozemy i kiedy spotkac

pozdro
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ToM, opatentuj wreszcie ten standalone do s13 to cie wspomozemy i bedzie na lakierke...
I znowu posrany kraj bo nie oplaca sie rozpoczac produkcji... chyba ze bedzie zbyt na 2000-5000 sztuk brrrr

Przy produkcji malo seryjnej wychodza kosmiczne ceny, w warunkach domowych w miare tanio moge zlozyc z 3-4 szt... oczywiscie bez rachunkow bo tak to +19% dochodowy +22% VAT...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

2000-5000 sztuk
ileeeeee ????

kurde... jak wygram w totka to mozesz byc pewien ze sie z toba skontaktuje... :mrgreen:

A nie byloby taniej zlecenie produkcji chinolom ?

z tym ze z pewnoscia musialbys sie jakos zabezpieczyc zeby nie zerzneli projektu... najwyzej zlecic wykonanie roznych czesci w roznych zakladach... bylbys prawie jak Batman !! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (kto ogladal B Begins ten wie o co biega :)
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

elektronike mozna kopiowac bo liczy sie oprogramowanie, niestety takie ilosci..

Narazie musze bazowac na elementach kupowanych w roznych firmaj jako sample. Jek nie chcesz kupic danego elementu min 2000szt. to mozna zapomniec o czym kolwiek.

Np. FPGA sa dostepne normalnie, ale nie wersje przemyslowe - taka powinno sie dac do auta jak ma chodzic bezawaryjnie w mrozy itp. Plytki beda wmiare tanio, cale zalozenie bylo takie ze uklad ma byc sporo tanszy od standalone... Niestety sporo firm dziala w tym kraju tak ze chca zedrzec ile sie da, niczego nie maja na stania wplacasz kase - a oni ci sciagaja od producenta. Prawde mowiac to takie ilosci sam moge sciagnac od producenta bez proszenia sie polskiego posrednika... problemem jest to ze np. takie FPGA w ilosci 2000szt to wydatek okolo 220000zl, a gdzie reszta elementow ??? Jeszcze obdzwonie dystrybutorow w innch krajach moze maja na stanie elementy, a nie tylko w cenniku...

A co do malowania to chyba wezme sobie z miesiac wolnego, wynajme komore i sam sobie prysne... W sumie za 6000zl to moge kilka razy prysnac i potrenowac - za ktoryms razem sie uda ;)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no to...

powodzenia w obu projektach :mrgreen:

Cos czuje ze duzo mialbys chetnych na elektronike do nys... zawsze mozna zrobic maly rzut np 50 sztuk, i mysle ze to juz by byla doskonala sprawa, bo mialbys reklame uzytkownikow - I mysle ze taka opinia jest najwazniejsza niz jakies slogany ne ?

pozdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling”