Swiatła
Moderator: Moderator
W prawie jest napisane, że mają być homologowane, a homologowane są razem z żarówką. Więc zmiana źródła światła powoduje, że tracą homologację. To tyle jeśli chodzi o kwestie czysto prawne. 
|oo|__|oo|
Wildcat
O=O---O=O
Wildcat
O=O---O=O
- roball
- Postojebca Nałogowy

ale co to znaczy z żarówką?
czy są opisane parametry tej żarówki?
myślę że obecnie robi się inne żarówki niż 10 lat temu (lepsza próżnia, brak ołowiu, większa czystość wolframu etc.) - czy to oznacza że wszystkie lampy są użytkowane niezgodnie z prawem?
oczywiście byłaby to paranoja
ale idąc tym tropem
jaki zakres zmian powoduje że to jest nadal "ta żarówka"?
nie jest to takie jasne i oczywiste
czy są opisane parametry tej żarówki?
myślę że obecnie robi się inne żarówki niż 10 lat temu (lepsza próżnia, brak ołowiu, większa czystość wolframu etc.) - czy to oznacza że wszystkie lampy są użytkowane niezgodnie z prawem?
oczywiście byłaby to paranoja
ale idąc tym tropem
jaki zakres zmian powoduje że to jest nadal "ta żarówka"?
nie jest to takie jasne i oczywiste
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Napisane jest z jakim typem żarówki, natomiast homologacja na typ, precyzuje jej budowę i inne parametry. Oczywiście masz rację materiały z których żarówki są zrobione się zmieniają, ale nie zmienia się naprzykład położenie źródła światła (żarnika) w stosunku do cokołu, kąt świecenia, moc elektryczna, wielkość żarówki, jej kształt a tego doryczy wspomniana norma.
Nie wiem, czy wiesz ale w wymaganiach na światła (na przykład właśnie migacze przednie) jest określony kąt świecenia i rozkład natężenia światła wzdłuż tego kąta. Te parametry są silnie zależne od budowy lampy i zastosowanej żarówki. Z tego powodu lampy są homologowane "razem z żarówką". Czyli możesz używać z daną lampą dowolnej żarówki tego samego typu jak oryginalna, pod warunkiem, że ma homologację.
A w temacie zamienników diodowych z allegro, to jeżeli będą spełniać m.in. te parametry, które wymieniłem powyżej to napewno otrzymają homologację i będzie można legalnie ich używać zamiast żarówek.
Nie wiem, czy wiesz ale w wymaganiach na światła (na przykład właśnie migacze przednie) jest określony kąt świecenia i rozkład natężenia światła wzdłuż tego kąta. Te parametry są silnie zależne od budowy lampy i zastosowanej żarówki. Z tego powodu lampy są homologowane "razem z żarówką". Czyli możesz używać z daną lampą dowolnej żarówki tego samego typu jak oryginalna, pod warunkiem, że ma homologację.
A w temacie zamienników diodowych z allegro, to jeżeli będą spełniać m.in. te parametry, które wymieniłem powyżej to napewno otrzymają homologację i będzie można legalnie ich używać zamiast żarówek.
|oo|__|oo|
Wildcat
O=O---O=O
Wildcat
O=O---O=O
- roball
- Postojebca Nałogowy

No właśnie nie mogłem się dokopać do informacji o tym czy homologowana jest żarówka z opisem jej budowy 
o kątach i luminacji lampy wiem - i jak najbardziej ma to sens
jak się czasem widzi ksenony samoróbki, zakładane bez wymiany luster i kloszy to normalnie nóż się w kieszeni otwiera (zwłaszcza jak takie coś jedzie w przeciwnym kierunku)
nie kupowałem żarówek na allegro tylko w sklepie elektronicznym
a jak już pisałem jedynym ujemnym efektem jest to że migacze chodzą 3x szybciej
dla testu założyłem sobie na jedną stronę zwykłe żarówki a na drugą diody, włączyłem awaryjne i oglądałem ze sporej odległości pod różnymi kątami
kąty świecenia są takie same (tutaj chyba klosz załatwia sprawę)
natomiast światło z diod wydaje się "ostrzejsze", a tam gdzie jest żarówka jakieś takie mdłe
o kątach i luminacji lampy wiem - i jak najbardziej ma to sens
jak się czasem widzi ksenony samoróbki, zakładane bez wymiany luster i kloszy to normalnie nóż się w kieszeni otwiera (zwłaszcza jak takie coś jedzie w przeciwnym kierunku)
nie kupowałem żarówek na allegro tylko w sklepie elektronicznym
a jak już pisałem jedynym ujemnym efektem jest to że migacze chodzą 3x szybciej
dla testu założyłem sobie na jedną stronę zwykłe żarówki a na drugą diody, włączyłem awaryjne i oglądałem ze sporej odległości pod różnymi kątami
kąty świecenia są takie same (tutaj chyba klosz załatwia sprawę)
natomiast światło z diod wydaje się "ostrzejsze", a tam gdzie jest żarówka jakieś takie mdłe
- roball
- Postojebca Nałogowy

moje wyglądają podobnie do tych
też mają jedną dużą diodę i kilka małych pod kątem
tyle że moje chyba są 110mA
też mają jedną dużą diodę i kilka małych pod kątem
tyle że moje chyba są 110mA