TURBO TIMER

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
nyskas13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

WITAJCIE! wszyscy turbikillersi chcialbym sie dowiedziec czy ktorys z was ma zamontowaby turbo timer do swojej nyski s13, jezeli tak to jak sie za to zabrac i zamontowac. Ja posiadam nissanka 200sx z 93roku oczywiscie ca180det :D,pozdrawiam
nyskas13;D
stahtom

hmmm....szukajka,zaznaczaj wszystko.chyba nie ma rzeczy o ktora chcesz zapytac :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Ja montowałem do siebie tt firmy exus. Jest to najtańszy tt i wbrew pozorom chwalony. Jeżeli go kupisz to pod żadnym pozorem nie łącz go z alarmem Seo concerto. Ja tak zrobiłem i bez dodatkowego urządzenia elektronicznego się nie obyło. Alarm ten się uzbraja dopiero po przekręceniu stacyjki a nie jak inne po około 60 sekundach. Miałem takie jaja że koniec. Wszystkie alarmy oprócz Seo będą z tym tt (i innymi) pracowały bez przeszkód. A tak w ogóle to urządzenie jest bardzo łatwo zamontować.
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

nyskas13 pisze:WITAJCIE! wszyscy turbikillersi chcialbym sie dowiedziec czy ktorys z was ma zamontowaby turbo timer do swojej nyski s13, jezeli tak to jak sie za to zabrac i zamontowac. Ja posiadam nissanka 200sx z 93roku oczywiscie ca180det :D,pozdrawiam
Jak masz nowy TT to masz tam schemat montazu.
Bobekk pisze:Ja montowałem do siebie tt firmy exus.
Z TT to za wiele wspolnego nie ma, to raczej czasowy wylacznik zaplonu :wink:

PS. Temat do zamkniecia...
Awatar użytkownika
nyskas13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

jak narazie jeszcze nie zakupilem zadnego TT, poszukuje i dowiaduje sie co i jak, dzieki za pomoc jak bede mial pytania napisze na prv, dzieki jeszcze raz pozdrawiam
nyskas13;D
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Lukasz pisze:Z TT to za wiele wspolnego nie ma, to raczej czasowy wylacznik zaplonu :wink:
To co takiego mają TT czego nie posiadają te od Exusa?
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Bobekk pisze:
Lukasz pisze:Z TT to za wiele wspolnego nie ma, to raczej czasowy wylacznik zaplonu :wink:
Z tego co mi wiadomo to w Exusie ustawiasz jak dlugo silnik ma chodzic po wyjeciu kluczyka (chyba 1,2,3 lub 4 minuty). Normalny TT sam wylicza jak dlugo silnik powinien chodzic. Dodatkowo pokazuje akualne cisnienie ( albo podcisnienie) doladowania a takze mozesz sprawdzic peak doladowania. Oczywiscie ma tez funkcje recznego ustawienia czasu wylaczenia zaplonu.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Lukasz pisze:
Bobekk pisze:
Z tego co mi wiadomo to w Exusie ustawiasz jak dlugo silnik ma chodzic po wyjeciu kluczyka (chyba 1,2,3 lub 4 minuty). Normalny TT sam wylicza jak dlugo silnik powinien chodzic. Dodatkowo pokazuje akualne cisnienie ( albo podcisnienie) doladowania a takze mozesz sprawdzic peak doladowania. Oczywiscie ma tez funkcje recznego ustawienia czasu wylaczenia zaplonu.
Takie funkcje sa DODATKOWYMI funkcjami w DROZSZYCH urządzeniach, standardowy TT posiada tylko ustawianie czasu chłodzenia silnika i to tez manualna, ponieważ do automatycznej musiałby mieć czujnik temperatury spalin lub rozbudowany czujnik temperatury płynu chłodzącego współpracujący z masą innych czujników które suma sumarum powiedziałyby temu urządzeniu że silnik był przez jakiś określony czas mocno używany
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
nyskas13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

ok, tak szczerze wedlug was jakiej firmy TT bylby najlepszy i najlepiej spełniał swoje zadanie, dzieki, pozdrawiam
nyskas13;D
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja uzywam Exus , alram z wbudowanym TT , jest tez funkcja odpalania o okreslonej godzinie , odpalanie z pilota (co pozwala rozgrzac auto przed wyjsciem z domu) , pilot LCD z powiadomieniem i inne bajery. Uzywam ponad rok i działa bez zazutu. Cena tez przyzwoita , około 500zł u ToMa.
Polecam.
Obrazek
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Jeśli ktoś chce bardzo zaoszczędzić, to jest na to opcja.

Przede wszystkim instalacja w S13 jest tak zaprojektowana, że mamy dwie linie IGN. Jedna zasila wszystkie podzespoły niezbędne do pracy silnika (komp, wtryski, pompa itp.), a druga pozostałe duperele. Wystarczy więc podtrzymywać tą pierwszą.

1. Można kupić kit AVT do własnego składania ściemniacza oświetlenia do samochodu (około 15PLN) + przekaźnik. Zastępując rezystor potencjometrem mamy regulację czasu opóźnienia wyłączenia przekaźnika, którego montujemy w pierwszej linii IGN. Miałem tak zrobione u siebie i działało bez problemów. Dorobiłem sobie jeszcze do tego wyłącznik natychmiastowy - przydaje się.

2. Można kupić specjalizowany scalak firmy ATMEL U6046B. I znowu wystarczy do niego podpiąć przekaźnik i potencjometr. Właściwie reszta jak wyżej.

Koszta znacznie niższe niż kupny TT, nawet od Exusa. Niestety trzeba umieć się posługiwać lutownicą.
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

TT to koszt 200-250zl jeśli jest to tylko TT.
Jeśli byłby to rozbudowany system NP UNSHUN to pozostaje nam sfera marzeń bo minimalne zamówienie to 2000$
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
mf
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

full auto tt bierze sygnal z obrotow albo z lambdy
Moj - apexi bierze z lambdy - pokazuje tez jak nierozsadne jest zbieranie AFR ze zwyklej sondy, napiecie na kompie, napiecie na sondze i jaki czas wyliczyl.
Inne autometyczne tt obliczja czas na podstawie sygnalu z obrotomierza chyba (tak cos pisalo w oisie mojego - ze niby jest lepszy bo robi inaczej). Niektore dodatkowo maja funkcje takie jak mniej wiecej g-tech
To z Exus to taki full manual turbo timer :) bez wzgledu czy jechales ja twoj dziadek czy jak psychopata cza bedzie ten sam.
Jak ktos chce sobie sprawic turbo timer to jest to kwestia raczej 300-400pln (jakis HKS czy apexi full auto turbo timer) . Za moje apexi zaplacilem o ile pamietam ok 300. Montaz dosc banalny - w instrukcji jest pod ktore kable sie w naszych bolidach podpiac. Jest tego chyba 4
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pajak2444 pisze:
Lukasz pisze:
Bobekk pisze: To co takiego mają TT czego nie posiadają te od Exusa?
Takie funkcje sa DODATKOWYMI funkcjami w DROZSZYCH urządzeniach, standardowy TT posiada tylko ustawianie czasu chłodzenia silnika i to tez manualna, ponieważ do automatycznej musiałby mieć czujnik temperatury spalin lub rozbudowany czujnik temperatury płynu chłodzącego współpracujący z masą innych czujników które suma sumarum powiedziałyby temu urządzeniu że silnik był przez jakiś określony czas mocno używany
Fakt, wskaznik cisnienia i peak sa w bardziej rozbudowanych wersjach :wink: , ale podstawowa wersja TT np. Blitza tez ma automatyczne wyliczanie czasu. Nie pamietam dokładnie ale chyba na podstawie obrotow silnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”