Witam,
Turbina wadzi o kolektor. Jak przesunąć zimną muszlę? Poluzowałem śruby trzymające blaszki, ale muszla ani drgnęła. Jest na to jakiś sposób?
Pozdro!
T28 wadzi o kolektor.
Moderator: Moderator
już nie pamiętam czy to było od strony gorącej czy zimnej ale z którejś strony jest konieczność całkowitego wykręcenia śrub i muszlę obraca się tak jak pozwalają otwory
tu nie chodzi tylko o przestawienie muszli
musisz poluzowac i przestawic lekko obydwie muszle
i sprawdzic przy aucie razem z kolektorem czy otwor olejowy np.ten odprowadzajacy jest idealnie w dol.
zinma strona moze byc ciezka do przesuniecia (ja wkrecilem moja turbine w inadlo strona goraca o w otwor wylotowy wsunalem kawalek rorki (tak zebys nie uszkodzil) i rorka lekko przestawilem muszle (lepsza dzwignia)
musisz poluzowac i przestawic lekko obydwie muszle
i sprawdzic przy aucie razem z kolektorem czy otwor olejowy np.ten odprowadzajacy jest idealnie w dol.
zinma strona moze byc ciezka do przesuniecia (ja wkrecilem moja turbine w inadlo strona goraca o w otwor wylotowy wsunalem kawalek rorki (tak zebys nie uszkodzil) i rorka lekko przestawilem muszle (lepsza dzwignia)
-
Hortex51
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
A może poprostu wyciąć z blachy 20stki kawałek w kształcie flanszy i włożyć ją pomiędzy kolektor a turbo? Bedzie to wymagało dłuższych śrub i jeszcze jednej uszczelki. Próbował ktoś tak?
As real as it gets!
- roball
- Postojebca Nałogowy

nie wiem czy 20mm wystarczy,
zimna muszla tuż przy kolektorze to zły pomysł
nawet jeśli uda ci się odsunąć sprężarkę na kilka mm to pomyśl o kocyku na kolektor - tak żeby nie grzał zimnej strony
zimna muszla tuż przy kolektorze to zły pomysł
nawet jeśli uda ci się odsunąć sprężarkę na kilka mm to pomyśl o kocyku na kolektor - tak żeby nie grzał zimnej strony
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
-
Hortex51
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
U mnie też trzeba zmienić kolanko, to jest podobno standard. Czy otwór olejowy w turbinie MUSI koniecznie patrzeć centralnie w dół? Moja jest po regeneracji i teraz otwór patrzy do góry.
[ Dodano: Sro Lip 18, 07 19:47 ]
okej... do góry patrzy otwór przez który olej wpływa;)
[ Dodano: Sro Lip 18, 07 21:55 ]
Przekręciłem. Pięknie leży;)
Dzięki za pomoc!
[ Dodano: Sro Lip 18, 07 19:47 ]
okej... do góry patrzy otwór przez który olej wpływa;)
[ Dodano: Sro Lip 18, 07 21:55 ]
Przekręciłem. Pięknie leży;)
Dzięki za pomoc!
As real as it gets!