a wiec tak wymienilem przewód oleju idocy do turbo zmienilem olej na 10w40 quaker state
wlalem za duzo i po przejechaniu kilkunastu kilometrow musilem spuscic litr zeby bylo w polowie miarki na drugi dzien odpalam s13 i co chmura bialego dymu za mną wysiadam a tam jak z parowozu jak pojerzdze troche to dym ustaje turbo w normie niema ubytku w mocy plyn chlodniczy stoi w miejscu w oleju tez nie zauwazylem ubytku, zaowarzylem ze podczas mocniejszego cisniecia z turbiny paruje co to moze byc czy to mozliwe zeby cos bylo w tlumiku a dodam ze katalizator mi sie skonczyl moze to on jest przyczyna a moze sonda bo silnik pracuje dobrze po remoncie 5000km temu wczesniej koles zalał mobilem 15w40 ale olej niedal rady czy da sie cos wykryc przy zmierzeniu cisnienia na garach plis zastanowcie sie co to moze byc bo umnie sami zlodzieje ci mechanicy a wolal bym miec ogólna wiedze na temat tego stanu
dymienie po odpaleniu bialo
Moderator: Moderator
Jak to w połowie?nerka pisze:musilem spuscic litr zeby bylo w polowie miarki
S13 musi mieć dużo oleju, full albo i nawet deczko więcej. Deczko a nie drugą długość miarki
Wydaje mi się że połowa miarki to dużo zamało oleju. Weź pod uwage że podczas pracy ten olej się jeszcze porozlewa po silniku i może się okazać że z połowy zrobiła się 1/4 długości miarku. Lepiej dotankuj
Ja mam troszkę powyżej miarki i brak jakiego kolwiek dymienia.
Nie wiem co jest przyczyną dymienia ale wydało mi się troche niebezpieczne dla twojego wozu stan oleju jaki podałeś. To też moje spostrzeżenia.
GTSX S13
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
Może nie od razu literek ale trochę możesz dolać żeby było na maxa
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
- nerka
- Coś już wiem

- Kontakt:
chyba pali olej bo cos tak smierdzi jak odkrece korek to dymi silnik byl po remoncie a moze to wina turbo tylko czy przy zimnym silniku by byl dym a jak nie to moze jakies uszczelniacze moze cos w silniku albo olej zmienic na mineral sam juz niewiem
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
ja daje na turbine uszczelniacze poszly mialem tak samo bialo ze mala bania cetralnei bialo bylo praktycznei zaraz po odpaleniu a uszczelniacze mogly pasc przezto ze miales zaduzo oleju olej wracajacy z turbiny niemial jak splywac do miski olejowej bo bylo zaduzo oleju to rozwalil usczelniacze takie jest moje zdanie
tel 511094691
Mam złą wiadomość szukaj turbo bo jak dobrze pamiętam najpierw jest biały potem niebieski potem nie widać auta za toba a jak sie tak długo jezdzii to zrobi pyk i wirniczek odlecial.....
Lubimy ostro zakurzyć .....
-
wolak240sx
- Stały gość

- Kontakt:
To może być też uszczelka pod głowicą...
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Pytać
-
ares
hello klubowicze. Mam pytanie, gdzie w okolicach warszawy mogę zrobić regeneracje turbiny? i ile ona może kosztować? Jeśli już ktoś z was regenerował to niech napisze ile go wyniosło. na ile mam sie szykować? i czy wymienione były i wałek i wiatrak? mi powiedzieli fachowcy którzy zajmują sie turbinami tylko i wyłącznie 1200 zł za cały nowy środek. co myślicie? ta firma jest z Rzemienia znacie ja może?
czołem,
ja regenerowałem u nich: www.turboservice.pl . Wszystko ładnie wygląda. zobaczymy jak długo potrzyma ( turbina t28) cena: 1080 zł netto . Gwarancja 1 rok bez limitu kilosków ale powiem szczerze ze spotkałem sie z opiniami ze gwarancja nie zawsze jest uznawana bo mogą sie przyczepić do wszystkiego np. temp spalin za wysoka itp. Regeneracja trwa 1 dzien. Czasem sie zdaza ze muszą poczekac na dostawe cześci albo znaleźć jakąś odpowiednią ale ogólnie to im w miare sprawnie to idzie. Tydzien po zamontowaniu regenerowanego turbo zaczeły mnie dochodzic niepokojące szumy spod maski ale obstawiam ze to jakieś przedmuchy na jakiejś uszczelce wydechowej. Oby...
ja regenerowałem u nich: www.turboservice.pl . Wszystko ładnie wygląda. zobaczymy jak długo potrzyma ( turbina t28) cena: 1080 zł netto . Gwarancja 1 rok bez limitu kilosków ale powiem szczerze ze spotkałem sie z opiniami ze gwarancja nie zawsze jest uznawana bo mogą sie przyczepić do wszystkiego np. temp spalin za wysoka itp. Regeneracja trwa 1 dzien. Czasem sie zdaza ze muszą poczekac na dostawe cześci albo znaleźć jakąś odpowiednią ale ogólnie to im w miare sprawnie to idzie. Tydzien po zamontowaniu regenerowanego turbo zaczeły mnie dochodzic niepokojące szumy spod maski ale obstawiam ze to jakieś przedmuchy na jakiejś uszczelce wydechowej. Oby...