czy może ktoś wie jak można obliczyć turbinę do ilu HP ona wystarczy przynajmniej w przybliżeniu?? chodzi mi o obliczenie przy jakim dołóadowaniu/mocy będzie już się blokował wydech
z góry dzięki
obliczanie turbiny
Moderator: Moderator
-
marcin lublin
ej, nie wierzę żeby nikt z turbokillers nie wiedział jak to obliczyć... pomóżcie bo właśnie jestem przed włożeniem suszarki do mojej primerki i chciałbym dobrze dobrać jej parametry (mam już wszystkie graty i turbinę też, ale jeszcze nie wiem czy na 100% włożyć tą co mam) jej strona ssąca to: 50, wydechowa 70, doładowanie będzie 0,5-0,7 bara (silnik seria nie, odprężony) chciałbym uzyskać moc na razie ok 170-180HP
O co ci chodzi??
Bo jeśli o wydech to i tak najlepiej zrobić 2.5 cala. Z mniejszym może się dławić.
Seryjny SX ma 2" i 170km ale masz jeszcze kolektor, down pipe - wszystko ma wpływ.
Przy Turbo im większa dziura tym lepiej
Bo jeśli o wydech to i tak najlepiej zrobić 2.5 cala. Z mniejszym może się dławić.
Seryjny SX ma 2" i 170km ale masz jeszcze kolektor, down pipe - wszystko ma wpływ.
EMWU is dead
-
marcin lublin
nie chodzi mi o wydech a o stronę wydechową w turbinie bo to przeważnie ona ogranicza moc (np turbina może dmuchać 1bar ale co z tego jak przy wysokich prędkościach obrotowych spaliny będą zablokowane przez wirnik na stronie wydechowej i dużej mocy nie będzie)Karrlos pisze:O co ci chodzi??
moje pytanie jest takie: czy turbina o wymiarach jakie podałem wystarczy do 170-180HP i jak można obliczyć mając wymiary turbiny moc jaką z niej wyduszę przy silniku SR20DE
P.S
wydech oczywiście będzie 2,5 cala (tak na przyszłość)
coobcio na doprężonym silniku przy 0,5 bara ma 176 koni na t3 jak sie nie myle, popytaj coobciaco ma za turbo wlożone, jak ci powie(bo on taki tajemniczy czasemmarcin lublin pisze:ej, nie wierzę żeby nikt z turbokillers nie wiedział jak to obliczyć... pomóżcie bo właśnie jestem przed włożeniem suszarki do mojej primerki i chciałbym dobrze dobrać jej parametry (mam już wszystkie graty i turbinę też, ale jeszcze nie wiem czy na 100% włożyć tą co mam) jej strona ssąca to: 50, wydechowa 70, doładowanie będzie 0,5-0,7 bara (silnik seria nie, odprężony) chciałbym uzyskać moc na razie ok 170-180HP
I will always keep U in my heart daddy!!
chcesz wkład kłowy albo na synchro do japończyka? odezwij sie na PW
gre13 pisze:coobcio na doprężonym silniku przy 0,5 bara ma 176 koni na t3 jak sie nie myle, popytaj coobciaco ma za turbo wlożone, jak ci powie(bo on taki tajemniczy czasemmarcin lublin pisze:ej, nie wierzę żeby nikt z turbokillers nie wiedział jak to obliczyć... pomóżcie bo właśnie jestem przed włożeniem suszarki do mojej primerki i chciałbym dobrze dobrać jej parametry (mam już wszystkie graty i turbinę też, ale jeszcze nie wiem czy na 100% włożyć tą co mam) jej strona ssąca to: 50, wydechowa 70, doładowanie będzie 0,5-0,7 bara (silnik seria nie, odprężony) chciałbym uzyskać moc na razie ok 170-180HP)
176
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
wiem slyszalem co mu wyszlo u mastersa na obciążeniówce, slyszalem, jestem pod wrażeniem !!jestem u ciebie Brt w next week nie ma bata!!!brt pisze:
176Tyle to mu wyszlo na hamowni inercyjnej.
-
cziko
a co to jakies wielkie tajmnice??gre13 pisze:wiem slyszalem co mu wyszlo u mastersa na obciążeniówce, slyszalem, jestem pod wrażeniem !!jestem u ciebie Brt w next week nie ma bata!!!brt pisze:
176Tyle to mu wyszlo na hamowni inercyjnej.
hehe coobcio robi tajemnice