obliczanie turbiny

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

marcin lublin

czy może ktoś wie jak można obliczyć turbinę do ilu HP ona wystarczy przynajmniej w przybliżeniu?? chodzi mi o obliczenie przy jakim dołóadowaniu/mocy będzie już się blokował wydech
z góry dzięki
marcin lublin

ej, nie wierzę żeby nikt z turbokillers nie wiedział jak to obliczyć... pomóżcie bo właśnie jestem przed włożeniem suszarki do mojej primerki i chciałbym dobrze dobrać jej parametry (mam już wszystkie graty i turbinę też, ale jeszcze nie wiem czy na 100% włożyć tą co mam) jej strona ssąca to: 50, wydechowa 70, doładowanie będzie 0,5-0,7 bara (silnik seria nie, odprężony) chciałbym uzyskać moc na razie ok 170-180HP
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

O co ci chodzi??
Bo jeśli o wydech to i tak najlepiej zrobić 2.5 cala. Z mniejszym może się dławić.
Seryjny SX ma 2" i 170km ale masz jeszcze kolektor, down pipe - wszystko ma wpływ.

Przy Turbo im większa dziura tym lepiej :D
EMWU is dead
marcin lublin

Karrlos pisze:O co ci chodzi??
Bo jeśli o wydech to i tak najlepiej zrobić 2.5 cala. Z mniejszym może się dławić.
Seryjny SX ma 2" i 170km ale masz jeszcze kolektor, down pipe - wszystko ma wpływ.

Przy Turbo im większa dziura tym lepiej :D
nie chodzi mi o wydech a o stronę wydechową w turbinie bo to przeważnie ona ogranicza moc (np turbina może dmuchać 1bar ale co z tego jak przy wysokich prędkościach obrotowych spaliny będą zablokowane przez wirnik na stronie wydechowej i dużej mocy nie będzie)
moje pytanie jest takie: czy turbina o wymiarach jakie podałem wystarczy do 170-180HP i jak można obliczyć mając wymiary turbiny moc jaką z niej wyduszę przy silniku SR20DE

P.S
wydech oczywiście będzie 2,5 cala (tak na przyszłość) :D
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

marcin lublin pisze:ej, nie wierzę żeby nikt z turbokillers nie wiedział jak to obliczyć... pomóżcie bo właśnie jestem przed włożeniem suszarki do mojej primerki i chciałbym dobrze dobrać jej parametry (mam już wszystkie graty i turbinę też, ale jeszcze nie wiem czy na 100% włożyć tą co mam) jej strona ssąca to: 50, wydechowa 70, doładowanie będzie 0,5-0,7 bara (silnik seria nie, odprężony) chciałbym uzyskać moc na razie ok 170-180HP
coobcio na doprężonym silniku przy 0,5 bara ma 176 koni na t3 jak sie nie myle, popytaj coobciaco ma za turbo wlożone, jak ci powie(bo on taki tajemniczy czasem :lol: ) :wink:
I will always keep U in my heart daddy!!
chcesz wkład kłowy albo na synchro do japończyka? odezwij sie na PW :)
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

gre13 pisze:
marcin lublin pisze:ej, nie wierzę żeby nikt z turbokillers nie wiedział jak to obliczyć... pomóżcie bo właśnie jestem przed włożeniem suszarki do mojej primerki i chciałbym dobrze dobrać jej parametry (mam już wszystkie graty i turbinę też, ale jeszcze nie wiem czy na 100% włożyć tą co mam) jej strona ssąca to: 50, wydechowa 70, doładowanie będzie 0,5-0,7 bara (silnik seria nie, odprężony) chciałbym uzyskać moc na razie ok 170-180HP
coobcio na doprężonym silniku przy 0,5 bara ma 176 koni na t3 jak sie nie myle, popytaj coobciaco ma za turbo wlożone, jak ci powie(bo on taki tajemniczy czasem :lol: ) :wink:

176 :D Tyle to mu wyszlo na hamowni inercyjnej.
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

brt pisze:
wiem slyszalem co mu wyszlo u mastersa na obciążeniówce, slyszalem, jestem pod wrażeniem !!jestem u ciebie Brt w next week nie ma bata!!!
cziko

gre13 pisze:
brt pisze:
wiem slyszalem co mu wyszlo u mastersa na obciążeniówce, slyszalem, jestem pod wrażeniem !!jestem u ciebie Brt w next week nie ma bata!!!
a co to jakies wielkie tajmnice??
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

hehe coobcio robi tajemnice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”