t25 przesta?o ?adowa?

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Nie no - dać to się da wszystko, ale peak jest dużo wygodniejszy ...
Z dokładnością AG SM nie jest tak źle - po warunkiem że się wskaźnik dobrze skalibruje.
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 12:50 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Panowie wskaźnik doładowania to ja mam w dupie, dosłownie :mrgreen: Tani, niezawodny i z peakiem. Który autogauge go przebije? ;D
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 16:51 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

PiotrekŁDZ pisze:Panowie wskaźnik doładowania to ja mam w dupie, dosłownie :mrgreen: Tani, niezawodny i z peakiem. Który autogauge go przebije? ;D
i w dupie sie mozesz kiedys obudzic ;)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

borimichal pisze:
PiotrekŁDZ pisze:Panowie wskaźnik doładowania to ja mam w dupie, dosłownie :mrgreen: Tani, niezawodny i z peakiem. Który autogauge go przebije? ;D
właściwie to chyba już ten moment... :alien:
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

roball pisze:
borimichal pisze:
właściwie to chyba już ten moment... :alien:
opaska zaciskowa na wężyk od Wastegate ~5gr
Zegar AutoGauge lub innej firmy ~200zł
Następna Turbina T25 ~1000zł

Taki :above: cytat :above: Priceless :lol:
Awatar użytkownika
MKx
Stały gość
Stały gość

PiotrekŁDZ pisze:Panowie problem jest taki, poszedłem sobie wczoraj pozapier** wytestować mbc. Oczywiście doładowanie tyle na ile pozwala seryjny boostcut…
Spoko test, MBC na pewno się sprawdziło :D ; Gorzej mogło być z całą resztą…

PiotrekŁDZ pisze:...Myślicie że to możliwe że turbo tak po prostu padło?
Tak, to możliwe.
PiotrekŁDZ pisze: Oglądałem wirnik kompresora, łopatki całe luz w normie..
A czym taki luz sprawdziłeś? Palcami? Jeśli turbina jest kompletnie zajechana to owszem tak to można wykryć, ale luzu trochę (wystarczająco żeby turbo padało) ponad normę nie stwierdzisz precyzyjnie bez specjalistycznych narzędzi.
PiotrekŁDZ pisze:… albo przemieliło wirnik strony gorącej...
Tak to u mnie wyglądało swego czasu na starej T25:

Z zewnątrz:

Obrazek

wewnątrz:

Obrazek

nie mam już zdjęć, ale również strona kompresora z zewnątrz wyglądała dobrze, a po zdjęciu muszli łopatki były pokrzywione
roball pisze:Najtańszego to nie ma co - wolałbym manometr maszynowy z castoramy za 30zł,
jak już kupować to taki z peakiem (~170zł) - wtedy można odczytać ilu turbo faktycznie ładuje...
Najtańsze AG potrafią pokazywać głupoty, także również nie polecam. Co prawda u mnie akurat BOOST pokazuje w marę ok. (przekłamuje 0,05 bar), ale np., ciśnienie oleju pokazuje wartość prawie zero, kiedy w rzeczywistości jest kilka barów.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Tylko radykalne testy sa wiarygodne. Mbc zdecydowanie się sprawdziło;)
Rozumiem że ta twoja t25 tez przestała pompowac ? Ag też bym nie polecił, mam temp i cis oleju i o ile temp pewnie jakoś działa to ciśnienie straszne głupoty pokazuje. Chyba najlepszym rozwiązaniem na tani i precyzyjny czujnik boosta jest pomysł roballa.
gh
Stały gość
Stały gość

hmm tam w tej turbince brakuje ci dekla pod wirnik! ( może tam masz nieszczelności nie ma ciśnienia do napędzenia łopatek? chociaż aż tyle nie puściło by raczej.)
a co do luzów muszą być minimalne (poprzeczny tak dosłownie nie cały mm, a wzdłużny najlepiej żaden) i przy maksymalnym przechyleniu na bok nie moze wirnik dotykać obudowy. Palcami normalnie chwytasz i ruszasz na boki i przód tył. Jeśli wirnik kręci się swobodnie i nie puszcza bąków to raczej turbinka jest ok.

MKx pisze:
PiotrekŁDZ pisze:Panowie problem jest taki, poszedłem sobie wczoraj pozapier** wytestować mbc. Oczywiście doładowanie tyle na ile pozwala seryjny boostcut…
Spoko test, MBC na pewno się sprawdziło :D ; Gorzej mogło być z całą resztą…

PiotrekŁDZ pisze:...Myślicie że to możliwe że turbo tak po prostu padło?
Tak, to możliwe.
PiotrekŁDZ pisze: Oglądałem wirnik kompresora, łopatki całe luz w normie..
A czym taki luz sprawdziłeś? Palcami? Jeśli turbina jest kompletnie zajechana to owszem tak to można wykryć, ale luzu trochę (wystarczająco żeby turbo padało) ponad normę nie stwierdzisz precyzyjnie bez specjalistycznych narzędzi.
PiotrekŁDZ pisze:… albo przemieliło wirnik strony gorącej...
Tak to u mnie wyglądało swego czasu na starej T25:

Z zewnątrz:

Obrazek

wewnątrz:

Obrazek

nie mam już zdjęć, ale również strona kompresora z zewnątrz wyglądała dobrze, a po zdjęciu muszli łopatki były pokrzywione
roball pisze:Najtańszego to nie ma co - wolałbym manometr maszynowy z castoramy za 30zł,
jak już kupować to taki z peakiem (~170zł) - wtedy można odczytać ilu turbo faktycznie ładuje...
Najtańsze AG potrafią pokazywać głupoty, także również nie polecam. Co prawda u mnie akurat BOOST pokazuje w marę ok. (przekłamuje 0,05 bar), ale np., ciśnienie oleju pokazuje wartość prawie zero, kiedy w rzeczywistości jest kilka barów.
Awatar użytkownika
MKx
Stały gość
Stały gość

ta turbina z mojego zdjęcia nie istnieje od kilku lat, a zdjęcie było robione jako poglądowe łopatek (już zabitej i zdemontowanej turbiny)
Dziadek CA daje lekcje Ninjutsu.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Rwa już nie wiem co jest pany. Założyłem inne t25 w naprawde przyzwoitym stanie, zmieniłem westgate na inny(zresztą westgate i tak drutem zablokowałem szukając przyczyny, więc nie ma możliwości się otworzyć), a doładowania zupełny brak. Wogole nic nie pompuje, jedzie równo pod 7tys, nic nie przerywa nie szarpie tylko wogole nie pojawia sie boost. Już nie wiem gdzie szukać, ecu pokazuje 55, engine ładnie pracuje, zapłon ustawiony. Jedynie zastanawia mnie czy seryjny wydech z katalizatorem się jakoś nie zapchał. Ale po pierwsze awaria nastąpiła z minuty na minute(wcześniej dobrze sie odpychał), a po drugie jak bardzo wydech musiał by być zapchany żeby wogole turbo nie wstawało?:/ Pomysły panowie podsuwajcie, bo nie wiem co jeszcze sprawdzać:(
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Jak turbo jest na 100% sprawne to pewnie masz gdzies nieszczelnosc bo innej mozliwosci zabardzo nie ma.

Jak masz seryjne orurowanie i ic to bardzo latwo sprawdzic jego szczelnosc pompujac go sprezarka.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Nieszczelność wykluczam z dwóch powodów, po pierwsze silnik raczej nie pracował by równo, byłby zalany a po drugie i tak powinien być boostcut bo przecie ecu z przepływki bierze boostacuta. Chociaż nie wiadomo czy bez doładowania turbina naładuje boostacuta?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Żeby doszło do boostcut'a turbina musi wtłoczyć do silnika określoną masę powietrza przy określonych obrotach. Jak turbina nie ładuje to co ci wepchnie tę masę powietrza do silnika? Krasnale?

Są jakieś dodatkowe objawy? Np. jak przegazujesz to kopci ci na czarno z wydechu?
Ostatnio zmieniony sob 17 kwie, 2010 14:22 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

A mogły się świece poddać? Zmienialem jakieś 2tys temu na ngk takie tansiejsze ale specyfikacja odpowiadaly. Raczej by przerywal? I czy sada lambda odlaczona może być przyczyną? Roball nie przelewa go.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

swieczki i lambda to nie to...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”