TURBO TIMER
Moderator: Moderator
- nyskas13
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
WITAJCIE! wszyscy turbikillersi chcialbym sie dowiedziec czy ktorys z was ma zamontowaby turbo timer do swojej nyski s13, jezeli tak to jak sie za to zabrac i zamontowac. Ja posiadam nissanka 200sx z 93roku oczywiscie ca180det
,pozdrawiam
nyskas13;D
Ja montowałem do siebie tt firmy exus. Jest to najtańszy tt i wbrew pozorom chwalony. Jeżeli go kupisz to pod żadnym pozorem nie łącz go z alarmem Seo concerto. Ja tak zrobiłem i bez dodatkowego urządzenia elektronicznego się nie obyło. Alarm ten się uzbraja dopiero po przekręceniu stacyjki a nie jak inne po około 60 sekundach. Miałem takie jaja że koniec. Wszystkie alarmy oprócz Seo będą z tym tt (i innymi) pracowały bez przeszkód. A tak w ogóle to urządzenie jest bardzo łatwo zamontować.
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
Jak masz nowy TT to masz tam schemat montazu.nyskas13 pisze:WITAJCIE! wszyscy turbikillersi chcialbym sie dowiedziec czy ktorys z was ma zamontowaby turbo timer do swojej nyski s13, jezeli tak to jak sie za to zabrac i zamontowac. Ja posiadam nissanka 200sx z 93roku oczywiscie ca180det,pozdrawiam
Z TT to za wiele wspolnego nie ma, to raczej czasowy wylacznik zaplonuBobekk pisze:Ja montowałem do siebie tt firmy exus.
PS. Temat do zamkniecia...
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to w Exusie ustawiasz jak dlugo silnik ma chodzic po wyjeciu kluczyka (chyba 1,2,3 lub 4 minuty). Normalny TT sam wylicza jak dlugo silnik powinien chodzic. Dodatkowo pokazuje akualne cisnienie ( albo podcisnienie) doladowania a takze mozesz sprawdzic peak doladowania. Oczywiscie ma tez funkcje recznego ustawienia czasu wylaczenia zaplonu.Bobekk pisze:To co takiego mają TT czego nie posiadają te od Exusa?Lukasz pisze:Z TT to za wiele wspolnego nie ma, to raczej czasowy wylacznik zaplonu![]()
Takie funkcje sa DODATKOWYMI funkcjami w DROZSZYCH urządzeniach, standardowy TT posiada tylko ustawianie czasu chłodzenia silnika i to tez manualna, ponieważ do automatycznej musiałby mieć czujnik temperatury spalin lub rozbudowany czujnik temperatury płynu chłodzącego współpracujący z masą innych czujników które suma sumarum powiedziałyby temu urządzeniu że silnik był przez jakiś określony czas mocno używanyLukasz pisze:Z tego co mi wiadomo to w Exusie ustawiasz jak dlugo silnik ma chodzic po wyjeciu kluczyka (chyba 1,2,3 lub 4 minuty). Normalny TT sam wylicza jak dlugo silnik powinien chodzic. Dodatkowo pokazuje akualne cisnienie ( albo podcisnienie) doladowania a takze mozesz sprawdzic peak doladowania. Oczywiscie ma tez funkcje recznego ustawienia czasu wylaczenia zaplonu.Bobekk pisze:To co takiego mają TT czego nie posiadają te od Exusa?Lukasz pisze:Z TT to za wiele wspolnego nie ma, to raczej czasowy wylacznik zaplonu![]()
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Jeśli ktoś chce bardzo zaoszczędzić, to jest na to opcja.
Przede wszystkim instalacja w S13 jest tak zaprojektowana, że mamy dwie linie IGN. Jedna zasila wszystkie podzespoły niezbędne do pracy silnika (komp, wtryski, pompa itp.), a druga pozostałe duperele. Wystarczy więc podtrzymywać tą pierwszą.
1. Można kupić kit AVT do własnego składania ściemniacza oświetlenia do samochodu (około 15PLN) + przekaźnik. Zastępując rezystor potencjometrem mamy regulację czasu opóźnienia wyłączenia przekaźnika, którego montujemy w pierwszej linii IGN. Miałem tak zrobione u siebie i działało bez problemów. Dorobiłem sobie jeszcze do tego wyłącznik natychmiastowy - przydaje się.
2. Można kupić specjalizowany scalak firmy ATMEL U6046B. I znowu wystarczy do niego podpiąć przekaźnik i potencjometr. Właściwie reszta jak wyżej.
Koszta znacznie niższe niż kupny TT, nawet od Exusa. Niestety trzeba umieć się posługiwać lutownicą.
Przede wszystkim instalacja w S13 jest tak zaprojektowana, że mamy dwie linie IGN. Jedna zasila wszystkie podzespoły niezbędne do pracy silnika (komp, wtryski, pompa itp.), a druga pozostałe duperele. Wystarczy więc podtrzymywać tą pierwszą.
1. Można kupić kit AVT do własnego składania ściemniacza oświetlenia do samochodu (około 15PLN) + przekaźnik. Zastępując rezystor potencjometrem mamy regulację czasu opóźnienia wyłączenia przekaźnika, którego montujemy w pierwszej linii IGN. Miałem tak zrobione u siebie i działało bez problemów. Dorobiłem sobie jeszcze do tego wyłącznik natychmiastowy - przydaje się.
2. Można kupić specjalizowany scalak firmy ATMEL U6046B. I znowu wystarczy do niego podpiąć przekaźnik i potencjometr. Właściwie reszta jak wyżej.
Koszta znacznie niższe niż kupny TT, nawet od Exusa. Niestety trzeba umieć się posługiwać lutownicą.
|oo|__|oo|
Wildcat
O=O---O=O
Wildcat
O=O---O=O
TT to koszt 200-250zl jeśli jest to tylko TT.
Jeśli byłby to rozbudowany system NP UNSHUN to pozostaje nam sfera marzeń bo minimalne zamówienie to 2000$
Jeśli byłby to rozbudowany system NP UNSHUN to pozostaje nam sfera marzeń bo minimalne zamówienie to 2000$
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
full auto tt bierze sygnal z obrotow albo z lambdy
Moj - apexi bierze z lambdy - pokazuje tez jak nierozsadne jest zbieranie AFR ze zwyklej sondy, napiecie na kompie, napiecie na sondze i jaki czas wyliczyl.
Inne autometyczne tt obliczja czas na podstawie sygnalu z obrotomierza chyba (tak cos pisalo w oisie mojego - ze niby jest lepszy bo robi inaczej). Niektore dodatkowo maja funkcje takie jak mniej wiecej g-tech
To z Exus to taki full manual turbo timer
bez wzgledu czy jechales ja twoj dziadek czy jak psychopata cza bedzie ten sam.
Jak ktos chce sobie sprawic turbo timer to jest to kwestia raczej 300-400pln (jakis HKS czy apexi full auto turbo timer) . Za moje apexi zaplacilem o ile pamietam ok 300. Montaz dosc banalny - w instrukcji jest pod ktore kable sie w naszych bolidach podpiac. Jest tego chyba 4
Moj - apexi bierze z lambdy - pokazuje tez jak nierozsadne jest zbieranie AFR ze zwyklej sondy, napiecie na kompie, napiecie na sondze i jaki czas wyliczyl.
Inne autometyczne tt obliczja czas na podstawie sygnalu z obrotomierza chyba (tak cos pisalo w oisie mojego - ze niby jest lepszy bo robi inaczej). Niektore dodatkowo maja funkcje takie jak mniej wiecej g-tech
To z Exus to taki full manual turbo timer
Jak ktos chce sobie sprawic turbo timer to jest to kwestia raczej 300-400pln (jakis HKS czy apexi full auto turbo timer) . Za moje apexi zaplacilem o ile pamietam ok 300. Montaz dosc banalny - w instrukcji jest pod ktore kable sie w naszych bolidach podpiac. Jest tego chyba 4
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
Fakt, wskaznik cisnienia i peak sa w bardziej rozbudowanych wersjachPajak2444 pisze:Takie funkcje sa DODATKOWYMI funkcjami w DROZSZYCH urządzeniach, standardowy TT posiada tylko ustawianie czasu chłodzenia silnika i to tez manualna, ponieważ do automatycznej musiałby mieć czujnik temperatury spalin lub rozbudowany czujnik temperatury płynu chłodzącego współpracujący z masą innych czujników które suma sumarum powiedziałyby temu urządzeniu że silnik był przez jakiś określony czas mocno używanyLukasz pisze:Z tego co mi wiadomo to w Exusie ustawiasz jak dlugo silnik ma chodzic po wyjeciu kluczyka (chyba 1,2,3 lub 4 minuty). Normalny TT sam wylicza jak dlugo silnik powinien chodzic. Dodatkowo pokazuje akualne cisnienie ( albo podcisnienie) doladowania a takze mozesz sprawdzic peak doladowania. Oczywiscie ma tez funkcje recznego ustawienia czasu wylaczenia zaplonu.Bobekk pisze: To co takiego mają TT czego nie posiadają te od Exusa?