zmiana z t25 na t28 kilka pytan co i jak?

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

pawelYZF
Coś już wiem
Coś już wiem

mam pytanie otoz zmieniam obecnie turbine i niemam pojecia jak wy dokrecacie przewod olejowy?poniewaz jak przykrece z jednej strony to za cholere niemoge dostac sie do drugien przy turbinie a jak przyktrce przy turbinie to niemoge przewodu wlozyc w blok jakie wy macie do tego podejscie?oraz jak to jest z ta zwezka w kosteczce przy bloku czy moge ja ominac i bezposrednio w blok wkrecic?czy to naprawde uszkadza turbine?i ktora srobka w kolektorze ssacym odpowietrza sie uklad chlodzenia?oraz czy luz na wirniku 1-1.5 mm poprzecznego jest duzy? z gory wielkie wszystkim dzieki
kuvi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam

Ja robie tak że, dokręcam turbine do kolektora (bez downpipe), przewód przykręcam tak żeby mieć możlwość regulacji. Nastepnie całość przymierzam do głowicy(chwytam sobie kolektor na dwie nakrętki) i ustawiam przewód tak żeby mi pasował do kolanka w bloku.
Całość wyciagam, dokręcam przewód, downpipe i montuje, tylko pamietać trzeba że muszla T28 jest większa i dobrze jest usunąć blaszke która jest przykrecona koło poduszki silnika i jak dobrze pamiętam można doć sobie spokój z niektórymi osłonami turbiny.
Zwężka musi byc, sam sie o tym przekonałem bo zrobiłem sobie przewód na dwa oczka, z braku wiedzy nie dałem wtedy tej zwężki i po paru okrażeniach ronda bokiem :) żaświecało mi sie cisnienie oleju :(.
Co do odpowietrzania to myśle żebyś sie nie przejmował żadną śróbką, nissan bardzo ładnie sie odpowietrza: Jak już złożysz wszystko to zaleje zbiorniczek wyrównawczy do połowy, a do chłodnicy lej do oporu, tak że juz nie bedzie można więcej( pamiętaj o przekręceniu kluczyka i przełączeniu nawiewmu na ciepłe pow), zakręć chłodnice, odpal auto i niech sobie pracuje aż osiągnie temp. pracy.(połowa skali na wskaźniku) pilnuj żeby temp. sie nie podniosła wyżej( jak sie tak stanie to zgaś auto, odczekaj chwile i uzupełnij płyn). Jak temp. jest ładnie na środku to też zgaś silnik, odczekaj i jak mu troszke brakuje płyny to dolej.
Turbine najlepiej sprawdzić w warsztacie(zaufanym) który regeneruje, powiedzą Ci czy turbo jest ok.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”