Uszczelka kolektor-turbina

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

borimichal1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam.Mam mianowicie taki problem-wydmuchalo mi czesc uszczelki kolektor-turbina.Nie mam bladego pojecia,od czego zaczac przy jej wymianie.Czy trzeba odkrecic kolektor razem z turbina,czy tylko turbine itp. Drugi problem zwiazany jest z zakupem tej uszczelki.Znalazłem ja tutaj "http://moto.sklep.pl/index.php?modules= ... w&o=120015" i nie wiem czy bedzie dobra.Moze polecacie jakas inna.Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mowser
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nie wiem jak ta z linku ale ja kupowałem w aso ( ok 70 zł) i jest cacy. Co do demontarzu to u siebie dmuchawki nie zdejme bez klektora ( T28).
LongR
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja powiem tak....
ułatwie sprawe. turba nie odkrecisz łatwym sposobem bez odkrecania kolektora
robilem to juz trzy razy i polecam kolektor od bloku odkrecic. wszystkie sruby powinny byc łatwe oprócz tych miedzy turbem i blokiem ale wtedy wez klucz normalny 14 złam go na pół i wtedy kawałek po kawałku sie odkręci
to jest najprostszy sposob jaki znalazlem.
i lepiej kup dobra uszczelke tak jak mówi kolega wyżej oszczedzi ci to drugiej możliwości rozręcania tego w po chwili jazdy.. tak jak ja to zrobiłem...

nie wiem dlaczego wczesniej wydawało mi sie że pytanie było o uszczelke kolektor blok.. :D
nieistotne. :mrgreen:
tak czy inaczej nawet jak jakims dziwnym sposobem odkrecisz turbo od kolektora to nie zapomnij że później musisz użyć dosyc sporej siły do dokręcenia wszystkiego przy małej ilosci miejsca całkiem niewygodne. :roll:

mechanikiem nie jestem ale teraz już wiem że jak robisz to tylko raz i myslisz ze nie będziesz tego robił w najblizszym czasie wymień obydwie uszczelkie i może i nawet szpilki w turbie i może i w bloku bo za drugim odkręcaniem moga nie wytrzymać jak moje.
ale w tej sprawie niech się ktoś mądrzejszy odemnie wypowie
powodzenia
Awatar użytkownika
jano86
Stały gość
Stały gość

Ja mam to samo. Właśnie jestem na etapie zdejmowania turbo i kolektora(razem). Pytanie:
Czy muszę spuścić płyn chłodzący z układu? (według manuala tak) Uszczelkę kupię w ASO pewnie. Chcę też wymienić pod kolektor( w JC 14zł w ASO 140zł) które wybrać?
borimichal1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Czyli.przy wymianie uszczelki kolektor turbo polecacie wymienic takze uszczelke kolektor-turbo?
W ASO w bielsku bialej pytajac dzisiaj o uszczelke kolektor-turbo do Nissana 200SX 1.8turbo 1991, Pan zapytal mnie czy to mam busa..?! I ciagle upieral sie zebym mu podal numer nadwozia bo inaczej nawet nie zacznie jej szukac :[ Gdy wkoncu podalem mu ten numer stwierdzil ze nie dziala im internet i nie moze teraz sprawdzic czy posiadaja taka uszczelke.Strasznie mnie wkurzyli.

Wiec dzwonie do Warszawy,tam bez podawania zadnych numerow nadwozia,Pan szybko zorientowal sie o jaka chodzi mi uszczelke,powiedzial ze kosztuje 67zł,tylko nie wie czy maja ja na magazynach w Warszawie,jezeli nie, beda ja sciagac z Amsterdamu-czas trwania okolo poltorej tygodnia.

Nie wiem teraz czy kupowa ta:
http://moto.sklep.pl/index.php?modules= ... w&o=120015
czy czekac na ta z ASO
Oraz czy w razie czego kupowac uszczelke kolektor-głowica tez w ASO czy moze byc ta:
http://moto.sklep.pl/index.php?modules= ... ow&o=17452

Ja napewno nie chce oszczedzac na mojim Nissanku,tylko jezeli te uszczelki nie beda sie zabardzo roznic jakoscia ,czy oplaca sie czekac i placic wiecej?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
LongR
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

na uszczelkach radze nie oszczedzać i kupic z aso bo az tak duzo to ona nie kosztuje.

do jano86 jak odkręcisz przewody wodne od turba nie spuszczając płynu to ci ucieknie na ziemie chyba że jakąś miche podłożysz.

z busem mnie rozśmieszyło :D
inteligencja panów przed komputerami
borimichal1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Uszczelki pod kolektor na szczescie moge kupic na miejscu-4zł za sztuke.
A moj mechanik stwierdzil ze jak wyciagnie stara uszczelke kolektor-turbina,to dorobia mu taka na miejscu.Mam nadzieje ze to rozwiaze moje problemy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

borimichal1 napisał
Uszczelki pod kolektor na szczescie moge kupic na miejscu-4zł za sztuke
Przerabiałem ten temat i powiem ci że te uszczelki za 4 zł są gów..o warte , bedziesz je zmieniał co 3 tygodnie az w koncu zamówisz oryginalne w serwisie i bedziesz miał z tym święty spokój.

Koszt uszczelki oryginalnej to ponad 100zł, poczucie solidnie zmontowanego auta - bezcenne ;)
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard ;)

Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
LongR
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

kolektor blok....... najlepsza mozliwa. nic wiecej.....
jezeli nie to potwierdzam wypowiedz kamila co trzy tygodnie... ewentualnie częściej
a kolektor turbo mój mechanik tez dorobił i jest bardzao dobra
Awatar użytkownika
jano86
Stały gość
Stały gość

No więc uszczelki już wymienione. kolektor-turbo kosztowała mnie 68zł. Wszystkie są oryginalne. Wymieniłem tez kolektor-blok, odprowadzenie oleju i kolanko po stronie zimnej. Ponieważ robiłem to sam to powiem że się nie wahałem bo to okrutna robota wyciąganie tych bebechów. Nigdy więcej. Zobaczymy jak sie będą sprawowały.
Teraz tylko pytanie: czy muszę odpowietrzyć(jak?) układ chłodzenia? Bo mam dużo płynu w zbiorniku wyrównawczym ale z bloku mi się przecież wylał.
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ludzie nie jestescie mechanikami ale chyba wiecie ze kolektor przykreca sie do glowicy nie do bloku :evil:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

tak bezwzględnie trzeba odpowietrzyć. Na samym końcu kolektora ssącego u góry przy grodzi inaczej wywali uszczelke pod głowicą...
Reszta to co napisaliście jest prawdą.
Coraz lepiej wam wszystkim idzie musze przyznać!
CO do uszczelek te z jc sa do bani!!!!!!!
Aso są drogie
Ja mam i dobre i tanie dorabiane pod zamówienie przetestowane z 50razy.
Kolektor głowica 4x8zł
kolektor turbo 25zł
turbo downpipe 25zł

narazie leżą na półce...
uszczelka pod głowiceCA 165 - tak na marginiesie...
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
jano86
Stały gość
Stały gość

Jakbym wiedział to bym wziął od Ciebie.No ale trudno, następnym razem się zapytam. Ja staram się jak mogę robić samemu. Następne pytanie laika: czy można mieszać płyny w chłodnicy? Nie wiem jaki mam a muszę po wymianie uzupełnić.
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja wziolem od Jarkowego. Dzisiaj przyszly jestem zadowolony i mam nadzieje ze tak zostanie przez duuuuzo przejechanych kilometrow.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jano86
Stały gość
Stały gość

jarkowy pisze:tak bezwzględnie trzeba odpowietrzyć. Na samym końcu kolektora ssącego u góry przy grodzi inaczej wywali uszczelke pod głowicą...
Mógłbyś sprecyzować dokładnie miejsce i napisać w skrócie jak wygląda procedura? Byłbym wdzięczny. BTW jakim płynem uzupełnić układ?Może być taki uniwersalny mieszalny ze wszystkimi? Dzięki za pomoc laikowi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”