Witam wszystkich, mam pytanie i zarazem problem. Zakupiłem MBC i chciałbym go założyć ale mam oryginalny intercooler, turbina to T28 i pytanie do jakiego ciśnienia mogę dochodzić?? Czy może poczekać i założyć duży intercooler z Iveco bo taki mam ale leży w garażu bo koszty założenia są za duże jak na dzień dzisiejszy (jedno kolanko kosztuje ponad 100zł).
Sporo Nysek jeździ z FMIC i mam pytanie czy zakładaliście sami czy jakas firma i jaki koszt??
Auto ma przejechane 4tyś. km po remoncie.
Pozdrawiam.
Jakie cisnienie na turbinie??
Moderator: Moderator
Niema reguły do jakiego ciśnienia jak zamkniesz przepływke to ci odetnmie paliwo (1,0 bar-1,1). A co do ustawiania ciśnienia to zależy to od wielu czynników jak masz walbro to myśle że 0,9 spokojnie pociągnie ale takioe zabawy to z sondą szerokopasmową bo może sie skończyć na kolejnym remoncie.
ps 100za kolano ? a od lubelasa po 20 nie łaska ?
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
- Wojtku
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
I na taką odpowiedź czekałem
Tylko czy to nie sa kolana które daja do dolot do turbiny, bo one tak kosztuja ok. 20-30zł ale z tego co wiem to są za słabe, jak sa "menskie" to cena jest w pełni mnie zadowalająca.
Co do cisnienia to aż tak nie chce go podkręcać, maksymalnie to 0,6-0,7 i to powiniem standartowy intercooler raczej wytrzymać??
P.S. Jakies namiary na te kolanka proszę
Pozdrawiam.
I na taką odpowiedź czekałem
Co do cisnienia to aż tak nie chce go podkręcać, maksymalnie to 0,6-0,7 i to powiniem standartowy intercooler raczej wytrzymać??
P.S. Jakies namiary na te kolanka proszę
Pozdrawiam.
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Wojtku a ty nie masz chipa?
jeslik wszystko jest sprawne i zapłon ustawiony to możesz na chipie ładować 1,0 - 1,1 bara
Mały od nas z 3m na seryjnym wydechu i ic na t28 i chipie zrobił 240KM - jest wykres z hamowni może go kiedyś wklei.
Co do kolanek to mowa o gumowych?
Wg mnie p[owinno sie łączyć rury tylko w prostych odcinakacha a kolanka pospawać i uzywać gumy tylko gdy nie da sie inaczej (wyjście z turbiny). Zazwyczaj kolanka puszczają w najmniej odpowiednim momencie..
jeslik wszystko jest sprawne i zapłon ustawiony to możesz na chipie ładować 1,0 - 1,1 bara
Mały od nas z 3m na seryjnym wydechu i ic na t28 i chipie zrobił 240KM - jest wykres z hamowni może go kiedyś wklei.
Wg mnie p[owinno sie łączyć rury tylko w prostych odcinakacha a kolanka pospawać i uzywać gumy tylko gdy nie da sie inaczej (wyjście z turbiny). Zazwyczaj kolanka puszczają w najmniej odpowiednim momencie..
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- Wojtku
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Mam chipa, sam mi to robiłeś
A wracając do kolan to raczej ciężko zastapić gumowe kolanka metalowymi, chyba że mozna gdzieś kupić takie wygiete z metalu bo samemu wyginać to nie bardzo, chyba że ktoś ma giętarke.
Dzwoniłem Jarku do Ciebie w sobotę bo stanałem na autostradzie miałem pożar w komorze silnika i chciałem się zapytać czy bez paru gumowych rurek mogę jechać dalej, ale jakoś pojechałem
Wracałem z Katowic i tak wyprzedzałem się z jakimś kolesiem, prędkość od 180 do 220km/h i tak przez 40 kilometrów, było fajnie. Patrzę w lusterko a z tyłu nic nie widać taki dym, myslę sobioe że znowu silnik poszedł, ale zjechałem na bok, a tam dymi się spod maski, podnoszę a tu ogień, palą się wężyki gumowe. Co się okazało, wypadła (od wibracji najprawdopodobniej) metalowa końcówka która wychodzi z silnika nad wałkiem rozrządui olej pryskał na rurę wydechową obok sondy Lambda. Tak że już chyba miałem wszystko u siebie w aucie co tylko można mieć 
A wracając do kolan to raczej ciężko zastapić gumowe kolanka metalowymi, chyba że mozna gdzieś kupić takie wygiete z metalu bo samemu wyginać to nie bardzo, chyba że ktoś ma giętarke.
Dzwoniłem Jarku do Ciebie w sobotę bo stanałem na autostradzie miałem pożar w komorze silnika i chciałem się zapytać czy bez paru gumowych rurek mogę jechać dalej, ale jakoś pojechałem
Standardowy IC to wielka kupa i najlepiej go zmieniaćWojtku pisze:ps 100za kolano ? a od lubelasa po 20 nie łaska ?
I na taką odpowiedź czekałemTylko czy to nie sa kolana które daja do dolot do turbiny, bo one tak kosztuja ok. 20-30zł ale z tego co wiem to są za słabe, jak sa "menskie" to cena jest w pełni mnie zadowalająca.
P.S. Jakies namiary na te kolanka proszę![]()
Pozdrawiam.
A 0.6 to standardowe doładowanie na T28 w CA18 DET więc to żadne podkręcenie
Jak chcesz dmuchać więcej to musowo rób FMIC.
EMWU is dead
wymień wydech a pokaże 0,6
[ Dodano: Wto Paź 03, 06 07:05 ]
[ Dodano: Wto Paź 03, 06 07:05 ]
A my to od czego zaczynaliśmy nie od lubelasajarkowy pisze:
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
A co to za wskaznik cisnienia ??? Moze jest uszkodzony, albo ma taka dokladnosc 
- Wojtku
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Wskaźnik to AutoGauge taki zwykły za 130zł, ale cos mi się przypomina że po założeniu dzwoniłem do Jarka bo pokazywał mi na wolnych -0,8 i nie wiedziałem czy to tak ma być, Jarek mówił że ma być chyba -0,7 a na pełnym gazie ma pokazywać 0,4.
To teraz juz nie wiem ile ma wskazywać...
To teraz juz nie wiem ile ma wskazywać...
- TURBO maniac
- Stały gość

- Kontakt:
Ja też mam AutoGauge i na wolnych spada mi do -0,8 a nawet niżej, na przygazówkach na postoju wychyla się do 0,1-0,2 a na buciorze w czasie jazdy 0,7 w porywach do 0,8.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Wojtku twój westgate puszcza poprostu szybciej orginalne westy od t28 puszczają od 0,45 do 0,6 to zależy od sztuki.
Nie zdrowo jest podawać 220km/h przez 40km z butem w podłodze - tak na marginesie....
Nie zdrowo jest podawać 220km/h przez 40km z butem w podłodze - tak na marginesie....
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- Wojtku
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
To spróbuję teraz na doładowaniu 0,6 jak autkjo bedzie jeździło
A co do zdrowotności jazdy z prędkością 200km/h przez 40km to jest raptem 12 minut, w ciągu sekundy przejeżdżam 55 metrów więc chłodzenie jest raczej zapewnione, na obrotomierzu jest coś ok. 5tyś więc nie wiem dlaczego miałoby to być niezdrowe?
Gorsze chyba jest latanie bokiem na drugim biegu do odcinki, zwłaszcza że chłodnica jest z przodu auta a nie z boku
Pozdrawiam
A co do zdrowotności jazdy z prędkością 200km/h przez 40km to jest raptem 12 minut, w ciągu sekundy przejeżdżam 55 metrów więc chłodzenie jest raczej zapewnione, na obrotomierzu jest coś ok. 5tyś więc nie wiem dlaczego miałoby to być niezdrowe?
Gorsze chyba jest latanie bokiem na drugim biegu do odcinki, zwłaszcza że chłodnica jest z przodu auta a nie z boku
Pozdrawiam