Do ilu na seryjnych gratach (wstepny projekt)

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ostatnio nosze sie z zamiarem zakupu 200sx 1.8t. Ma to byc auto tylko na 1/4.

Plan wstepny jest taki zrobić pozadny kolektor ew kupic jakis customowy pod t3, zmienic pompe paliwa na wydajniejsza, wsadzic szpere ew dyfer zaspawac, dac wydajniejsze wtryski, wiekszego mafa, wydech 3 cale, do tego narazie smt6 z tym ze na drogiej mapie przelaczanej z przelacznika przy sprzegle siedziala by procedura startowa i flatshift, 4 kamienny spiek by radzikowski wiadomo do tego jakies slicki ,moze nie hosiery ;) ale markgumy zalozmy.

Wszystko jest pieknie tylko ile ten samochod zniesie na seryjnym dole ? Do ilu koni ? Na ten sezon poprostu fundusz konczy skonczy sie i nie ma kasy na zakucie. Czytalem ze da sie 300 teoretycznie z ca18 wyciagnac ale tak w praktyce ? Kto ile udokumentowal na seryjnych gratach ??? Poza tym jak to znosi wal, most i seryjne półosie ? Szczegolnie ze spiekiem na slickach ?

To nie ma byc auto do codziennej jazdy tylko zeby sie doczlapac ew raz w tygodniu na miejscowke i zrobic jeden przejazd , dwa, a potem MPWR zeby pokonac. Wiec Od maja do Wrzesnia by zrobil max 1tys km. Chodzi o to zeby nie umarł na 300 metrze na zawodach
Pytam dla tego iż jeszcze nie postanowilem do konca w jakie auto isc. 200sx ma najwieksze szanse, niestety narazie nie na sr20det, bede musial sie meczyc z 1.8 jesli bedzie 200sx
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

http://www.cortina-mk1.com/old_engine.shtm
Zmienione tloki !!!
375WHP
niestety z tego co wiem nikt nigdy nietestowal wytrzymalosci ca18 organoleptycznie, wiec jest to chyba jedyne zrodlo dokumentujace moc na seryjnych korbowodach !!
Jesli ktos zna strony dokumentujace moc na calkiem seryjnym dole to rowniez bede bardzo wdzieczny !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
cziko

jezeli miał by jezdzic tak mało jak piszesz to wytrzylłą by i z 330kuca moim zdaniem!! mój 1,8t popował 1,2>1,3 bara i nie wypatroszony(tylko bez tylnej kanapy i siedzenia psazera) zrobił 13,41 na cwiare czyli wzgledem czasó wychodziło ze 300kucy powinno wtedy u mnie byc :wink: jak by go wypruc z czego sie tylko da i dmuchnac jak rafi 1,5 bara to mysle ze miał by moze i z 350kuca i 12 było by do osiągniecia moze! ale to tylko moje zdanie i moge sie mylic

ja swiom na doładowaniau 1,2 bara zrobiłem prawie 4000km i nic sie nie posypało silnik do tej pory jezdzi w innym aucie tylko na seryjnym zestawie i w sumie od remontu zrobił juz 20.000kkmm i z tego co wiem ma sie dobrze
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Jaka turbine miales ? t25 czy t28 ? Przy t3 teoretycznie mozna ladowac mniej zeby bylo wiecej kucy, ale w sumie nie wiem po co to pisze, bo korby i tak cierpia od mocy :D
Cziko jak u ciebie bylo z napedem ? Szpera czy serja ? Bo czasy nie powiem ciekawe

Odelzanie to ina bajka. Maska i tylna klapa na bank tworzywo, ciac nic nie bede i za bardzo tapicerki i deski niszczyc nie chce ale tylna kanapa tez odpadnie odrazu ;] auto ma max 2 osoby przewiesc
tery

bez sensu pomysl, pamietaj ze ladujesz w T+ czyli bez szans na 10 w takim setupie...

Ile wytrzymuje seryjny dol sr20det??, waszym zdaniem...
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pio pisze:Jaka turbine miales ? t25 czy t28 ? Przy t3 teoretycznie mozna ladowac mniej zeby bylo wiecej kucy, ale w sumie nie wiem po co to pisze, bo korby i tak cierpia od mocy :D
Cziko jak u ciebie bylo z napedem ? Szpera czy serja ? Bo czasy nie powiem ciekawe

Odelzanie to ina bajka. Maska i tylna klapa na bank tworzywo, ciac nic nie bede i za bardzo tapicerki i deski niszczyc nie chce ale tylna kanapa tez odpadnie odrazu ;] auto ma max 2 osoby przewiesc
Korby bardziej siadaja od Nm w dolnej czesci obrotow a nie od mocy.
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Wiem, tylko zle sie wyrazilem 8)

Tery, wiem ze to t+ w zasadzie najciezsza z klas, ja to robie dla siebie poprostu ot tak.

13 bedzie jak narazie rewelacyjnym wynikiem.

A w sumie popruszono ciekawa mysl. To z ciekawosci jeszcze wlasnie ile sr20det moze zniesc na seri ?? Ja przyjalem jedna zasade. Dac dos duze turbo, zeby nie ladowalo z dolu niepotrzebnie nie przeciazalo ukladu duza iloscia nm, tylko zeby dopiero na górze pojawiała sie duza ilosc ps i nm. Tak czy siak dla seryjnego silnika te żekome 300 koni jest prawdopodobnie nie osiagalne, bo przy tym by bylo ze 400nm jakos pewnie.
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

http://WWW.POWER-TUNING.PL
s14

dasz duze turbo=duzy lag i bedzie Ci np pompowalo 5000-7000rpm,

leniu , to wszystko juz bylo milion razy walkowane na forum, szukajka nie gryzie :lol:

kolejne papierowe plany
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Pio pisze: wsadzic szpere ew dyfer zaspawac,
To ja chciałbym zobaczyć jak to jedzie na pełnym gazie ze zespawanym dyfrem :D
Tylko szpera :D

Co do kucy i NM to ja mam 300NM przy 190KM. Ale turbo jest driftowe (w środę się dowiedziałem) :D
ładuje z dołu i trzyma NM
Na razie wytrzymuje bez problemu
EMWU is dead
cziko

ja miałem t28 i seryjny niezeszperowany most z s13 z auta było wyjete siedzenie pasazera tylna kanapa i półka 10 litrów wachy w zbiorniku i kierowca ważący 65kg+-
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Pio nie mrudz, T28 będzie w twoim przypadku jak znalazł, do tego luzny wydech przynajmniej 2,5" IC, do tego mocna pompa paliwa i chip...
Jak motor na to pozwoli to z takiego konfiga uzyskasz spokojnie 250-260Km.

Jakbyś chciał większą moć bez męczenia suszarki to walkij np. GT28RS - ciekawe czy by to pasowało przy seryjnym kolektorze - niech się wypowie ktoś mądrzejszy :D
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

GT28RS podejdzie bez problemow, choc jak to ma byc na 1/4 to mysle ze mozna spokojnie dac GT2871RS bedzie wiekszy lag ale u gory lepiej podmucha...
noxx

tylko gt2871r jest juz wyrażnie drozsze od takiego gt28rs wydaje mi się ze na taki setup jakaś "zwykła" gt28 wystarczy zrob auto w setupie jaki miał cziko do tegu wybebesz auto i będzie fajna zabawka z auta :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”