turbina kaput ?????

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

wczoraj sprawdzilem swoja turbine i raczej jest kaput i to moze byc wynowajca kopcenia mojej bryki na osce w turbinie jest perfidny lus z 2 mm jak i nie lepiej przud i tyl tez luzy co znia moge zrobic regenerowac zbytnio niejezdze duzo samochode czy moze jakas uzywke nieregenerowana lub cos dopasowac od inego auta vw peugepot itp
Dewik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Heh :D No to faktycznie turbo do wymiany...Znajac zycie T25 u ciebie juz nie zyje i lepiej szukaj sobie T28 :)
synek

miałem to samo tez mi kopcił po demontazu takie same luzy ja wymieniłem na regenerowana z 1 rokiem gwarancij bez limtitu kilometrów to jaka założysz zalezy tylko od zasobnosci twojego portfela ja za ta turbine zapłaciłem 800 zł w olesnicy pod wrocławiem i narazie jest ok pompuje ładnie autko zapier.... pozdrawiam
Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

zalozylem zaslepiona turbine i juz niekopci :D kroje kase na wlasnie regenerowacz czy kupic nieregenerowana uzywke
Ostatnio zmieniony czw 30 cze, 2005 17:32 przez somsiad511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

synkowi chodzi o to że mu ładnie teraz autko zapier..... (szybko jezdzi) zapewne ;)
Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a ha :mrgreen: tak ja sobie ogladam ta moja turbinke niewiem coto jest cz t35 czy t28 wysle wam zdjecia i z jej usterka mianowicie ona pekla strona od wydechu to zeliwne lopatki ma dobre raczej nieposkrzywiane i wszystkie sa na swoim miejscu tylko sie zastanawiam co teraz z nia zrobie czy ja zregeneruja czy co masakra jutro wysle fotki z uszkodzeniem i to bylo moja przyczyna samochud kopci na bialo bierze olej a tu tylko jedna zecz nieszczesne turbo
Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a ha :mrgreen: tak ja sobie ogladam ta moja turbinke niewiem coto jest cz t35 czy t28 wysle wam zdjecia i z jej usterka mianowicie ona pekla strona od wydechu to zeliwne lopatki ma dobre raczej nieposkrzywiane i wszystkie sa na swoim miejscu tylko sie zastanawiam co teraz z nia zrobie czy ja zregeneruja czy co masakra jutro wysle fotki z uszkodzeniem i to bylo moja przyczyna samochud kopci na bialo bierze olej a tu tylko jedna zecz nieszczesne turbo
cziko

somsiad511 pisze: pekla strona od wydechu to zeliwne
norma wiekszosc tak ma i to nie zaden defekt i powód dymienia!!poprostu uszczelniacze pusciły

ja bym szukał nie regenerowanej t28 najlepiej B na twoim miejscu
myjagy

U mnie to chyba oczywista sprawa że turbina padła-tak sądze...

Mianowicie samochód jeździ jak polonez...no moze ta wersja z silnikiem rovera:)
Manometr pokazuje 0 nawet podciśnienia nie ma :(

Olejem jest troszke zarzygane, na ośce od wirnika luz poprzeczny, wzdłuzny (czy to norma?) Coś mi tam z okolic turbiny harcze i nie wiem co to. Czy może to byc łożysko w turbinie? Czy skrzydełka się ocierają o obudowe? Turbo nie daje bara bo sie na tym rozwalonym lożysku nie wkręca?POMÓŻCIE!!

Nagrałem filmik około 6MB, zamieścić na forum to się go chyba nie da :-x
Jeśli ktoś zgodzi sie zebym mu go przeslał to będzie super, moze ktoś zdiagnozuje co to tak wali?!?!

PS. Będę szukał na forum kto ma turbine do sprzedania, albo zna miejsce gdzie tanio i dobrze regeneruja, ale jeśli ktos kto przeczyta tego posta ma do sprzedanai turbine lub wie gdzie regenrować to prosze o kontakt!
Awatar użytkownika
Krzysiu
Stały gość
Stały gość

filmik mozna zapodac tu http://media.putfile.com/
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę
[/center][/scroll]
Obrazek
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Myjagi zapodaj mi ten filmik na maila fazolx1@wp.pl - brałem już takie odpały :) z turbo może rozpoznam . Pozdrawiam
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
myjagy

Ok filmik wyslałem...później zapodam go na putfile.

Czy jest to możliwe ze zepsułem turbine dlatego że kilkakrotnie ruszyłem śmigłem wydechowym prawo lewo(jakieś wywarzenie rozregulowalem?)?? Czy 1bara ustawionego mbc nie wytrzymał?
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Na moje ucho to turbo sie poprostu rozpadło i tyle . Takie jest moje zdanie. Nie jest to chyba nieszczelność bo kolektorowe nieszczelności słychać non stop takie tyk tyk tyk zalerznie ile obrotów to szybciej , a nieszczelność pod turbo i za turbo to świst połączony z pierdem słonia. :)

dalej :

To że 1 bar - oczywiście i to jest głowna przyczyna - brałem to ... tylko że w pore zareagowałem , zaczeło mi baki puszczać , przestało jak wsadziłem Bov-a i praktycznie oddałem koledze którego turbo było całkiem martwe.

To że wirnik przekręciłeś - samo przekręcenie nie , ale jak tam coś porozrkęcałeś i wtedy poprzekrecałeś wiatraki itp to wywarzenie szlak trafił do tego 1 bar i metalowy gulasz gotowy. (ale tu wiadomości mam takie sobie)

Pozatym staraj sie nie śmigać bez osłony na kolektorze bo popalisz to i tamto - przynajmneij ja jechałem 100km tak i zjarałem kabel od lambdy oraz wskaznik doł.

Jezeli kupisz T25 po regeneracji to mam chyba taki kontakt z gwarancją na rok t25 do sx (widziałem ją) od Firmy która już robiła paru ludziom tutaj i nikt ja również nie narzekam - robiłem u nich T28 , jeżeli bedą chcieli na wymiane - cena bedzie chyba 800zł
Jeżeli twoja turbawa ich nie zadowoli może ci podeśle kolegi starą - jest kompletna i kopci ale sprawna i powinna im wystarczyć. - tylko musze z kolega uzgodnić.
Firma nazywa sie AKARA - z Oleśnicy ul. Soplica2 (chyba) tu masz numer pytaj.

tel. (0...71) 3989048
kom. 0694 001348

miesiądz temu jeszcze mieli :) - a jak załatwisz wpadnij na Piaski do Micha-(koło Kępna) ja podbije swoim i z paroma innymi i bedzie spocik :) a ta firma jest nie daleko i robi do 22:00

Podbij też do Prezesa i załatw sobie nowy przewod olejowy - razem na wszystko ci 1000zł styknie , to dużo ale opłaca sie dla spokoju i gwarancji. - a pozatym po walce z turbinami u Micha do teraz mam poranione łapy :) - wiec lepiej zapłacić i mieć loz i cieszyc sie jazdą.

pozdrawiam i walcz dzielnie :)
Michał z Opola
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
myjagy

Dzieki fazolx1!!!

Narazie rzuce psota ze kupie turbine, a w poniedzialek dzwonie do tych ludzi z Oleśnicy.

Jeśli ktoś jeszcze ma chęć ocenić co to tak wali...albo wiedzieć jak moze turbina szaleć to filmik można obejrzeć tu: http://media.putfile.com/MVI_338919

Pozdrawiam, Marcin.
myjagy

Dzieki fazolx1!!!

Narazie rzuce posta ze kupie turbine, a w poniedzialek dzwonie do tych ludzi z Oleśnicy.

Jeśli ktoś jeszcze ma chęć ocenić co to tak wali...albo wiedzieć jak moze turbina szaleć to filmik można obejrzeć tu: http://media.putfile.com/MVI_338919

Pozdrawiam, Marcin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”