pytanie o 240sx ???

Wszystkie inne silniki

Moderator: Moderator

adino1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam wszystkich...mam pytanko jako ze napewno macie wieksze pojecie niz ja w temacie nissanów...a mianowicie ktory silnik lepiej wsadzic do 240sx...1,8t czy 2,0t...jesli juz na ,ktorys padnie to czy jest jakis problem ze swap'em...tzn. czy trzeba mocowania przerabiac...i tym podobne historie...z gory dziekuje za podpowiedzi,propozycje i opinie...pozdrawiam
Awatar użytkownika
TURBO maniac
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Fajniej by było mieć SR20DET pod maską, ale jest to dużo droższa i bardziej skomplikowana operacja niż swap na CA18DET. Jednak warto się szarpnąć wg mnie :wink:

Użyj SZUKAJki, wsjo jest na forum.
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
Awatar użytkownika
guma
Coś już wiem
Coś już wiem

a ja proponuje ka24de, do tego w cenie sr'a w US kute graty, wsadzisz kolektor pod dmuchawke + 28, i sr sie chowa
(seryjne graty ka24de maja potencjał 300KM z groszem)
Ostatnio zmieniony pt 04 sty, 2008 21:40 przez guma, łącznie zmieniany 1 raz.
s12v8
adino1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

no wszystko byloby pieknie gdyby nie to ze tam jest automat :( ...wiec wolalbym raczej swapo'wac
Awatar użytkownika
guma
Coś już wiem
Coś już wiem

jak coś to mam skrzynie do ka24, a resztę gratów bez problemu dostaniesz
s12v8
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

adino1 pisze:no wszystko byloby pieknie gdyby nie to ze tam jest automat :( ...wiec wolalbym raczej swapo'wac
heh skoro chcesz miec ca to kup 200 sx ... i bedziesz mial 1.8 turbo...

a co do 240 to zajebiste auto :) tez mam automat ale kupilem dawce organow :)

calego nissana za 2tysiace jezdzacego:)

i mam wszystko :)

pozdrawiam
kurczak
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

pytanie czy masz 12 zaworowego czy 16.owszem są graty kute ale do 16tki.do 12 tki ciężko.w swoim zrobiłem wałki pompę i uważam że 12tka do turbienia sie nie nadaje chyba że głowicę zmienisz lub zabawa z powiększaniem zaworów ale tam wałek porusza zaworami poprzez dzwigienki więc wysokie obroty wymagają zmiany na lżejsze a takich nie widziałem.turbienie 240tki to koszt włożenia RB 25.taki swap polecam-wbrew pozorom nie jest
taki drogi a silnik można znalezc

na zdjęciu masz jak to lata na ostrym wałku
Załączniki
Obraz 297.jpg
kurczak.drift !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

16 tka i 12 tka ma identyczny dół wiec bez problemu mozna kuc.
Uturbienie wcale nie bedzie kosztowało tyle co swap na RB. Mysle ze nawet mniej jak połowa wystarczy.
Obrazek
kurczak
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Maretzky pisze:16 tka i 12 tka ma identyczny dół wiec bez problemu mozna kuc.
Uturbienie wcale nie bedzie kosztowało tyle co swap na RB. Mysle ze nawet mniej jak połowa wystarczy.
Dół tak ale przy turbieniu silnika dół to zaledwie część.lżejszych popychaczy nie dostaniesz a gdzie sprężynki talerzyki ...przy tego typu rozrządzie to rzecz nieodzowna jeśli chcesz żeby wszystko miało ręce i nogi.Pozostaje wymiana głowicy na 16-tke ale jest jeszcze trudniej dostępna od silnika RB 25.dołóż do tego jeszcze kompa kolektor wydechowy(ssący zostaje bo przepustnica ma 62 mm więc może spokojnie zostać)koszt dobrej nowej turbiny to koszt od 3 do 4 koła jeśli masz znajomości.dolot trzeba dobrze policzyć i go wykonać a to trzeba zlecić komuś kto...właśnie komu?można kupić gotowy ale z nimi to różnie bywa-lepiej wyliczyć pod silnik.wydajniejsza pompa oleju o paliwowej nie wspomne chodz ta ostatnia nie jest już taka droga.uszczelki-do 16-tki ok,do 12-tki-lipa pozostaje wykonanie na zamówienie.

podsumowując-jeśli masz własną firmę tuningową albo sprawne ręce to zaturbienie KA 24 to super sprawa jeśli nie to pozostaje SWAP na SR 20 DET którego przerobienie to w miarę tania sprawa albo RB 25 i nie musisz grzebać w bebechach żeby mieć 400 koni dlatego uważam że RB 25 wyjdzie taniej

Pozdrawiam
driven2madness
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

niezgodze sie poniewaz uszczelki sa jaknajbardzie dostepne i jak i inne graty do robienia glowy 12v jak i 16v duzo taniej wychodzi 240sx turbo nizeli swap na rb
kurczak
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

driven2madness pisze:niezgodze sie poniewaz uszczelki sa jak najbardzie dostepne i jak i inne graty do robienia glowy 12v jak i 16v duzo taniej wychodzi 240sx turbo nizeli swap na rb
też chciałem turbić swojego. ładnie to te graty wygladaja na obrazku, zapytaj kogos kto sporobowal je sciagnac z usa lub japonii. jakie sa z tym problemy i ile sie czeka. a silnik ze skrzynia do rb25 dostaniesz za 15 tys. z calym potrzebnym osprzetem a z kuciem ka24 wyjdzie cie wiecej, ktos ten problem przerabial i chyba nie skonczyl
driven2madness
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

nie mow mi jak jedst z kucie bo kulem nie jednego 240sx jest to bardzo popularne w ogregu w jakim mieszkalem NJ.ja moge sciagnac kazda czesc jaka potrzeba w okazyjnych cenach i wyjdzie duzo taniej jezeli bedziesz robil sam
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Co tak się uparliście tej seryjnej głowy 12V w seri do 6500 się to kręci albo i lepiej to są wystarczające obroty do produkowania zadowalajacej mocy powiedzmy okolice 350KM...

Jak ktoś chce to można zrobić proting, rozciaganie gniazd i przekontowanie zaworów, u mnie zabieg przekontowania zaworów urwał trochę masy więc można wyżej o te parę setek kręcić...

porównanie:
Obrazek
Obrazek

Fajna turbina dla tego silnika to T3/T4 (AR.62/.60) w idealnym stanie można kupić za mniej jak 1400zł a kolektor wydechowy za 100$ + shiping...
Do tego trochę rurek wtryski z S13 CA18DET i jakaś świnka, chwila moment i gotowe.
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Coobcio pisze:Co tak się uparliście tej seryjnej głowy 12V w seri do 6500 się to kręci albo i lepiej to są wystarczające obroty do produkowania zadowalajacej mocy powiedzmy okolice 350KM...

Jak ktoś chce to można zrobić proting, rozciaganie gniazd i przekontowanie zaworów, u mnie zabieg przekontowania zaworów urwał trochę masy więc można wyżej o te parę setek kręcić...

porównanie:
Obrazek
Obrazek

Fajna turbina dla tego silnika to T3/T4 (AR.62/.60) w idealnym stanie można kupić za mniej jak 1400zł a kolektor wydechowy za 100$ + shiping...
Do tego trochę rurek wtryski z S13 CA18DET i jakaś świnka, chwila moment i gotowe.

moja 240 kreci sie do 7 tyskow :)

chyba ;p

jak sprawdze to edytuje:)
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Jak jest tak jak piszesz to można kuć i robić naprawdę dobre moce... w mojej primie 2.0 przy 5300obr.min miałem już do dyspozycji nieco ponad 300KM na wspomnianej T3/T4 :)
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki reszta”