Nissan Bkuebird 2.0D T72 1989r dymienie na wolnych obrotach

Wszystkie inne silniki

Moderator: Moderator

rex79

Witam wszystkich.
Jestem zupełnie nowym użytkownikiem wyżej wymienionego Sokoła Millenium ;), którego kilka dni temu dostalem w prezencie od mojego kochanego teściunia....
Ogólnie jest w dobrym stanie, ale mam z nim pewien problem. Kiedy odpalam go rano muszę zakrecić go ze 3 razy zanim zaskoczy no i musze od razu dac mu troche gazu zeby zaskoczył. kiedy wejdzie juz na obroty jest wszystko w porzadku, ale przy obrotach silnika ponizej 1,5 tys dosyć mocno kopci na biało nawet przy rozgrzanym silniku. Wystarczy utrzymac troche wyzsze obroty i przestaj dymic, a w trasie sprawuje sie bardzo dobrze.
Czy ktos ma może pomysł co mu dolega? Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za wszelkie rady.
Awatar użytkownika
Golnis
Coś już wiem
Coś już wiem

jezeli na zimno kiepska odpala to musisz sprawdzic swiece, moze jakies dwie niedzialaja, ale na rozegzanym silniku musialoby byc ok, to znaczy niedymiec.
pierwsza zecz to sprawdz swiece.
rex79

Witam..
Świece wydaja się być w porządku... auto podczas jazdy sprawuje sie prawidłowo jedynie na wolnych obrotach chodzi troche nierówno i dymi na biało... jakiś znajomy sugerował mi ze może to wina pompki paliwa... kwestia regulacji, ale nie jestem pewny...
ChEsTeR

Bialy dyem to woda w komorze spalania zobacz czy ci plynu chlodniczego nie ubylo wzglednie czy nie wypluwa korkiem
rex79

hmmm.. coś w tym może być... po tych mrozach w styczniu tesciu cos narzekał że mu troche chyba chlodnica cieknie,bo mu ubylo, coprawda nie dużo, ale ubyło płynu chłodniczego... jeżeli to jest przyczyna to co można z tym zrobić?
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Przy takich objawach najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą
rex79

no to sie troche podlamalem.. tesciu wymienial tez ostatnio 2 wtryskiwacze... moze to kwestia ich regulacji???
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A miałeś płyn zimowy w chłodnicy :?: Bo bez dobrego płynu przy tamtych mrozach to nie ciekawie może być
rex79

płyn był na pewno zimowy, zreszta do jesieni do tej pory dolalem z tydzien temu jakies 2 setki plynu i jest pelno... no i tak poza tym to auto sprawuje sie dobrze, oprócz porannego odpalania no i dymienia na biało przy wolnych obrotach, wystarczy dac 2 tys obrotow i od razu przestaje dymic nawet przy zimnym silniku... moze to kwestia regulacji wtryskiwaczy, albo jakiejs pompki?
Awatar użytkownika
Prutkyj
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Nie wiem czy coś pomoże ale miałem styczność z podobnym problemem w peugoecie 405 diesel też. Na wolnych pluł z chłodnicy przez przedmuchy z cylindra, a jak nacisnęło sie gaz to do 2,5 tys biały dym szedł, a koło 2 przestawał napierdzielać wodą z chłodnicy. Zobacz dokładnie uszczelke pod głowice. Ja myśle że to właśnie przyczyna.
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Kolega mial podobnie w daewoo nexi - winna uszczelka pod glowica.
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

dymi na bialo= uszczelka pod glową
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

MIałem podobny objaw = uszczelka pod głowa wysrana.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki reszta”