Auto wczoraj odpaliło po "jakimś" remoncie silnika i 4 latach stania i gnicia bez oliwy.
Kretyni którzy sie nim zajmowali - (notabene ci co zajeb. mi kiedyś 200 sx któregko reanimował potem remomontem Jaro) odpalali go bez wtrysku - lejąc bęze w przepustnice - bez oliwy.
Wczoraj 300zx zapalił i nawet sie przejechał - max 2400 obr bo nie ma podpietej przepływki.
Rospoczynam kompletną restauracje tej bryki i potrzebuje naprawde solidnej pomocy
Np. Czy ktoś jest w stanie powiedziec mi jakie są różnice pomiędzy VG30ET i VG30e - który siedzi w Nissanach Maxima - ponoc cześci silnikkowe pasują - a niewiem jak np blok - chodz nieznam stanu mojego bloku - silnik nie stuka jak chodzi , ale po 5 min pracy zaczoł nie znacznie kopcic - ale to może byc równie dobrze turbo.
Tak samo jak jest z osprzetem silnika - regulatory , acc valwy i inne przepływki !!! czy bedą chodzic w z31.
Generalnie jakie są róznice i czy wogole są między Maxima i z31 - kupa ludzi te silniki kiedyś przeszczepiała do maximy , z maximy , i do patrola .
Jedyne co narazie udało mi sie zobaczyc to tyle ze w maximie z 91' silnik jest poprzecznie ,ma inny koletktor ale reszta jest łudząco podobna , a nawet taka sama.
Najwazniesze to czy:
- Są te same bloki
- głowice
- tłoki
- wał jest napewno
- Przpeływomierz i czesci elektroniczne sterowanie (juz wiem ze aparat zapłonowy napewno jest identos bo odpaliłem własnie na aparacie z maximy.
z31 ma turbo , ale nie sądze by przez to sie silniki rózniły - bo jest to sofcik 0,4 bar max i bardzo ciekawa turbina której cześ zimna jest jak t25 a gorąca to kolos jakis.
Ogólnie dużo helpa
Identos jak to : i tak go chyba pomaluje (zdjecie środka to moje auto właśnie , z zewnątrz potem bo narazie kupa zaprawek i rozebrane.