Brak ogrzewania

Wszystko na temat silników SR

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
kosa771
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jak w temacie. Nie ma ogrzewania. Termostat raczej sie otwiera. Wnioskuję po tym, że auto sie nie nagrzewa za bardzo. Czasem dmucha ciepłym powietrzem, ale z reguły nie. Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

brak płynu ....
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
kamil 240
Stały gość
Stały gość

zapowietrzony uklad lub brak plynu a jak sie zagrzeje to jak trzyma temperature jak jedziesz?
Awatar użytkownika
kosmaty_
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Jeszcze może być przytkana nagrzewnica, lub ten zaworek na wężu przy ścianie grodziowej się nie otwiera. Chociaż ja miałem podobny objaw, termostat się nie domykał, trzeba było wymienić.
Awatar użytkownika
kosa771
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Płyn jest. Zapowietrzony raczej też nie bo tydzień temu odpowietrzany.
Awatar użytkownika
kosmaty_
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

a ruszałeś termostat? może za dużo silikonu dałęś jak skręcałeś to do kupy i go przytkało?
Awatar użytkownika
kosa771
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Muszę go przyczaić dzisiaj. Dzięki za odpowiedzi. Będę pisał jak czegoś się dowiem.
Awatar użytkownika
przemekD
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

kosmaty_ pisze:a ruszałeś termostat? może za dużo silikonu dałęś jak skręcałeś to do kupy i go przytkało?
Kurna, nie składajcie na silicon termostatu! jak chciałem kiedyś w swojej s13 zdjąć obudowę, żeby go wymienić, to tak się skleiła, że za cholerę nie zeszła. Też się nie dogrzewał, termostatu oczywiście nie wymieniłem. Na problem pomogła wymiana zasyfiałego płynu.
Awatar użytkownika
kosmaty_
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

przemekD pisze:
kosmaty_ pisze:a ruszałeś termostat? może za dużo silikonu dałęś jak skręcałeś to do kupy i go przytkało?
Kurna, nie składajcie na silicon termostatu! jak chciałem kiedyś w swojej s13 zdjąć obudowę, żeby go wymienić, to tak się skleiła, że za cholerę nie zeszła. Też się nie dogrzewał, termostatu oczywiście nie wymieniłem. Na problem pomogła wymiana zasyfiałego płynu.
Zawsze składam na silikon i jest dobrze ;) Pozatym na co innego składać? Na uszczelke? Owszem, była uszczelka razem z termostatem, tylko chyba im się wrzuciło od innego auta, bo ni cholery nie pasowała. A silikon jest spoko, tylko trzeba kupić jakiejś dobrej firmy, a nie byle tańsze gówno ;)
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

sil;ikon jest spoko pod warunkiem iż założysz warstwę grubości folii ;) Ja również mam słabe ogrzewanie ale przyczynę tego dopatruje się w zatkanej/brudnej nagrzewnicy.
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jeżeli silnik dobrze trzyma temperaturę a brak ogrzewania to problem leży w nagrzewnicy lub jej zasilaniu płynem.
Jeżeli temperatura silnika spada po włączeniu ogrzewania to najprawdopodobniej termostat nie trzyma, chyba że samochód dymi na szaro i/lub znika płyn - wtedy możliwa jest przykrość w postaci uszczelki pod głowicą, warto sprawdzać olej przy każdej jeździe pod kątem mieszania z płynem.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
kosa771
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ok, sprawa już nieaktualna. Tigra miał rację. Powodem był brak płynu.. Dziwi mnie to o tyle bardziej, że w zbiorniczku sporo ponad max, a do chłodnicy dolałem ok. 2.5l. Teraz zachodzi pytanie, gdzie mi ten płyn spieprzył?
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 10:32 przez kosa771, łącznie zmieniany 1 raz.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

chyba zle odpowietrzyles, nie patrz nigdy do zbiorniczka tylko do chlodnicy.
Jak zlales caly plyn i zalales nowym to wszedzie bedzie duzo powietrza i nie zalejesz calego ukladu na full, trzeba odpalic silnik i czekac az sie termostat otworzy, po otwarciu termostatu wciaga momentalnie plyn z chlodnicy i trzeba dolewac
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
kolosezw
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ban0ff pisze:nie patrz nigdy do zbiorniczka tylko do chlodnicy.
w takim razie do zbiorniczka tylko wyrzuca nadmiar plynu, ale nie zaciaga z niego?
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 13:24 przez kolosezw, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Płynu nie zaciąga jak korek chłodnicy ma niesprawny zaworek podciśnienia lub jest gdzieś nieszczelność pomiędzy zbiornikiem a grzybkiem korka.
Napełnianie pustego układu tylko tak jak napisał Banoff.
Płyn może uciekać przez nieszczelność która pojawia się tylko przy pewnym ciśnieniu (obrotach) - ktoś z forum tak miał w SR-rze.
Nadmierne wywalanie płynu do zbiornika wyrównawczego to objaw walniętej uszczelki pod głową. Na ciepłym silniku ustaw poziom płynu na Min., później jazda próbna - jeśli płynu wyraźnie przybędzie to szykuj się na koszty.
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 13:38 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki SR”