Brak ogrzewania
Moderator: Moderator
Jak w temacie. Nie ma ogrzewania. Termostat raczej sie otwiera. Wnioskuję po tym, że auto sie nie nagrzewa za bardzo. Czasem dmucha ciepłym powietrzem, ale z reguły nie. Co może być przyczyną?
- TiGRA
- Postojebca

- Kontakt:
brak płynu ....
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Jeszcze może być przytkana nagrzewnica, lub ten zaworek na wężu przy ścianie grodziowej się nie otwiera. Chociaż ja miałem podobny objaw, termostat się nie domykał, trzeba było wymienić.
Płyn jest. Zapowietrzony raczej też nie bo tydzień temu odpowietrzany.
a ruszałeś termostat? może za dużo silikonu dałęś jak skręcałeś to do kupy i go przytkało?
Muszę go przyczaić dzisiaj. Dzięki za odpowiedzi. Będę pisał jak czegoś się dowiem.
Kurna, nie składajcie na silicon termostatu! jak chciałem kiedyś w swojej s13 zdjąć obudowę, żeby go wymienić, to tak się skleiła, że za cholerę nie zeszła. Też się nie dogrzewał, termostatu oczywiście nie wymieniłem. Na problem pomogła wymiana zasyfiałego płynu.kosmaty_ pisze:a ruszałeś termostat? może za dużo silikonu dałęś jak skręcałeś to do kupy i go przytkało?
Zawsze składam na silikon i jest dobrzeprzemekD pisze:Kurna, nie składajcie na silicon termostatu! jak chciałem kiedyś w swojej s13 zdjąć obudowę, żeby go wymienić, to tak się skleiła, że za cholerę nie zeszła. Też się nie dogrzewał, termostatu oczywiście nie wymieniłem. Na problem pomogła wymiana zasyfiałego płynu.kosmaty_ pisze:a ruszałeś termostat? może za dużo silikonu dałęś jak skręcałeś to do kupy i go przytkało?
sil;ikon jest spoko pod warunkiem iż założysz warstwę grubości folii
Ja również mam słabe ogrzewanie ale przyczynę tego dopatruje się w zatkanej/brudnej nagrzewnicy.
N/A-LPG KILLER 
Japan Auto
Japan Auto
- roball
- Postojebca Nałogowy

Jeżeli silnik dobrze trzyma temperaturę a brak ogrzewania to problem leży w nagrzewnicy lub jej zasilaniu płynem.
Jeżeli temperatura silnika spada po włączeniu ogrzewania to najprawdopodobniej termostat nie trzyma, chyba że samochód dymi na szaro i/lub znika płyn - wtedy możliwa jest przykrość w postaci uszczelki pod głowicą, warto sprawdzać olej przy każdej jeździe pod kątem mieszania z płynem.
Jeżeli temperatura silnika spada po włączeniu ogrzewania to najprawdopodobniej termostat nie trzyma, chyba że samochód dymi na szaro i/lub znika płyn - wtedy możliwa jest przykrość w postaci uszczelki pod głowicą, warto sprawdzać olej przy każdej jeździe pod kątem mieszania z płynem.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Ok, sprawa już nieaktualna. Tigra miał rację. Powodem był brak płynu.. Dziwi mnie to o tyle bardziej, że w zbiorniczku sporo ponad max, a do chłodnicy dolałem ok. 2.5l. Teraz zachodzi pytanie, gdzie mi ten płyn spieprzył?
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 10:32 przez kosa771, łącznie zmieniany 1 raz.
chyba zle odpowietrzyles, nie patrz nigdy do zbiorniczka tylko do chlodnicy.
Jak zlales caly plyn i zalales nowym to wszedzie bedzie duzo powietrza i nie zalejesz calego ukladu na full, trzeba odpalic silnik i czekac az sie termostat otworzy, po otwarciu termostatu wciaga momentalnie plyn z chlodnicy i trzeba dolewac
Jak zlales caly plyn i zalales nowym to wszedzie bedzie duzo powietrza i nie zalejesz calego ukladu na full, trzeba odpalic silnik i czekac az sie termostat otworzy, po otwarciu termostatu wciaga momentalnie plyn z chlodnicy i trzeba dolewac
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv
S13 2JZ / 730HP 820NM
S13 2JZ / 730HP 820NM
w takim razie do zbiorniczka tylko wyrzuca nadmiar plynu, ale nie zaciaga z niego?Ban0ff pisze:nie patrz nigdy do zbiorniczka tylko do chlodnicy.
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 13:24 przez kolosezw, łącznie zmieniany 1 raz.

- roball
- Postojebca Nałogowy

Płynu nie zaciąga jak korek chłodnicy ma niesprawny zaworek podciśnienia lub jest gdzieś nieszczelność pomiędzy zbiornikiem a grzybkiem korka.
Napełnianie pustego układu tylko tak jak napisał Banoff.
Płyn może uciekać przez nieszczelność która pojawia się tylko przy pewnym ciśnieniu (obrotach) - ktoś z forum tak miał w SR-rze.
Nadmierne wywalanie płynu do zbiornika wyrównawczego to objaw walniętej uszczelki pod głową. Na ciepłym silniku ustaw poziom płynu na Min., później jazda próbna - jeśli płynu wyraźnie przybędzie to szykuj się na koszty.
Napełnianie pustego układu tylko tak jak napisał Banoff.
Płyn może uciekać przez nieszczelność która pojawia się tylko przy pewnym ciśnieniu (obrotach) - ktoś z forum tak miał w SR-rze.
Nadmierne wywalanie płynu do zbiornika wyrównawczego to objaw walniętej uszczelki pod głową. Na ciepłym silniku ustaw poziom płynu na Min., później jazda próbna - jeśli płynu wyraźnie przybędzie to szykuj się na koszty.
Ostatnio zmieniony pn 27 gru, 2010 13:38 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,