nie trzyma wogole niskich obrotow

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Prutkyj
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam. Mam problem/pytanie. Ostatnio wymienialem silnik z nissana (ten sam ca18) I problem w tym ze jak go odpalam to nie idzie inaczej tego zrobic jak z wcisnietym lekko gazem tzn ze wogole nie ma niskich obrotow bo odrazu spadaja na sam dol silnik pryka steka i gasnie. Trzymajac troche gaz wcisniety mam te 900-1000 obrotow i rowno wszystko chodzi. Po zagrzaniu wyzej tez bez problemu sie wkreca. Jesli chodzi o silnik to z nim napewno jest wszystko ok gdyz odpalany byl przy mnie w innym nissanie i nie mial zadnych problemow. Co to moze byc? Czy to wina nieszczelnego dolotu? a moze cos innego? Czujniki wszystkie popodlaczalem ale na co zwrocic szczegolna uwage? sygnau na kompie jeszcze nie sprawdzalem zrobie to jutro ale fajnie by bylo gdyby ktos dal jakies inne rozwiazania
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Sprawdz zawór wolnych obrotów IAAC..
ppp
Stały gość
Stały gość

wg mnie to problemy z air regulatorem
Awatar użytkownika
hanf0777
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

to i ja sie przylacze bo czasami mam podobnie, odpalam silnik i przez chwile utrzymuja sie obroty w granicy 500, dodatkowo przy hamowaniu i dojezdzaniu na luzie np do swiatel podobnie obroty spadaja do okolo 500-600 i dopiero jak sie zatrzymam wracaja do ok. 1tys, silnik niedawno zlozony wszystko czyszczone itd co to moze byc?? jesli krokowy to jak go najlepiej sprawdzic?
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

TOPIC - jesli jednak wszystko bylo by w porzadku, to moze masz poprostu zle wyregulowaną linkę gazu? :)

UP - nie wiem czego to przyczyna ale jestem prawie pewien, ze alternator stawia ci dosyc duzy opór przy hamowaniu [światła stop] i silnik nie wyrabia utrzymywać ~800 obr/min

i tu w sumie tez mam pytanie do innych... moze cos takiego być spowodowane słabym aku?
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Moriss dobrze naładuj aku i zobacz czy to sie dzieje tez w taki sposób..alternaor nie powinien miec takiego wpływu na wolne obroty po to jest m in. zawór wolnych obrotów w przypadku zwiekszonego obciazenia (światła, podgrzewana szyba) podwyzsza obroty..
Pzdr
Awatar użytkownika
Sadzak
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To i Ja sie przyłacze do tematu. Mam podobny problem w Ca18det, kiedy hamuje to obrty mi spadaja do 600-700 obr. po puszczeniu hamulca wzrastaja spowrotem do 900 - 1100.
Jakies pomysły co to moze byc.
Nissan s13 x4 - sprzedane wszystkie
NISSAN 200SX S14 1jz GTE - Driftwóz był
Czesci do s13/s14-- >PW/GG
Tel. 505 185 641
Auto performance service- swapy, tuning, naprawy
Imielin ul.krótka 2
Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Moze by jakas nieszczelnośc podciśnienia przewodu lub servo hamulca zacząłbym od tego
Pzdr
bert
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Trzymajac troche gaz wcisniety mam te 900-1000 obrotow i rowno wszystko chodzi. Po zagrzaniu wyzej tez bez problemu sie wkreca.
A jak silnik jest jeszcze zimny i dodasz mu gazu np. do 2k obrotów to sie dławi? Jak sie zagrzeje i dodasz mu do 2k to wchodzi ładnie? Jaką część silnika sprawdzałeś w 2 aucie? Słyszałem, że jak się dzieją takie hece jak napisałem to może to być czujnik temperatury silnika. U mnie sie dzieje to co napisałem i będę szukał.

Pozdrawiam
zozo1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

witam ja miałem to samo i do tego było tak ze wogole tak jak bym niemiał ssania pojechałem po komuter i komputer nic nie wykazał pojechałem do servisu nissana i stwierdzili ze poszedł czujnik od temperatury wody chłodzącej po wymianie tego czujnika wszytsko jest ok chodzi o nissna 200sx s13
bert
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Right, rzecz jasna chodziło mi o czujnik temperatury cieczy chłodzącej silnika. Dobrze że zozo1 napisał bo bym nawet nie zauważył, co napisałem. OT ma ktoś taki czujniczek - ile to kosztuje?

Pozdr
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jesli czujnki sa sprawne (temp silnika, temp cieczy chlodzacej) to szukal bym przyczyny w zabrudzonej przepustnicy (kanaliki), przeczyscic air regulator, przeczyscic IAA, sprawdzic wezyki dochodzace do AR i IAA czy sa cale. Najprostszym sposobem na poprawienie pracy AR i IAA jest odlaczenie od nich wezykow, odpalenie silnika (mozliwe ze bedzie trzeba zatkac dziury palcami, w przeciwnym wypadku silnik zgasnie) i prysnac troche WD-40 z kierunkiem zasysanego powietrza. Najlepiej na zimnym silniku.
zozo1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

cena czujnika to około 200zł lub 180zł juz dokładnie nie pamietam
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Sadzak pisze:To i Ja sie przyłacze do tematu. Mam podobny problem w Ca18det, kiedy hamuje to obrty mi spadaja do 600-700 obr. po puszczeniu hamulca wzrastaja spowrotem do 900 - 1100.
Jakies pomysły co to moze byc.
Mam to samo .

Ktos wie co moze byc przyczyna ?

pozdro
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

O_o

znaczy co? jak na postoju wciskasz hamulec to obroty spadaja?
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”