Nissan 200sx s13 CA18DET
i kolejna sprawa... auto nie chodzi na jednym cylindrze, tzn. w warsztacie jak sprawdzili ciśnienie to na 4 było za małe, auto dopiero co kupiłem chciałem rozrząd wymienić i wsio doprowadzić do w miare dobrego stanu... za części do wymiany rozrządu w tym warsztacie liczą sobie 250 zł , głowica i tak byłaby wyjmowana więc mam zamiar za jedną robocizne wymienić rozrząd i reszte... no właśnie reszte, ja jestem zielony, co tam mogło się sypnąć ? i jaki jest tego koszt ( nie chce by mnie zrobili w bambuko )
za małe ciśnienie na jednym cylindrze ?
Moderator: Moderator
jak za mala kompresja na 1 garze to pewnie pierscienie...
ale to raczej trzeba by od razu zrobic maly remont i zajrzec na wał jak tam panewki wygladaja bo nie ma sensu zrzucac glowy i po 3 miesiacach robic to znowu...
maly remont to uszczelniacze wszystkie, pierscienie, honowanie, planowanie glowy, sprawdza korby czy nie pokrzywione od tego braku kompresji, i takie tam.
koszt to zakladam w okolicy 1500-2000 pln niestety.
chyba ze chcesz wymienic tylko same pierscienie ale to jest zaklejanie dziury w wiadrze tasma klejaca
pozdro
Filip
ale to raczej trzeba by od razu zrobic maly remont i zajrzec na wał jak tam panewki wygladaja bo nie ma sensu zrzucac glowy i po 3 miesiacach robic to znowu...
maly remont to uszczelniacze wszystkie, pierscienie, honowanie, planowanie glowy, sprawdza korby czy nie pokrzywione od tego braku kompresji, i takie tam.
koszt to zakladam w okolicy 1500-2000 pln niestety.
chyba ze chcesz wymienic tylko same pierscienie ale to jest zaklejanie dziury w wiadrze tasma klejaca
pozdro
Filip
zgadzam sie z przedmówcą.... jak juz ściągasz głowicę to poza pierścieniami KONIECZNIE sprawdz panewki! Niestety bardzo często właściciele 200sx'ów zapominają bądź nie wiedzą że stan oleju nissanie w przypadku kiedy chcemy poszalec to podstawa no i panewki siadają... wiem bo przerabiałem. Lepiej uzbrój się w cierpliwość, zbieraj kase i zrób to wszystko jak trzeba. Zrobisz raz i juz do tego szybko nie w wrocisz.pozdrawiam i powodzenia.
-
PeteRx
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
a póki co, bez szaleństw i wygłupów, nyską można troche pojeździć ? czy lepiej by stała ? i gdzie w okolicach warszawy można tanio i pewnie przeprowadzić takie naprawy ?
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 12:09 ]
tak wogóle to autko nieźle śmiga,kupiłem je i zrobiłem nim z 600 km. aż stwierdziłem że trzeba coś z tym zrobić, w warsztacie facet powiedział że to tam zawory trzeba posprawdzać z wymianą rozrządu powiedział że naprawa tego wyniesie mnie 800-1200 zł
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 12:09 ]
tak wogóle to autko nieźle śmiga,kupiłem je i zrobiłem nim z 600 km. aż stwierdziłem że trzeba coś z tym zrobić, w warsztacie facet powiedział że to tam zawory trzeba posprawdzać z wymianą rozrządu powiedział że naprawa tego wyniesie mnie 800-1200 zł
jezdzic zawsze mozna tylko bez szalenstw.
jak do przemieszczania sie to ok ale palowanie odradzam..
pozdr
jak do przemieszczania sie to ok ale palowanie odradzam..
pozdr
-
PeteRx
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
asmo666 to mnie pocieszyłeś
bo mam teraz egzaminy i nie bardzo mam czas szukania części i warsztatu a musze się przemieścić w pare miejsc... szaleć nie będę, a nyske zrobie za tydzień i chyba będzie ok ?
co do oleju to zobacz czy Ci go nie przybywa
i czy smierdzi benzyna
to jest oznaka walnietych pierscieni
tydzien to spoko, tylko niestety ale musisz sie hamowac
pozdro
p.s. olej wymieniaj lepiej co 5 tysi
i nie na castrola ;D
to jest oznaka walnietych pierscieni
tydzien to spoko, tylko niestety ale musisz sie hamowac
pozdro
p.s. olej wymieniaj lepiej co 5 tysi
-
PeteRx
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
benzyno to jedzie pod maską ogółem od tego auta... hmm oleju nie zauważyłem by przybywało, raczej nie zwracałem uwagi na to, patrzyłem czy jest stan... co do castrola to czytałem już że lepiej go nie lać
musze pozaliczać wszystko na uczelni i nyske doprowadze do stanu idealnego... to moje pierwsze auto w praktyce i je pokochałem, póki co jak wczoraj byłem na warsztacie to mi wszystko posprawdzali(np. odetchnołęm bo uszczelka pod głowicą jest ok), zatankowali klime( bo pusto było) i jakiś dziwny wodo-płyn z chłodnicy na koncentrat zamieniłem... poprzedni właściciel nie dbał o te auto, do świec np. to chyba ktoś z 5 lat nie zaglądał ( tak powiedział mechanik
)
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 12:27 ]
hmm, pisałem że benzyno jedzie, ale kopcić to nie kopci wogóle...
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 12:27 ]
hmm, pisałem że benzyno jedzie, ale kopcić to nie kopci wogóle...
powąchaj olej
tylko ten z bagnetu a nie ten z korka 
a pod maska to pewnie jakis przewod paliwowy nieszczelny albo cos w ten deseń...
pozdro
p.s. i dbaj o auto bo juz cosraz mniej tych egzemplarzy i szkoda zeby sie zmarnowalo
a pod maska to pewnie jakis przewod paliwowy nieszczelny albo cos w ten deseń...
pozdro
p.s. i dbaj o auto bo juz cosraz mniej tych egzemplarzy i szkoda zeby sie zmarnowalo
To, co opisujesz, jest typowe. Na 99% stopił sie tłok/pierścienie na 4tym(najgorętszym cylindrze) z powodu niedomagającej standardowej pompy paliwa(podejrzewam, że masz właśnie standardową pompę, którą jak najszybciej powinieneś wymienić przed jakimikolwiek modyfikacjami)PeteRx pisze:Nissan 200sx s13 CA18DET
i kolejna sprawa... auto nie chodzi na jednym cylindrze, tzn. w warsztacie jak sprawdzili ciśnienie to na 4 było za małe, auto dopiero co kupiłem chciałem rozrząd wymienić i wsio doprowadzić do w miare dobrego stanu... za części do wymiany rozrządu w tym warsztacie liczą sobie 250 zł , głowica i tak byłaby wyjmowana więc mam zamiar za jedną robocizne wymienić rozrząd i reszte... no właśnie reszte, ja jestem zielony, co tam mogło się sypnąć ? i jaki jest tego koszt ( nie chce by mnie zrobili w bambuko )
S13
Ja mozna powiedziec ze tez jestem zielony w tych sprawach ale czytam i czytam i wiem więcej
ja polecam Tobie TomaRacing którzy znajdują sie w Piasecznia, robili juz duzo s13 i s14 i raczej wiedzą o nich duzzzo 
Ja sam mam problem bo tez chce kupic nyske s13 (chce to mało powiedziane - mam juz jedną upatrzona od kogoś z tego forum, jest pięknie zrobiona pod względem wizualnym
ale jest coś z silnikiem nie tak, spadła moc, nie ma takiej kompresji na cylindrach jaką powinien miec i własciciel mówi ze nie wie co sie stało ale chyba głowica lub uszczelka, gadałem z jednym mechanikiem i mówił ze to wcale nie mówi być uszczelka ani głowa tylko tłoki lub cylindry - dlatego spadła kompresja a za tym idzie całkowity remont silnika albo wymiana na inny CZY MECHANIK MA RACJE? Sory za tego of topica ale musiałem to napisać.
Pozdr
Ja sam mam problem bo tez chce kupic nyske s13 (chce to mało powiedziane - mam juz jedną upatrzona od kogoś z tego forum, jest pięknie zrobiona pod względem wizualnym
Pozdr
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558
Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251
My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
moze byc duzo przyczyn slabszej kompresji, musisz rozkrecic motor i obczaic, moze byc przepalony tlok, nieszczelne pierscienie, nieszczelne zawory, peknieta glowica i inne przyczyny. Jesli dmucha w uklad chlodzenia to moze byc peknieta glowa, jak stracil kompresje na dwoch sasiadujacych cylindrach to moze byc uszczelka, mozesz sprawdzic kompresje i potem zrobic probe olejowa, jesli bedzie lepsza to pierscionki puszczaja itp
Dzięki za odp, tak myslalem ze przyczyn moze byc sto tysiecy ale najgorsze jest to zeby ten silnik nie był do remontu bo wtedy wiadomo - koszta i to duze bo jak robić to porządnie.Ban0ff pisze:moze byc duzo przyczyn slabszej kompresji, musisz rozkrecic motor i obczaic, moze byc przepalony tlok, nieszczelne pierscienie, nieszczelne zawory, peknieta glowica i inne przyczyny. Jesli dmucha w uklad chlodzenia to moze byc peknieta glowa, jak stracil kompresje na dwoch sasiadujacych cylindrach to moze byc uszczelka, mozesz sprawdzic kompresje i potem zrobic probe olejowa, jesli bedzie lepsza to pierscionki puszczaja itp
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558
tak czy siak bedziesz musial zdjac glowice, aby sie przekonac co jest nie w porzadku..Neo2005 pisze:Dzięki za odp, tak myslalem ze przyczyn moze byc sto tysiecy ale najgorsze jest to zeby ten silnik nie był do remontu bo wtedy wiadomo - koszta i to duze bo jak robić to porządnie.Ban0ff pisze:moze byc duzo przyczyn slabszej kompresji, musisz rozkrecic motor i obczaic, moze byc przepalony tlok, nieszczelne pierscienie, nieszczelne zawory, peknieta glowica i inne przyczyny. Jesli dmucha w uklad chlodzenia to moze byc peknieta glowa, jak stracil kompresje na dwoch sasiadujacych cylindrach to moze byc uszczelka, mozesz sprawdzic kompresje i potem zrobic probe olejowa, jesli bedzie lepsza to pierscionki puszczaja itp
S13