Szukalem, ale odpowiedzi nie znalazlem. A moze ktos bedzie wiedzial.
Planuje zmiane walkow wraz z solid lifter'ami, sprezynami itp. w swoim CA18DET. Mysle o Tomei Procam (moze ktos cos zaproponuje jeszcze?).
Pytania (terminow technicznych nie tlumacze):
1) jaki max lift mozliwy na stock valve guides? Tzn., czy przy 10.25 mm czesci (chyba lifter z guide'm) sie nie zetkna?
2) jaki max lift mozliwy na stock tlokach itp.?
3) jaki max lift mozliwy na stock glowicy (gumach, zaworach itd.)?
Dzieki za odpowiedzi.
Max lift walkow do CA18DET
Moderator: Moderator
Bump.
+ jeszcze jedno pytanie:
jakie walki wybrac - 260 lift 9.25 czy 10.25, 270 - lift 9.25 lub 10.25 ?
+ jeszcze jedno pytanie:
jakie walki wybrac - 260 lift 9.25 czy 10.25, 270 - lift 9.25 lub 10.25 ?
wałki 260 lub 270 zaleza tylko od tego jak bardzo wysokoobrotowy silnik chcesz miec, 270 beda ciagnely do 9000rpm, ale beda i pozno reagowaly, jesli masz cometica conajmniej 1,3mm to 10,25 sie mieszcza,valve guides sie niezmieniaja- zauwaz ze tomei niewprowadzil zadnych "lepszych" wiec seria bedzie ok.
Lift i zawory jest prawie obojetny- sprezynki przy lifie 10,25 musza byc inne.
Jesli to do twojego kutego silnika to ja wybieram 270-ki 10,25.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
- booncol
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
ciekaw jestem jak hydraulika zniesie 9000rpmPajak2444 pisze:wałki 260 lub 270 zaleza tylko od tego jak bardzo wysokoobrotowy silnik chcesz miec, 270 beda ciagnely do 9000rpm, ale beda i pozno reagowaly, jesli masz cometica conajmniej 1,3mm to 10,25 sie mieszcza,valve guides sie niezmieniaja- zauwaz ze tomei niewprowadzil zadnych "lepszych" wiec seria bedzie ok.
dodane:
sry, nie zauwazylem ze chodzi o Poncamy
nie ma tego złego co by na szybsze nie wyszło
PROCAMy, poncamy sa na hydraulice , a jesli 270* to juz tylko mechanika.booncol pisze:ciekaw jestem jak hydraulika zniesie 9000rpmPajak2444 pisze:wałki 260 lub 270 zaleza tylko od tego jak bardzo wysokoobrotowy silnik chcesz miec, 270 beda ciagnely do 9000rpm, ale beda i pozno reagowaly, jesli masz cometica conajmniej 1,3mm to 10,25 sie mieszcza,valve guides sie niezmieniaja- zauwaz ze tomei niewprowadzil zadnych "lepszych" wiec seria bedzie ok.
dodane:
sry, nie zauwazylem ze chodzi o Poncamy
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
tomei nie ma, ale ma je za to junvalve guides sie niezmieniaja- zauwaz ze tomei niewprowadzil zadnych "lepszych" wiec seria bedzie ok.
Bo dlugich namyslach i konsultacjach z mechanikiem postanowilem wybrac sprezyny, talezyki i solid lifter'y (wraz z tappet shims) od JUN - by byl to produkt jednej firmy. Dodatkowo walki solid type 66(264)-9.25 wraz z kolkami JUN. Z doswiadczen facetow z SXOC nie bralem walkow 270-10.25. Planuje krecic do 8500 rpm.
Mechanik JUN'a podtwierzil, ze ich valve guides maja te same wlasciwosci co i stock, wiec zrezygnowalem.
Mechanik JUN'a podtwierzil, ze ich valve guides maja te same wlasciwosci co i stock, wiec zrezygnowalem.