Jestem tu zupełnie nowy. Jestem posiadaczem 200SX s13 1990r i po ostatniej przygodzie z autem postanowiłem zrobić z pomocą mojego ojca kapitalkę silnika. Chcę żeby remont został przeprowadzony naprawdę pożądnie i żeby auto jeździło bezproblemowo. Dodam tylko że pojazd ma UWAGA 230000 tyś km przebiegu i jest to pierwszy remont silnika więc jest on konieczny. Na dodatek tego wszystkiego ostatnio jadąc sobie "spokojnie" jakieś 210km/h po trójmiejskiej obwodnicy wywaliło mi olej spod pokrywy klawiatury i z panewki na korbie 3-ciego garu zostały resztki w misce olejowej... no i wogóle reszta się lekko przytarła.
Teraz kilka pytań.
Po pierwsze gdzie kupić części do tego silnika? Przeczesałem już trochę forum i wiem że oszczędzanie=wydawanie kasy. Chciałbym kupić części pożądne ale nie najdroższe jak z resztą każdy... Muszę się przyznać że jeżdżąc moją nyską nigdy jej nie pałowałem. Bardzo żadko dochodziłem do odcięcia. Poza tym naprawdę dbam o to auto, wiem doskonale jak obchodzić się z silnikiem ze sprężarką itd.
Nie chcę nic zmieniać na siłę. W zupełności starczą mi seryjne osiągi więc nie chciałbym za dużo kombinować z wymianą części na jakieś lepsze/mocniejsze chyba że jest to konieczne (np. z powodu totalnej kiepskości seryjnego rozwiązania).
Po drugie. Co z planowaniem głowy? Robić to czy nie... Czytałem opinie i nadal nie jestem pewien co do tej kwestji.
Po trzecie. Kilka pytań co do wału. Wał korbowy w moim autku nie był nigdy szlifowany, panewki są (a raczej były) nominalne oryginały nissana (i korbowe i główne). Ja mam w posiadaniu panewy oryginalne nominały nówki do mojego silnika i teraz pytanie: Czy da się wał korbowy zrobić w jakiś sposób żeby miał nominalną wartość, ew dopasować do moich panewek. Szkoda byłoby ich nie wstawić...
No i po czwarte sprężarka. Gdzie oddać do regeneracji żeby było dobrze i żeby nie zbankrutować. Ośka z wrnikami w mojej turbince ma taki luz że można by ją przerobić na joistick do Comodore64
To na razie wszystko co mi przychodzi do głowy. Jak sobie coś przypomnę to oczywicie napiszę.
Teraz czekam na wasze odpowiedzi i sugestie drodzy forumowicze.
Pozdrawiam.
Kry-H[/b]