problem z turbina?

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Witam mam 200sx s13

Ostatnio mialem przygode po ktorej prawdopodobnie padlo turbo.

Jechalem sobie spokojnie z predkoscia okolo 100km/h traska. Nagle poczulem ze auto traci moc i
ma problemy z wyjechaniem pod gorke (temp wody ok, dobry poziom oleju, zadnych dziwnych odglosow).
Zatrzymalem sie i silnik zgasl. Po podniesieniu maski zauwazylem
ze turbina nagrzala sie do czerwonosci na odcinku do sondy. Po ostygnieciu auto odpalilo ale bardzo
nierowno pracuje i nie wkreca sie na obroty. Czy mozliwe jest ze zatkal sie przewod olejowy i turbina sie zatarla?
Czy moze to cos innego moglo pasc?

Dodam ze pierwszy raz turbo padlo rok temu. Wczesniejszy wlasciciel zalal silnik mineralem. Zrobilem
na nim koloo 2000 km i padlo. Zregenerowali turbo wymienilem na polsyntetyk Agip.
Po regeneracji wastegate otwieral sie przy 0.4 bara, a po sciagnieciu wezyka z zaworu max to 0.8.
Od 2 miesiecy zaczely sie problemy zaraz po odpaleniu silnika. Bardzo nierowno pracowal (jak by ssanie nie dzialalo).
Jak zaczynalem jechac przy obr 2000 bylo wyraznie slychac gwizd turbiny az do rozgrzania silnika.
Wtedy gwizdy zanikaly i obroty byly ok.

Teraz zastanawiam sie nad kupnem nowej turbiny bo mam dosc regeneracji.
Zastanawiam sie nad GT28R bo na RS nie mam kasy chcialbym jeszcze zakupic BOV'a + uszczelki do montazu turbo i pewnie po drodze beda jeszcze jakies koszty.
Nie zamierzam narazie wyciagac z silnika dodatkowych kucy.
Teraz czy ta turbina bedzie dobrze smarowana polsyntetykiem?
Na jakie cisnienie ustawiony jest wastegate w GT28R? czy potrzebny bedzie mbc do regulacji?
Jakie niespodzianki mnie czekaja przy montazu tej turbiny? przerabianie przewodow do chlodzenia, smarowania? czy wszystko pasuje?

z gory dzieki za rady
pozdro
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

POMPA PALIWA !!!!!!
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Jesli kolektor nagrzał się i świecił to na pewno zły skład mieszanki, sprawdz element o którym pisze przedmówca.
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

ale tu turbina sie ladnie swiecila! wiec pompa n nie wydala ,a moze zeczywiscie sie cos zatkalo :roll:
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

sprawdzilem turbine i luz poprzeczny ma moze 1-1,5 mm, a wzdluzny taki ledwo wyczuwalny ale jakis jest. Troche pluje olejem. Czy taki luz kwalifikuje ja jako zuzyta i do regeneracji?

Co do pompy jak samemu mozna sprawdzic czy jest dobra? trzeba sie dopinac do listwy paliwowej i sprawdzic jakie tam jest cisnienie czy w jakis inny sposob?
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Heh pompa padła na Bank. Pogadaj z Peterem200sx. Też szukałem u niego dziury w całym, nieszczelnosci bóg wie czego a sie okazała pompa, jak zwykle. Tez motor nie rowno chodzil, bo juz na wolnych nie bylo cisnienia. Pozaa tym od zatkania element sie nie nagrzewa az tak, tylko silnik gaśnie.

Swoja droga turbine to miales zaje... po tej regenracji. Moja dmuchala 1.2 bara na zdjetym wezyku, ale z czasem zaczela gwizdac i dmuchac 0,7 juz tylko...
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

http://WWW.POWER-TUNING.PL
Awatar użytkownika
Airbog
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nieco OT - jezdzisz na polsyntetyku? U nas faceci jezdza tylko na syntetyku (ja sam wlewam Castrol RS), a i w manualu pisza, ze ma byc syntetyka.
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jak tylko dostane mailem to wrzuce forki jak wyglądał silnik mojej nyski jeżdzony przez ostatnie 10lat na castrol RS :|

nigdy wiecej go nie zaleje do żadnego silnika
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pio pisze:
Moja dmuchala 1.2 bara na zdjetym wezyku, ale z czasem zaczela gwizdac i dmuchac 0,7 juz tylko...
Juz kiedys pisalem na forum ze zdjecie podcisnienia z WG to najlepszy pomysl aby zabic turbo. Ale jak widze sa jeszcze kamikadze ktorzy pisza sie na taka opcje. Pio ty sam na to wpadles?
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Airbog pisze:Nieco OT - jezdzisz na polsyntetyku? U nas faceci jezdza tylko na syntetyku (ja sam wlewam Castrol RS), a i w manualu pisza, ze ma byc syntetyka.
musialem zalac polsyntetyk jak wczesniejszy wlasciciel przytargal go z niemiec i wymienil olej na mineral :? nie wiem na czym jezdzil wczesniej ale wolalem nie ryzykowac wyplukaniem silnika i zalalem polsyntetyk.

to ze turbo dmucha max 0.7 moze byc spowodowane tym ze kolo tej klapki WG sa pekniecia i kilka dziur? to moze powodowac nieszczelnosc i mniejsze cisnienie?
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

te pekniecia w turbo to podobno norma(tez takie mmam) ale nniejn sadze zeby znaczoca obnizaly cisnienie spalin pedzacych turbo. ewentualnie szlyszalem ze mozna to naprawiac rozwiercajac otwor i wciskajac tam tuleje ale nie wiem jak to bedzie sie zachowywac jak muszla sie rozgrzeje i zacznie lekko wyginac na tych peknieciach.
A banoff a sprawdzales czy przewod smarowania turbiny jest drozny? podobno lubi sie w niim zbierac nagar ze zweglnego (od goraca) oleju. Moze masz po prostu za slabe smarowanie?
live fast, die sidewayz
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

sprawdzilem dzisiaj cisnienie sprezania.
Masakra wyszlo tak na zimnym silniku:
I - 4 bar
II - 4 bar
III - 3 bar
IV - 5 bar

Co mozna podejzewac po takim cisnieniu? pierscienie? zawory? uszczelka? tloki? czy wszystko naraz? :?
Sprzet raczej sprawny bo sprawdzalem w wolnossacym 2.0 8V i byly w granicach 11,5-11,8 bar.

Chyba ze zle to mierzylem.
Wykrecilem wszystkie swiece, odkrecilem rure dolotowa przy kolektorze i wkrecalem po kolei do kazdego gara. Podczas krecenia rozrusznikiem przepustnica byla otwarta na maxa.
Awatar użytkownika
daglas
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

umnie bylo podobne cisnienie gdy mialem zle zalozony pasek rozrzadu ,gdy zalozylem prawidlowo mialem 10,5 b
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Witam, sorki za odgrzewanie starego tematu ale to jest ciag dalszy walki z tym silnikiem i lepiej jak bedzie wszystko w jednym temacie :wink:

Silnik zostal rozkrecony, zawory troszke sa wypalone, uszczelka nie byla uszkodzona, i jeden tlok byl stopiony w miejscu rowkow na pierscienie. Na kazdym tloku sa widoczne dziurki, czy to normalne? czy moze tloki zaczynaly sie topic?
Gladz cylindrow jest nienaruszona, nie ma zadnych progow ani rys.
Teraz czy kupowac nowe tloki czy uzywki? jakie sa ceny nowych tlokow? wolalbym nowe ale zalezy od ceny.
Jesli ktos zna to prosilbym o firmy produkujace czesci bardzo dobrej jakosci zeby nie kupic jakiegos bubla, chodzi mi o uszczelki, panewki, pierscienie itp.
Czy uszczelki elringa lub victor reinz sa dobrej jakosci i mozna je smialo pakowac do silnika czy lepiej jakies inne?
Silnik jezdzil wczesniej chyba na mineralnym bo jak go kupilem zalalem Agipem polsyntetykiem i silnik sie rozszczelnil. Teraz jest plan wyremontowac silnik na dobrych gratach, nowa turbina i zalac full syntetykiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”